Lato - stawy
Nowy Rok 2016
Dzień Pracownika Socjalnego
Wycieczka do Wrocławia
Na polanie
Nordic listopadowy
Rajd rowerowy
Podsumowanie projektu
Rajd do ZOO
Sfajki1

Zdrowie i Uroda

O zdrowiu w naszym Centrum Aktywności Seniora

dwcho włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

    Moi mili. Od kiedy stawiamy pierwsze kroki nasze nogi, niosą  nas aż do naszego kresu, czyli przez całe życie. Zwykle o nich nie myślimy pod kątem zdrowia a tylko kosmetycznie: pedicure, depilacja, po kąpieli wcieramy mleczko kosmetyczne ujędrniające skórę. A co pod nią? ŻYŁY. Szczęśliwi Ci, którym one nie dają o sobie znać. Najpierw obrzęki, jakieś pajączki i nagle zgrubienie, a nawet kilka tworzących sznurek korali na łydce i nie tylko. Tragedia. Doprowadzamy do tego, że potrzebna jest ingerencja chirurga.

   Dzisiejsza pogadanka przeprowadzona przez panie z  lokalnej apteki,a zorganizowana w Centrum Aktywności Seniora, uzmysłowiły nam, jak bardzo zapracowaliśmy na zjawisko zwane żylakami. Kłania się zdrowy tryb życia, właściwe odżywianie (dużo błonnika). Jedzmy fasolę, groch, soczewicę, owoce zawierające witaminę C i pijmy herbatę z głogu. Nie doprowadzajmy do zaparć i zastosujmy w codziennej diecie siemię lniane. Na występowanie żylaków mają wpływ w dużej mierze skłonności genetyczne, ale też siedząca lub stojąca praca, otyłość, noszenie za ciasnych skarpetek, kolanówek, dżinsów, zażywanie gorącej kąpieli czy sauny. Jak zapobiegać lub ulżyć nogom z już istniejącymi żylakami?

   Poza witaminą C w sporych ilościach i rutyną – ruch pod każdą postacią: spacer, taniec, jazda na rowerze, pływanie, a nawet chodzenie po schodach. Odpoczywamy z uniesionymi nogami opartymi na pufie lub poduszkach, kończymy prysznic  chłodną wodą,  rozpoczynając spłukiwanie od stóp - idąc strumieniem do góry. Pomagają bardzo krążenia stopami, rekami, rowerki, ćwiczenia z piłką (tu polecam zajęcia gimnastyczne z elementami jogi z p. Małgosią, ćwiczymy tak co tydzień w każdy wtorek o 13-tej).

   Przyszła wiosna, a więc okres sprzyjający ćwiczeniom na świeżym powietrzu  i obyśmy zdrowi byli.

Halina Begier - KMD Stokrotki

centrum żylaki 1 centrum żylaki 2

                                                                              

Warzywa i owoce wolne od pestycydów

MT00 włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

   Są takie warzywa i owoce, które nawet jeśli nie pochodzą z upraw ekologicznych, są niemal wolne od chemii. A wszystko za sprawą ich szczególnych właściwości, dzięki którym nie chłoną pestycydów.

Co pewien czas listę takich warzyw i owoców (tzw. czystą piętnastkę) publikuje amerykańska organizacja pożytku publicznego o nazwie Environmental Working Group (EWG). Ranking tworzony jest w Stanach Zjednoczonych, gdzie regulacje prawne dotyczące dopuszczalnych norm stosowania środków ochrony roślin są trochę bardziej liberalne niż w Europie, jednak możemy założyć, że analogiczne badania na naszym kontynencie dałyby zbliżone rezultaty. Kumulowanie środków ochrony roślin uzależnione jest bowiem od pewnych cech warzyw i owoców związanych z ich budową.

Oto najnowsza lista – tzw. czysta piętnastka owoców i warzyw

  • szparagi, awokado, cebula, kapusta, kukurydza, kalafior, bakłażan, bataty, zielony groszek

  • grejpfrut, mango, kiwi, ananas, melon, papaja

Co jednak z pozostałymi warzywami i owocami, których najczęściej używamy w naszej kuchni? Jeśli nie mamy dostępu do sklepów ani targowisk z żywnością organiczną, możemy posłużyć się sprawdzoną metodą pasjonatów zdrowego żywienia, dzięki której pozbędziemy się pestycydów i innych substancji chemicznych z warzyw i owoców.

Wersja droższa polega na kupieniu w sklepie ze zdrową żywnością specjalnego płynu służącego do tego celu – za półlitrową butelkę musimy zapłacić 25-30 zł. Można też podobny efekt uzyskać domowymi sposobami. Najpierw owoce i warzywa myjemy dokładnie w ciepłej wodzie, a następnie zanurzamy na 2-3 minuty w roztworze o odczynie kwaśnym – na 1 litr wody dodajemy ok. pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego, ale może być też zwykły) albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego (warto kupować go w dużych opakowaniach – za 1 kg zapłacimy wówczas 8-10 zł). Po wyjęciu warzyw z wody kwaśnej umieszczamy je w roztworze o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty – tym razem na 1 litr wody dodajemy czubatą łyżkę sody oczyszczonej. I na sam koniec spłukujemy warzywa lub owoce zwykłą ciepłą wodą.

MT

owoce-warzywa-pestycydy-4 owoce-warzywa-pestycydy-1 owoce-warzywa-pestycydy-3

 

Zadbajmy o odporność

dwcho włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

     Rozpoczął się okres grypy i przeziębień, które dotyczą zarówno dzieci i dorosłych. Jak temu przeciwdziałać, jakie działania podjąć. W okresie tym (a także po przebytej infekcji albo antybiotykoterapii) warto pomyśleć o wzmocnieniu odporności organizmu (co też zapobiegnie ponownemu zachorowaniu). Należy tu zwrócić uwagę na podstawowe sposoby zwiększenia naszej odporności jak: aktywność i odpoczynek, dieta wzmacniająca i rezygnacja z tzw. używek.

Aktywność i odpoczynek

      Aby wzmocnić odporność trzeba znaleźć czas na odpoczynek i aktywność. Życie w ciągłym stresie, niedosypianie i przemęczenie obniżają odporność i dlatego jesteśmy podatni na infekcje! Organizm potrzebuje 8 godzin snu na dobę oraz trochę wyciszenia i odprężenia. Wypoczęty i wyspany lepiej sobie radzi z bakteriami i z wirusami.

      Oprócz odpoczynku ważne jest także dbanie o aktywność fizyczną. Dlatego warto ćwiczyć systematycznie (np. 3 razy w tygodniu przez ok. 30 minut). Możemy spacerować, jeździć na rowerze, uprawiać noric walking, energicznie maszerować w drodze do domu, pracy lub pływać.

Dieta wzmacniająca

      Ważne, żeby godzinę po wstaniu z łóżka zjeść śniadanie. Nigdy nie należy wychodzić z domu bez śniadania, ponieważ jest ono głównym posiłkiem w ciągu dnia, dzięki któremu mamy energię do działania. Śniadanie powinno być sycące i rozgrzewające,bogate w białko i wapń oraz węglowodany pochodzące z produktów zbożowych.

      Nasza dieta powinna zawierać owoce i warzywa bogate w antyoksydanty i witaminę C, które wzmacniają odporność. Warto jeść szpinak, pomidory, marchew, czerwoną paprykę, buraki, ziemniaki, kapustowate (kalafior, kapustę, rzepę, brukselkę i chrzan) oraz cebulę i czosnek. W diecie nie może też zabraknąć porzeczek, truskawek i cytrusów. Odporność wzmacniają również napary z dodatkiem żenszenia lub jeżówki, picie soków, herbatki z czystka (uwaga na nadciśnienie).

Rezygnacja z używek

      Układ odpornościowy osłabiają tłuste i szybkie dania, kawa, alkohol i słodycze, więc należy je ograniczyć lub z nich zrezygnować. Odporność obniżają także papierosy. Dlatego jeśli zależy na jej wzmocnieniu, warto zrezygnować z używek. Zamiast słodyczy lepsze są, np. suszone owoce, migdały, orzechy, pestki dyni czy słonecznika.

Starajmy się żyć aktywnie i zdrowo !

Danuta Wereszczyńska-Choryńska

odporność 5 odporność 1 odporność 3 odporność 4 odporność 2

 

Spacer dla zdrowia

dwcho włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

     Czwartkowy spacer z kijkami rozpoczął się, jak zwykle, koło - nieczynnej jeszcze, fontanny na pl. Niezłomnych i wiódł ul. Strzelecką. Na drzewach są pąki, zaczynają kwitnąć pierwsze drzewa owocowe, pięknie wyglądają wierzby. Na Działkowej (Klub Amorki) był odpoczynek. Wykorzystując chwilę, że nie było dzieci, przypomniałyśmy sobie jak to fajnie było na huśtawkach...

Danuta Wereszczyńska-Choryńska

spacer zdrowie 1 spacer zdrowie 2 spacer zdrowie 3 spacer zdrowie 4 spacer zdrowie 6 spacer zdrowie 5

 

Sałata zielona - to samo zdrowie

dwcho włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

     Sałaty: roszponka, rukola, masłowa, lodowa, rzymska – każda jest ważnym składnikiem diety. Posiada walory smakowe i zdrowotne. Jest smaczna, wartościowa dla organizmu i do tego tania.

Liście sałaty

     Sałatę warto jeść z wielu powodów. Jest źródłem witamin i soli mineralnych: witaminy D, C, E, A i z grupy B oraz potasu, magnezu, wapnia, żelaza, fosforu, manganu i kwasu foliowego. Dzięki temu przyczynia się do uzupełniania zapotrzebowania organizmu na witaminy i sole mineralne. Zawiera także antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki i opóźniają starzenie się skóry. Wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego i przemianę materii, jak również poprawia trawienie, ponieważ jest źródłem błonnika oraz odkwasza organizm. Wzmacnia układ odpornościowy, krążenia i nerwowy. Z racji tego, że jest bogata w kwas foliowy jest zalecana jest przyszłym mamom. Jest lekka i niskokaloryczna, może więc być składnikiem diety odchudzającej. 100 g sałaty to 12 kcal. Obecność witaminy A wpływa na poprawę procesu widzenia i zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej. Poprawia także kondycję i wygląd naszej skóry.

Sałata na talerzu

     O jej wartościach zdrowotnych decyduje odpowiednie przechowywanie w lodówce i właściwe przygotowanie do podania na talerzu. W żadnym wypadku nie należy przechowywać jej w zamkniętej foliowej torbie, ponieważ to powoduje zamianę azotanów w szkodliwe azotyny. Każdy liść należy umyć osobno, starannie i krótko pod bieżącą chłodną wodą, unikając długiego moczenia, następnie porwać je na małe kawałki rękami (nie używając noża), dodać  zioła i inne dodatki, np. ogórek, pomidor, cebula, jajka na twardo, oliwa z oliwek lub soku z cytryny (zob. przepisy w Kulinariach).

Pamiętajmy: sałata - to zielona bomba witaminowa !

Danuta-Wereszczyńska-Choryńska

sałataziel. 1 sałataziel. 2 sałataziel. 3 sałataziel. 4

 

Oczyszczanie wątroby

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

Oczyszczanie wątroby, dlaczego jest istotne?

Mimo że za oczyszczanie organizmu odpowiada wątroba, to jednak raz na jakiś czas sama w sobie musi być oczyszczona, co pozwoli jej na prawidłowe funkcjonowanie. Jedzenie zbyt wielkiej ilości przetworzonej żywności, picie alkoholu, kontakt ze środowiskami chemicznymi lub innego rodzaju zanieczyszczenia, mogą doprowadzić do stopniowego przeciążenia wątroby i ograniczenia jej skuteczności.

Sok z cytryny
Pij codziennie  ciepłą wodę  z sokiem z cytryny, aby zapewnić dobrą kondycję twojej wątroby i poprawić procesy trawienne. Jedna s zklanka ciepłej wody z sokiem z cytryny, wypita na czczo, oczyszcza wątrobę, pozbawia toksyn, które się w niej odkładają, poprawia metabolizm, usprawnia procesy trawienne i zapobiega zaparciom.

Awokado
Dostarcza organizmowi korzystnych tłuszczów w sposób naturalny a także oczyszcza wątrobę.

Kurkuma
Jest przyprawą, która sprawdza się jako środek przeciwzapalny, pozwalający ograniczyć rozwój nowotworów, poprawia stan wątroby. Usprawnia procesy metabolizmu.

Pij więcej wody

Wypijaj od 6 do 8 szklanek wody mineralnej dziennie. Woda oczyszcza również nerki.

Unikaj przetworzonych produktów, mąki, cukrów rafinowanych. Ponieważ wątroba przekształca te składniki w tłuszcz i cholesterol. Wysoki poziom trój glicerydów przekłada się na zwiększone ryzyko z problemami z sercem.

Korzeń mniszka lekarskiego - najlepiej pić go w naparze lub z herbatą.

Czosnek
Wzmacnia system odpornościowy, chroni organizm przed wirusami i bakteriami. Zawiera śladowe ilości siarki, które poprawiają funkcjonowanie wątroby.

Brukselka
Zawiera wysoką zawartość glukozynolanów , będących związkami siarki, które chronią przed szkodliwymi substancjami chemicznymi i toksynami.

Zielona herbata
Pomaga oczyścić wątrobę, chroni ją przed uszkodzeniem przez nadmierne spożycie alkoholu, przeds nowotworami, zapaleniem wątroby.

Koktajl na oczyszczenie wątroby

Składniki:

  • 2 liście aloesu
  • Sok z cytryny
  • 1 gałązka mięty
  • 1 łyżeczka do herbaty kurkumy
  • ½ litra zimnej wody

Przyrządzenie:

Miąż z liści aloesu wymieszaj z innymi składnikami, zmiksuj na jednolitą masę, pij na pusty żołądek.

Krok do Zdrowia

Jolanta Cholewka

oczyszczenie-wątroby-koktajle awokado zielona-herbata

Kiełki dla zdrowia i urody

MT00 włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

   Jesteś osłabiona po zimie? Sięgnij po kiełki. To wielowitaminowa pigułka skuteczniejsza niż cała armia suplementów.

Wzmocni organizm, poprawi kondycję skóry i serca, a nawet zadziała przeciwnowotworowo. Kiełkujące nasiona mają komplet składników pokarmowych. Podczas kiełkowania uaktywniają się w nich enzymy, które przetwarzają substancje odżywcze tak, by nasz organizm mógł je łatwo wykorzystać.

Pędy są lekkostrawne, nie wywołują wzdęć jak dojrzałe rośliny. Kiełki chronią przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, obniżają poziom złego cholesterolu, wspomagają pracę serca i jelit, zapobiegają miażdżycy. I są naprawdę pyszne!

Soja

Kiełki te polubią osoby odchudzające się. Kiełki soi są niskokaloryczne (141 kcal w 10 dag), są bogatym źródłem błonnika dającego uczucie sytości na 2-3 godz. po jedzeniu. Dostarczą witaminę z grupy B (przyspieszają metabolizm) i składników mineralnych, w tym potasu.

Brokuły

Kiełki tego warzywa warto polecić osobom zagrożonym chorobami nowotworowymi, zwłaszcza palącym papierosy i żyjącym w dużych miastach. Młode pędy zawierają bowiem antyrakowy sulforafan. Substancja ta pomaga usunąć z organizmu szkodliwe kancerogeny i zapobiega rozwojowi komórek rakowych.

Słonecznik

Uspokoi nerwusów. Kiełki mają sporo magnezu, witaminę B6 oraz nienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływające na układ nerwowy. Poprawiają pamięć, koncentrację, kondycję cery i włosów, działają też uspokajająco.

Lucerna

Jej młode pędy są dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka, żelaza, kwasu foliowego oraz witaminy C. Ta zaś ułatwia przyswajanie żelaza. Prócz tego kiełki lucerny pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL.

Rzeżucha

Te kiełki warto polecić osobom cierpiącym na choroby wątroby oraz dnę moczanową. Oczyszczą krew i usuną z organizmu substancje toksyczne. Zawarta w rzeżusze synigryna usprawnia pracę wątroby, trzustki, woreczka żółciowego i jelit.

MT

kielki-1 kiełki-3 kiełki-2 kiełki-4

Dlaczego włosy siwieją? Jak rosną?

MT00 włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

   Pierwsze siwe włosy pojawiają się około trzydziestki. W wieku 50 lat połowa ludzi traci kolor swoich włosów. Niektórzy uważają ten proces za wręcz atrakcyjny, inni panicznie boją się takich oznak starzenia. Badacze wyjaśniają, dlaczego nasza czupryna traci barwę.

Dlaczego mamy taki, a nie inny kolor włosów
Kolor włosów jest zależny od komórek zwanych melanocytami, które migrują do cebulek włosów w okresie życia płodowego. Melanocyty wytwarzają barwnik, który jest włączany do rosnących włókien włosów i wywołuje określoną gamę naturalnych odcieni.
Na daną barwę włosów ma wpływ obecność i stosunek dwóch form melaniny: eumelanina (brązowe i czarne barwniki) oraz feomelanina (czerwone i żółte barwniki). Podczas gdy różnice w stosunku tych pigmentów mogą wytwarzać znaczną ilość kolorów i odcieni, rodzeństwo często posiada bardzo podobną barwę czupryn.
Kolor włosów jest inny w zależności od miejsca ich występowania na ciele. Brwi są zwykle ciemniejsze ze względu na wyższy poziom eumelaniny, Włosy na głowie są zazwyczaj jaśniejsze niż łonowe, które nierzadko mogą mieć rudawe zabarwienie w związku z obecnością większej liczby barwników feomelaniny. Czerwony odcień jest również powszechny we włosach brody i pod pachami, także u osób o ciemnobrązowych czuprynach.
Ponadto hormon stymulujący melanocyty może przyciemniać jasne włosy, podobnie jak wysokie poziom estrogenów i progesteronu, które są intensywniej produkowane w ciąży. Co więcej, pewne leki, np. te, zapobiegające malarii, mogą rozjaśnić włosy, a niektóre medykamenty na padaczkę mogę je przyciemnić.

Wzrost włosów
Wzrost włosów ma charakter cykliczny. W fazie anagenu wzrastają w sposób ciągły z szybkością ok. 1 cm na miesiąc. Anagen może trwać od trzech do sześciu lat w przypadku włosów na głowie. Następnie mieszek zostanie „wyłączony" i wzrost zatrzymuje się na kilka tygodni (katagen). W kolejnym etapie (telogen) włos zostaje wypchnięty i mieszek pozostaje pusty aż do fazy kolejnego anagenu.

Kolor
Jeśli chodzi o proces siwienia, wydaje się, że na jego przebieg mają wpływ czynniki genetyczne. Z badań wynika bowiem, że identyczne bliźnięta w podobnym wieku dostrzegają u siebie srebrne nitki i siwieją w podobnym tempie. Niemniej jednak, nie zidentyfikowano jeszcze genów kontrolujących ten proces.
Dotychczasowe teorie dotyczące szybkości siwienia nie znalazły potwierdzenia w analizach naukowych. Zatem, prawdopodobnie nie jest ono związane z poziomem stresu, dietą, lub stylem życia. Prawdą jest natomiast, że niektóre choroby autoimmunologiczne, takie jak bielactwo i łysienie plackowate, mogą uszkadzać komórki pigmentowe i sprzyjać siwieniu. Jednakże takie problemy zdrowotne są rzadkie i mogą wyjaśnić jedynie niewielki ułamek procesu siwienia.

MT   Źródło: Senior.pl 

siwe-włosy-1 siwe-włosy-3 siwe-włosy-2

Skuteczna walka z alergią

MT00 włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

   Z grubsza rzecz biorąc zasada jest taka: w marcu, kwietniu i maju pylą drzewa i krzewy, w czerwcu i lipcu – trawy. Później, w sierpniu i wrześniu, chwasty. A kiedy kwitną drzewa, trawy, zboża czy chwasty, następuje trudny okres dla osób uczulonych na ich pyłki. Na szczęście nie zawsze alergikowi dokucza wiele roślin, czasem chorobę wywołuje tylko jeden rodzaj pyłku. W Polsce niechlubnym numerem jeden pod względem liczby wywoływanych uczuleń są trawy. Aż 84 proc. alergików cierpi właśnie przez nie. Dodajmy, że w naszym kraju mamy aż 200 gatunków traw. Nie wszystkie jednakowo uczulają. Głównym źródłem kłopotów są wiechlina łąkowa i kupkówka pospolita.

W kwietniu – brzoza

Zaraz po trawach najczęstszą przyczyną alergii na pyłki jest brzoza. Szczyt jej kwitnienia przypada w połowie kwietnia, więc w zasadzie w ciemno można powiedzieć, że kto w tym czasie kicha, uczulony jest na brzozę. Od lipca zaczynają natomiast pylić bylice, których również mamy sporo, bo siedem gatunków. Są wśród nich popularne w naszych kuchniach oregano i estragon. Pyłki bylic są również jednymi z częstszych przyczyn pyłkowicy. Co roku sezon pylenia otwierają jednak niezmiennie leszczyna i olcha. Ich pyłki zaczynają dręczyć chorych bardzo wcześnie, czasem nawet w styczniu. Okres pylenia danej rośliny przypada co roku w nieco innym czasie, co jest w dużej mierze zależne od pogody. Ze względu na pogodę, ale również na specyfikę, danego obszaru, rośliny tych samych gatunków kwitną i pylą w różnym okresie. Uwzględniają to badacze tematu, konstruując kalendarze pylenia. Podają w nich widełki czasowe, w których powinno dojść do pylenia danej rośliny. Trzeba też pamiętać, że we wskazanym czasie pylenie będzie najpierw słabsze, potem osiągnie szczyt, by na koniec ponownie słabnąć. Wahać będzie się też w ciągu doby.

Kichanie to nie wszystko

Zwykle alergię na pyłki kojarzymy z kichaniem, wodnistym katarem lub uczuciem zatkania nosa, rzadziej zdajemy sobie sprawę, że łzawienie oczu, ich zaczerwienienie i pieczenie również mogą być skutkami uczulenia na pyłki, jednak nawet alergicy ze swą chorobą rzadko wiążą inne objawy pojawiające się w okresie pylenia. A w rzeczywistości na pyłki reaguje całe ciało alergika. Podrażnione może być gardło. Na skórze – czasem całego ciała, czasem tylko twarzy, w zgięciach pod kolanami i w łokciach – pojawić się mogą zaczerwienienia, pokrzywka, zmiany przypominające poparzenia słoneczne. Ich swędzenie jest tak silne, że alergikowi trudno powstrzymać się przed drapaniem. Pojawić się również mogą objawy ze strony układu pokarmowego, bo pyłki osiadają nie tylko na skórze, ale wnikają do gardła i bez problemu przenoszone są znacznie dalej w głąb ciała, między innymi właśnie do przewodu pokarmowego. Chory cierpi wówczas na bóle brzucha, biegunki, zaparcia.

Alergia krzyżowa

Objawy ze strony układu pokarmowego mogą pojawić się także dlatego, że w okresie pylenia wzrasta wrażliwość alergików na niektóre pokarmy. Gdy pyli brzoza, osoba uczulona może gwałtownie zareagować na przykład na jabłka, seler, orzechy czy kiwi. Medycyna nazywa to zjawisko alergiami krzyżowymi. Zauważono je już dawno temu, ale stosunkowo niedawno opisano. Diagnozuje się je w wyspecjalizowanych ośrodkach.

Najlepsze są testy

Wszystkie te objawy powinny zaniepokoić i skłonić do poddania się badaniom. Problem w tym, że alergię na pyłki mamy sezonowo, więc gdy samopoczucie jest już lepsze, chętnie o niej zapominamy. Przypominamy sobie dopiero wówczas, gdy na nowo zaczynamy kichać lub kaszleć. A wtedy jest już za późno i na badania, i na profilaktykę. Najlepszym sposobem określenia przyczyny alergii są bowiem testy, których nie należy wykonywać w okresie pylenia. Odczulanie, jak i testy można przeprowadzić jedynie poza okresem pylenia. To właśnie dlatego w poradniach alergologicznych zawsze od początku roku robi się spory tłok, wszyscy uczuleni na pyłki traw chcą zdążyć przed latem.

MT

alergia-4 alergia-3 alergia-1 alergia-2

4 powody, dla których warto jeść jabłka

dwcho włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

    Jabłka możemy jeść przez cały rok. Polacy chętnie po nie sięgają, również ze względu na ich właściwości prozdrowotne. Wykorzystujemy je także do ciast i deserów oraz jako składnik naturalnych kosmetyków.

Na trawienie

    Z uwagi na to, że są dość niskokaloryczne, a 100 g zawiera ok. 40 kcal, pomagają schudnąć. Dodatkowo są bogate w błonnik (2 g w 100 g), przez co regulują funkcjonowanie układu pokarmowego i poprawiają trawienie, zapobiegają zaparciom i zmniejszają apetyt. Warto jeść niedobrane owoce, ponieważ w skórce jest dużo pektyn, które pomagają usuwać szkodliwe substancje z organizmu i zmniejszają wchłanianie cholesterolu, zapobiegając w ten sposób też miażdżycy i zawałom.. Jedzenie jabłek łagodzi nieprzyjemne dolegliwości związanego z zespołem nadwrażliwego jelita grubego, np. wzdęcia, zaparcia, bóle brzucha czy zaparcia. Z racji tego, że mają dużo cukru, należy je jeść z umiarem

Zapobiegają chorobom

    Jedzenie jabłek zmniejsza ryzyko nowotworów, gdyż w ich skórce znajdują się związki, które hamują rozwój komórek nowotworowych jelita grubego, wątroby, piersi oraz płuc. Chronią przed chorobą Alzheimera i Parkinsona dzięki zawartości przeciwutleniaczy. Obniżając poziom „złego” cholesterolu i podwyższając „dobrego”, zapobiegają miażdżycy i zawałom.

Na odporność

    Wzmacniają układ odpornościowy i zapobiegają infekcjom, ponieważ zawierają witaminę C. 100 g owocu ma około 8 mg witaminy, a najwięcej znajduje się pod skórką. Można jeść gotowane, pieczone lub surowe niedobrane. Dodatkowo zawierają mikroelementy, w tym cynk, który jest odpowiedzialny za prawidłowy rozwój białych krwinek, czyli limfocytów T, niszczących wirusy i bakterie. Poza tym 70% odporności organizmu zależy od pracy jelit, a w tym przypadku jabłka są nieocenione.

    Na zdrowe kości i zęby

Florydzyna, która znajduje się w jabłkach zwiększa gęstość kości, zapobiegając osteoporozie. Natomiast pektyny z jabłek zapobiegają próchnicy, ponieważ wzmacniają szkliwo. Gryzienie i żucie twardych owoców korzystnie wpływa na dziąsła. Poza tym stymuluje produkcję śliny, która zmniejsza ryzyko próchnicy i działa antybakteryjnie.

Jedzmy więc jabłka - bo to samo zdrowie!

Danuta Wereszczyńsk-Choryńska

jabłko 1 jabłko 2 jabłko 3

Logo Projektu

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej