Lato - stawy
Nowy Rok 2016
Dzień Pracownika Socjalnego
Wycieczka do Wrocławia
Na polanie
Nordic listopadowy
Rajd rowerowy
Podsumowanie projektu
Rajd do ZOO
Sfajki1

Brokuły – zdrowie z natury…

dwcho włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

    Brokuły to tylko z pozoru zwykłe, pospolite warzywa. Tak naprawdę mają nieskończenie wiele zastosowań w kuchni, są smaczne i niezwykle zdrowe, zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Co ciekawe, razem z pietruszką czy szparagami są zaliczane do afrodyzjaków. Pochodzą one Brokuły pochodzą z regionu Morza Śródziemnego, a znane były już w czasach starożytnych. W Polsce pojawiły się stosunkowo niedawno, choć popularnością przebiły już kalafior. Spożywamy ich jednak zbyt mało. Statystyczny Polak zjada niespełna 300 gram brokułów rocznie. A szkoda – bo to niezwykle wartościowe i smaczne warzywa – przekonuje prezes Stowarzyszenia Promocji Brokuła Michał Groblewski.

    Brokuły są cennym źródłem witaminy C – 200 gram tego warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę. Warzywo to zawiera także inne witaminy – B, A, K, PP oraz wapń, magnez, fosfor, potas czy kwas foliowy i pantotenowy. Wpływa pozytywnie na przeciwdziałanie chorobom nowotworowym, zalecane jest chorym na cukrzycę, czy anemię oraz osobom posiadającym schorzenia serca, artretyzm.

    Brokuły w naszym kraju dostępne są przez cały rok – jeśli nie świeże to w formie mrożonej. Kupując świeże warzywa powinniśmy zwrócić uwagę na ich wygląd. Wysokiej jakości brokuł nie powinien mieć plam na różyczkach, a jego liście nie powinny być żółte.

    Brokuły w kuchni mogą być wykorzystane jako ozdoba, zielony dodatek do dania głównego. Ale również mogą stanowić podstawę wykwintnej potrawy. Przykład: zupa krem z brokułów z kaparami i prażonymi pestkami dyni, zapiekanka brokułowa z łososiem, a dla wegetarian pasztet z brokułów i selera. To warzywo daje naprawdę duże pole do popisów kulinarnych, a jego wdzięczny kształt i kolor sprawi, że każda potrawa będzie wyglądać apetycznie. Wspaniały smak, apetyczny wygląd, a do tego niezwykłe właściwości. To wszystko sprawia, że brokuły polecane się na uroczystą kolację, np…walentynkową. Smacznego!

Więcej informacji na temat Stowarzyszenia Promocji Brokułów oraz właściwości tych warzyw znajduje się na stronie: www.brokuly.com

opr. DW

brokuły 1 brokuły 2 brokuły 3

Logo Projektu

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej