Lato - stawy
Nowy Rok 2016
Dzień Pracownika Socjalnego
Wycieczka do Wrocławia
Na polanie
Nordic listopadowy
Rajd rowerowy
Podsumowanie projektu
Rajd do ZOO
Sfajki1

Zadbajmy o odporność

dwcho włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

     Rozpoczął się okres grypy i przeziębień, które dotyczą zarówno dzieci i dorosłych. Jak temu przeciwdziałać, jakie działania podjąć. W okresie tym (a także po przebytej infekcji albo antybiotykoterapii) warto pomyśleć o wzmocnieniu odporności organizmu (co też zapobiegnie ponownemu zachorowaniu). Należy tu zwrócić uwagę na podstawowe sposoby zwiększenia naszej odporności jak: aktywność i odpoczynek, dieta wzmacniająca i rezygnacja z tzw. używek.

Aktywność i odpoczynek

      Aby wzmocnić odporność trzeba znaleźć czas na odpoczynek i aktywność. Życie w ciągłym stresie, niedosypianie i przemęczenie obniżają odporność i dlatego jesteśmy podatni na infekcje! Organizm potrzebuje 8 godzin snu na dobę oraz trochę wyciszenia i odprężenia. Wypoczęty i wyspany lepiej sobie radzi z bakteriami i z wirusami.

      Oprócz odpoczynku ważne jest także dbanie o aktywność fizyczną. Dlatego warto ćwiczyć systematycznie (np. 3 razy w tygodniu przez ok. 30 minut). Możemy spacerować, jeździć na rowerze, uprawiać noric walking, energicznie maszerować w drodze do domu, pracy lub pływać.

Dieta wzmacniająca

      Ważne, żeby godzinę po wstaniu z łóżka zjeść śniadanie. Nigdy nie należy wychodzić z domu bez śniadania, ponieważ jest ono głównym posiłkiem w ciągu dnia, dzięki któremu mamy energię do działania. Śniadanie powinno być sycące i rozgrzewające,bogate w białko i wapń oraz węglowodany pochodzące z produktów zbożowych.

      Nasza dieta powinna zawierać owoce i warzywa bogate w antyoksydanty i witaminę C, które wzmacniają odporność. Warto jeść szpinak, pomidory, marchew, czerwoną paprykę, buraki, ziemniaki, kapustowate (kalafior, kapustę, rzepę, brukselkę i chrzan) oraz cebulę i czosnek. W diecie nie może też zabraknąć porzeczek, truskawek i cytrusów. Odporność wzmacniają również napary z dodatkiem żenszenia lub jeżówki, picie soków, herbatki z czystka (uwaga na nadciśnienie).

Rezygnacja z używek

      Układ odpornościowy osłabiają tłuste i szybkie dania, kawa, alkohol i słodycze, więc należy je ograniczyć lub z nich zrezygnować. Odporność obniżają także papierosy. Dlatego jeśli zależy na jej wzmocnieniu, warto zrezygnować z używek. Zamiast słodyczy lepsze są, np. suszone owoce, migdały, orzechy, pestki dyni czy słonecznika.

Starajmy się żyć aktywnie i zdrowo !

Danuta Wereszczyńska-Choryńska

odporność 5 odporność 1 odporność 3 odporność 4 odporność 2

 

Logo Projektu

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej