Kiełki dla zdrowia i urody
Jesteś osłabiona po zimie? Sięgnij po kiełki. To wielowitaminowa pigułka skuteczniejsza niż cała armia suplementów.
Wzmocni organizm, poprawi kondycję skóry i serca, a nawet zadziała przeciwnowotworowo. Kiełkujące nasiona mają komplet składników pokarmowych. Podczas kiełkowania uaktywniają się w nich enzymy, które przetwarzają substancje odżywcze tak, by nasz organizm mógł je łatwo wykorzystać.
Pędy są lekkostrawne, nie wywołują wzdęć jak dojrzałe rośliny. Kiełki chronią przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, obniżają poziom złego cholesterolu, wspomagają pracę serca i jelit, zapobiegają miażdżycy. I są naprawdę pyszne!
Soja
Kiełki te polubią osoby odchudzające się. Kiełki soi są niskokaloryczne (141 kcal w 10 dag), są bogatym źródłem błonnika dającego uczucie sytości na 2-3 godz. po jedzeniu. Dostarczą witaminę z grupy B (przyspieszają metabolizm) i składników mineralnych, w tym potasu.
Brokuły
Kiełki tego warzywa warto polecić osobom zagrożonym chorobami nowotworowymi, zwłaszcza palącym papierosy i żyjącym w dużych miastach. Młode pędy zawierają bowiem antyrakowy sulforafan. Substancja ta pomaga usunąć z organizmu szkodliwe kancerogeny i zapobiega rozwojowi komórek rakowych.
Słonecznik
Uspokoi nerwusów. Kiełki mają sporo magnezu, witaminę B6 oraz nienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływające na układ nerwowy. Poprawiają pamięć, koncentrację, kondycję cery i włosów, działają też uspokajająco.
Lucerna
Jej młode pędy są dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka, żelaza, kwasu foliowego oraz witaminy C. Ta zaś ułatwia przyswajanie żelaza. Prócz tego kiełki lucerny pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL.
Rzeżucha
Te kiełki warto polecić osobom cierpiącym na choroby wątroby oraz dnę moczanową. Oczyszczą krew i usuną z organizmu substancje toksyczne. Zawarta w rzeżusze synigryna usprawnia pracę wątroby, trzustki, woreczka żółciowego i jelit.
MT