Lato - stawy
Nowy Rok 2016
Dzień Pracownika Socjalnego
Wycieczka do Wrocławia
Na polanie
Nordic listopadowy
Rajd rowerowy
Podsumowanie projektu
Rajd do ZOO
Sfajki1

Warzywa i owoce wolne od pestycydów

MT00 włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

   Są takie warzywa i owoce, które nawet jeśli nie pochodzą z upraw ekologicznych, są niemal wolne od chemii. A wszystko za sprawą ich szczególnych właściwości, dzięki którym nie chłoną pestycydów.

Co pewien czas listę takich warzyw i owoców (tzw. czystą piętnastkę) publikuje amerykańska organizacja pożytku publicznego o nazwie Environmental Working Group (EWG). Ranking tworzony jest w Stanach Zjednoczonych, gdzie regulacje prawne dotyczące dopuszczalnych norm stosowania środków ochrony roślin są trochę bardziej liberalne niż w Europie, jednak możemy założyć, że analogiczne badania na naszym kontynencie dałyby zbliżone rezultaty. Kumulowanie środków ochrony roślin uzależnione jest bowiem od pewnych cech warzyw i owoców związanych z ich budową.

Oto najnowsza lista – tzw. czysta piętnastka owoców i warzyw

  • szparagi, awokado, cebula, kapusta, kukurydza, kalafior, bakłażan, bataty, zielony groszek

  • grejpfrut, mango, kiwi, ananas, melon, papaja

Co jednak z pozostałymi warzywami i owocami, których najczęściej używamy w naszej kuchni? Jeśli nie mamy dostępu do sklepów ani targowisk z żywnością organiczną, możemy posłużyć się sprawdzoną metodą pasjonatów zdrowego żywienia, dzięki której pozbędziemy się pestycydów i innych substancji chemicznych z warzyw i owoców.

Wersja droższa polega na kupieniu w sklepie ze zdrową żywnością specjalnego płynu służącego do tego celu – za półlitrową butelkę musimy zapłacić 25-30 zł. Można też podobny efekt uzyskać domowymi sposobami. Najpierw owoce i warzywa myjemy dokładnie w ciepłej wodzie, a następnie zanurzamy na 2-3 minuty w roztworze o odczynie kwaśnym – na 1 litr wody dodajemy ok. pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego, ale może być też zwykły) albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego (warto kupować go w dużych opakowaniach – za 1 kg zapłacimy wówczas 8-10 zł). Po wyjęciu warzyw z wody kwaśnej umieszczamy je w roztworze o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty – tym razem na 1 litr wody dodajemy czubatą łyżkę sody oczyszczonej. I na sam koniec spłukujemy warzywa lub owoce zwykłą ciepłą wodą.

MT

owoce-warzywa-pestycydy-4 owoce-warzywa-pestycydy-1 owoce-warzywa-pestycydy-3

 

Logo Projektu

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej