Lato - stawy
Nowy Rok 2016
Dzień Pracownika Socjalnego
Wycieczka do Wrocławia
Na polanie
Nordic listopadowy
Rajd rowerowy
Podsumowanie projektu
Rajd do ZOO
Sfajki1

Zdrowie i Uroda

Spotkanie z farmaceutą

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

   6 listopada 2014 roku w Centrum Młodych Duchem odbyło się spotkanie z farmaceutą, który przekazał wiele informacji na temat nadciśnienia i cukrzycy, o objawach, zapobieganiu i leczeniu.
Nadciśnienie to choroba układu krążenia charakteryzująca się stale podwyższonym ciśnieniem krwi, skurczowym (górnym) i rozkurczowym (dolnym). Gość spotkania poinformował jakie jest prawidłowe ciśnienie, a kiedy jest za wysokie to trzeba się zgłosić do lekarza.
   Na temat cukrzycy, dowiedzieliśmy się że hiperglikemia - to zbyt wysoki poziom cukru we krwi, jakie są objawy (nadmierne pragnienie, uczucie głodu, suchości w ustach, chudnięcie, senność, częste nawracające infekcje).Hipoglikemia- to niski poziom cukru we krwi. Mówił także jakie są pierwsze objawy: osłabienie, kołatanie serca, nadmierna potliwość, drżenie lub dreszcze. Chory może być nerwowy, agresywny, powinien zjeść coś słodkiego.Jeśli objawy zostaną zlekceważone może dojść do śpiączki, a nawet śmierci.
   Dowiedzieliśmy się też co to jest stopa cukrzycowa - to powikłanie źle leczonej cukrzycy, charakteryzuje się niedostatecznym ukrwieniem stóp, co zmniejsza wrażliwość na ból, utrudnia gojenie się ran i owrzodzenia.
Dowiedzieliśmy się o objawach, pielęgnacji oraz o tym, jak dbać o obuwie.
Było to spotkanie bardzo interesujące, poszerzyło naszą wiedzę o wiele ciekawych rzeczy.

JCH
farmaceuta farmaceuta2 farmaceuta1

Osteoporoza

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

   To przewlekła  choroba  kości, która  często  jest  niewyczuwalna  do  pierwszego złamania,  które mogą wystąpić  nawet  przy  niewielkim  urazie.
Najczęściej dotyczy kręgosłupa, kości przedramienia  i  szyjki kości udowej. Nadmierna podatność na uszkodzenia kości  w osteoporozie  wynika ze zmniejszenia gęstości mineralnej kości i zaburzenia jej struktury.
   Najczęściej występuje osteoporoza pierwotna, która jest konsekwencją starzenia się układu szkieletowego. U kobiet rozwija się po menopauzie, a u mężczyzn w podeszłym wieku. Utrata gęstości mineralnej kości jest związana z wiekiem, rozpoczynającym się po 40 roku życia u kobiet i 45 roku życia u mężczyzn.

   Istnieje wiele czynników które przyśpieszają jej przebieg. Możemy temu zapobiec przez zmianę stylu życia.
 Czynniki przyśpieszające rozwój osteoporozy to:
- zła dieta (głównie mało wapnia, witaminy D, niedożywienie)
- palenie papierosów
- nadużywanie alkoholu
- mała aktywność fizyczna
- mało światła słonecznego

Rzadko występuje osteoporoza wtórna, która jest wynikiem innych chorób lub stosowania niektórych leków.
Do przyczyn osteoporozy wtórnej należą:
- zaburzenia hormonalne (nadczynność tarczycy, przytarczyc, cukrzyca, przedwczesna menopauza)
- choroby układu pokarmowego, przebiegające z zaburzeniami wchłaniania, przewlekłe zapalenia, choroby reumatyczne.

   Osteoporoza jest powszechna u osób w podeszłym wieku, zwana cichą epidemią ze względu na bezobjawowy przebieg. Choruje na nią co trzecia kobieta, po menopauzie. Najczęściej dochodzi do złamań kręgów, których połowa przebiega skrycie, stopniowo prowadząc do obniżenia wzrostu, garbienia się, problemów z poruszaniem, pogorszenia nastroju a nawet depresji. Złamania trzonów kręgów, częściej występują w okresie jesienno-zimowym, związanym z poślizgnięciem czy upadkiem.

   Typowe też jest złamanie kości przedramienia w nadgarstku lub złamanie szyjki kości udowej. Złamaniom tym towarzyszy silny ból, ograniczenie ruchomości i zniekształcenie okolicznych tkanek. Szybka diagnostyka, odpowiednie leczenie, zmiana stylu życia, regularne przyjmowanie leków, może skutecznie zapobiec złamaniom kości i utrzymać sprawność układu ruchu do późnej starości. Należy jeść dużo pokarmów zawierających dobry wapń organiczny, jest on łatwo przyswajalny przez kości, znajduje się w: warzywach i owocach (szczególnie w ich skórce), w mleku, przetworach mlecznych, płatkach śniadaniowych, jajkach, otrębach, kiełkach pszenicy, owsa, w orzechach, miodzie. Witamina D pozwala organizmowi  przyswajać wapń. Jest niezbędna do krzepnięcia krwi, normalnego wzrostu kości, tkanek, pracy serca i układu nerwowego. Dlatego też powinniśmy przebywać na słońcu 20-30 minut, codziennie, najlepiej rano, po południu należy chronić się w cień. Wykorzystujcie słońce nie dla opalenizny, a dla zdrowia.

mp.pl REUMATOLOGIA lek.Zofia Gula, dr med.Mariusz Korkosz
Tombak M., Uleczyć nieuleczalne, Łódź, WOLUMEN1999.

JCH

                                                                          beznazwy.png1 beznazwy copy
warszawski-senior-madre-kosci-po-szkodzie 21029631

Czosnek

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

   Egipcjanie podawali go budowniczym piramid dla wzmocnienia sił i ochrony przed czerwonką. Europejczycy spożywali go, aby ustrzec się przed zarazą. W czasie wojny lekarze używali go do odkażania ran. Dzisiaj stosujemy go, przy przeziębieniach, kaszlu, nadciśnieniu. Czosnek poprawia krążenie krwi w całym organizmie, nie tylko w tętnicach wieńcowych, sprzyja rozszerzeniu naczyń, obniża ciśnienie. Znajdują się w nim naturalne antyoksydanty, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Antybakteryjne działanie czosnku pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, ma działanie antybiotykowe i przeciwgrzybiczne.

Korzyści ze spożycia czosnku
   Codzienne spożycie  świeżego ząbka czosnku może  zmniejszyć ryzyko  raka piersi, przełyku, jelit  i  prostaty. Poprawia stan zdrowia, poprzez obniżenie ciśnienia krwi, poziomu złego cholesterolu, obniża poziom cukru we krwi, koi bóle głowy i ułatwia zasypianie. Działa przeciwzakrzepowo, przy infekcjach górnych dróg oddechowych, przeziębieniach i kaszlu, przy problemach układu pokarmowego. Jest ciekawym warzywem o licznych właściwościach prozdrowotnych, warto go włączyć do swojej diety, mimo nieprzyjemnego zapachu po jego spożyciu.
Powinniśmy zjadać 1-2 ząbki dziennie.

Przepis na syrop z czosnku przy przeziębieniu:
Zmiażdżyć kilka ząbków, wymieszać je z sokiem z 2 cytryn. Do tej masy wlać pół szklanki przegotowanej, chłodnej wody. Następnie przecedzić przez  sitko. Gotowy syrop można pić trzy razy dziennie po łyżeczce.
Poradnik Zdrowie.pl

JCH
beznazwy images czosnek1

Cukrzyca typu II i I

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

W Polsce coraz więcej osób zapada na cukrzycę typu II nazywaną insulino niezależną.

Przyczyny: niewłaściwy styl życia, złe nawyki żywieniowe, brak aktywności fizycznej, nadwaga, otyłość, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, nadciśnienie
Objawy: wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu, wysokie stężenie cukru we krwi, chudnięcie mimo normalnego apetytu i diety, zmęczenie, senność, osłabienie widzenia, drażliwość, apatia, łatwe powstawanie siniaków, wolne gojenie się ran, nawracające zapalenie skóry, dziąseł i pęcherza moczowego, mrowienie lub przejściowa utrata czucia u nóg
- u mężczyzn, zaburzenia erekcji
- u kobiet, przewlekłe zapalenie pochwy.

Objawy cukrzycy typu I nazywaną insulino zależną:
duże pragnienie, spory apetyt, osłabienie, senność, zamazane lub podwójne widzenie, utrata wagi, częste oddawanie moczu.

   Jeżeli zauważymy u siebie takie objawy, a jesteśmy obciążeni genetycznie, musimy zgłosić się do lekarza. Zmierzyć poziom cukru we krwi.
Prawidłowy poziom cukru - od 70 - 99mg/dl
Nieprawidłowy poziom cukru - od 100 - 125 mg/dl

   Jeśli badania wykażą, że mamy cukrzycę typu II lub I, należy zgłosić się do diabetologa, który poprowadzi dalsze leczenie.
Dieta: regularność posiłków, tyle samo kalorii każdego dnia, odpowiednia porcja posiłków, różnorodność diety, unikanie cukrów prostych, unikanie tłuszczów zwierzęcych, dieta bogata w witaminy i minerały, unikać smażenia i pieczenia.

   Z cukrzycą można żyć normalnie, należy przestrzegać diety i zaleceń lekarza. Cukrzyca nie boli, rozwija się podstępnie, u każdego rozwija się inaczej. Jest chorobą na całe życie. Szybko wykryta i prawidłowo leczona, nie powoduje groźnych powikłań. Nie leczona, uszkadza nerki, wzrok, serce i mózg.
Beata Prasałek, Poradnik Zdrowia. pl

JCH

cukrzyca4


Zdjęcie-1080 cukrzyca9

Kasza – jak ją gotować?

dwcho włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

   Gotować kaszę każdy może. Ale czy wiemy jak ją przyrządzić, by wydobyć z niej właściwy smak oraz aromat? To już nie lada sztuka! O tajnikach gotowania kaszy – zarówno w sposób  tradycyjny, jak i nowatorski opowiadają eksperci kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” – szef kuchni Andrzej Polan oraz specjalista ds. żywienia Katarzyna Foszner.  

   Najprostszym sposobem na kaszę jest gotowanie jej zgodnie z przepisem na opakowaniu – w osolonej wodzie i przez określony czas. Jednak, by nie tracić cennych wartości odżywczych kaszy wraz z jej odsączaniem, warto rozciąć torebkę i wsypać ziarna bezpośrednio do gotującej się wody. Gdy płynu jest odpowiednia ilość, wtedy kasza wchłonie całą zawartość wody, zachowując swoje składniki mineralne i witaminy. Jednym z najlepszych, ale wciąż mało popularnych przepisów na kaszę jęczmienną lub pęczak, jest przygotowanie jej na wzór słynnego włoskiego risotto.

– "Kaszotto to podstawa, którą każdy może przygotować. Po pierwsze na oleju smażymy cebulkę, do której dorzucamy surową kaszę i chwilę smażymy. Pamiętajmy, aby jej nie płukać – pozbawiamy ją wtedy cennych składników! Gdy zobaczymy, że kasza się wybiela, zalewamy ją gorącym płynem, najlepiej bulionem, ale może to być również woda z przyprawami. Ważne, aby nie robić tego od razu – jeżeli na raz wlejemy cały płyn, kasza go wchłonie i zmieni się jej konsystencja. Wodę należy dolewać sukcesywnie, co jakiś czas mieszać i sprawdzać ziarna – powinny być delikatnie klejące i miękkie, ale z wyczuwalną sprężystością. Jeśli tuż przed podaniem kasza się zagęści, potrzebne są dwa składniki – masło oraz starty ser dojrzewający" – radzi Andrzej Polan.

   Zgodnie z wynikami badania nt. spożycia kaszy wśród Polaków, przeprowadzonym na potrzeby I edycji kampanii „Lubię kaszę”, na naszych stołach wciąż króluje gryczana. Jest nieocenionym źródłem białka o wysokiej wartości odżywczej, pozytywnie wpływa  m.in. na wzmocnienie odporności organizmu, ogranicza procesy starzenia się oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Warto zatem wiedzieć, jak ją gotować, by była najsmaczniejsza.

– "Aby kasza była bardziej sypka, przed gotowaniem można dodać do niej białko jajka i dokładnie wymieszać. Następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 70 stopni C i suszyć około 20 min. Po wyjęciu dokładnie rozkruszyć i dopiero wtedy gotować przez 15 minut, w proporcji 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody" – mówi dietetyk Katarzyna Foszner.

– "Aby kasza była bardziej sypka, przed gotowaniem można dodać do niej białko jajka i dokładnie wymieszać. Następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 70 stopni C i suszyć około 20 min. Po wyjęciu dokładnie rozkruszyć i dopiero wtedy gotować przez 15 minut, w proporcji 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody" – mówi dietetyk Katarzyna Foszner.

   Podczas przygotowywania każdego rodzaju kaszy, należy pamiętać, że po ugotowaniu zwiększy ona swoją objętość. Przykładowo, kasza jaglana będzie po ugotowaniu ważyć 2,5-3 razy więcej, jęczmienna – od 3,5 do 4, a kukurydziana czy kuskus zwiększy swoją objętość tylko dwukrotnie. Ugotowaną kaszę można przyrządzić na wiele sposobów – na słodko, słono, pikantnie czy łagodnie, dobierając składniki według własnych preferencji.

– "Kasza to bardzo wdzięczny produkt. Można wyczarować z niej cuda – wykorzystać jako składnik przystawek, zup, dań głównych, a nawet deserów. Nie należy jednak bać się wyraźnych smaków – dodawanie przypraw i ziół to podstawa podczas kulinarnych eksperymentów z kaszą" – doradza Andrzej Polan.

O kampanii „Lubię Kaszę…”

   Ogólnopolska kampania  „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” ma przekonać Polki i Polaków, że warto jeść kaszę częściej i uwzględnić ją w codziennej diecie. Na potrzeby kampanii powstała strona internetowa  www.lubiekasze.pl, dzięki której można poznać różne rodzaje i walory zdrowotne kaszy, dowiedzieć się, jak przekonać do niej dzieci oraz zamieszczać własne przepisy na dania z kaszą. Organizatorem działań, sfinansowanych ze  środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i  Przetworów Zbożowych,  jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Więcej informacji: www.lubiekasze.pl

DW

lubię-kaszę-logo Lubię kaszę1 Lubię kaszę2

                                                                                                                                                                                      

 

Program profilaktyki raka piersi

dwcho włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

Rak piersi jest najczęściej występującym nowotworem złośliwym u kobiet. Stanowi on 23% wszystkich zachorowań na nowotwory złośliwe u Polek. Częściej występują po menopauzie, wzrasta między 50 a 69 rokiem życia.
Czynniki zachorowań:
1. wiek 50 - 69 lat
2. rak piersi wśród członków rodziny
3. mutacje stwierdzone w genach BRCA1 lub BRCA2
4. wczesna miesiączka, przed 12 rokiem życia
5. późna menopauza, po 55 rokiem życia
6. urodzenie dziecka, po 35 rokiem życia
7. bezdzietność
8. leczenie z powodu raka piersi
9. leczenie z powodu innych schorzeń piersi
   Najważniejszym czynnikiem  w wyniki leczeniu jest wykrycie nowotworu w jak najwcześniejszym stadium rozwoju. Mammografia to radiologiczna metoda badania piersi, to zdjęcie rentgenowskie. Badanie wykonuje się specjalnym aparatem, wytwarzającym promieniowanie przy użyciu czułych błon rentgenowskich. Mammografia jest najlepszą metodą wykrywania zmian w piersi. Dlatego też badajmy się.

JCH

rak2 rak1 copy rak copy

Spotkanie z dietetykiem Natur House

dwcho włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

   27.10.br. w Centrum Młodych Duchem na ul. Piaski 4 odbyło się spotkanie ze specjalistą dietetykiem w ramach ogólnopolskiej informacyjnej kampanii edukacyjnej Uwaga Nadwaga. Kampania ta pierwszy raz ruszyła jesienią 2012 roku. Akcja powstała z inicjatywy Centrów Dietetycznych Naturhouse. Miała charakter informacyjno – edukacyjny, jej głównym zadaniem było propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych, będących skuteczną profilaktyką nadwagi i otyłości.

   Gościem spotkania była Pani Natalia Furmankiewicz specjalista dietetyk z Centrum Dietetycznego NATURHOUSE. Przedstawiła ciekawą prezentację, wskazującą zasady zdrowego żywienia. Podkreśliła, że aby skutecznie schudnąć, należy trwale zmienić nawyki żywieniowe, poprzez ćwiczenie - wyrobić nawyk zdrowego sposobu odżywiania. Oczywiście potrzebna jest też motywacja, jak opieka specjalisty, który opracuje (w oparciu o przeprowadzone badania), dietę o odpowiedniej kaloryczności, smaczną, prostą i szybką w przygotowaniu. Prelegentka wskazała też konieczność odpowiednio dobranej suplementacji. Podkreśliła, jak istotne jest regularne jadanie posiłków, z których śniadanie jest niezwykle ważne, a często pomijane przez wiele osób. Mówiła o odpowiedniej ilości napojów, o zrezygnowaniu z kolorowych i słodkich wód, o ograniczeniu słodyczy (od których można się uzależnić !), fast-foodów, o roli owoców (które powinniśmy jadać w godzinach wcześniejszych), warzyw, o jedzeniu ciemnego pieczywa, o szukaniu zamienników. "Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki!" - czytamy w materiałach, które otrzymali wszyscy uczestnicy prelekcji. Nie zdawaliśmy sobie sprawy, ile błędów żywieniowych popełniamy.

   Spotkanie było niezwykle interesujące i zmusiło wiele osób do przemyślenia swojego sposobu odżywiania. Skorzystajmy więc z otrzymanego zaproszenia na bezpłatną konsultację z dietetykiem.

DW

Nadwaga3

Nadwaga4

Nadwaga2

Jak dbać o wzrok?

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

   Wzrok jest bardzo ważny u człowieka, dzięki niemu widzimy świat, podziwiamy jego piękno, dostrzegamy kształty, kolory, uśmiechamy się i   przeżywamy szczęśliwe chwile. Wzrok pozwala nam wykonywać codzienne czynności.
Oczy u osób starszych, szybciej się męczą, nasilają się objawy zespołu suchego oka, zaczynamy gorzej widzieć, szczególnie z bliska, pogarsza się widzenie o zmroku tzw. kurza ślepota.   W tym wieku pojawiają się pierwsze objawy niektórych chorób jak jaskra, zaćma. Aby spowolnić proces starzenia oczu należy zadbać o profilaktykę. Należy regularnie kontrolować wzrok, co najmniej raz na dwa lata trzeba odwiedzić okulistę. Kiedy siedzimy długo przed komputerem lub telewizorem, dobrze jest mrugać oczami i wietrzyć pomieszczenia.

Do diety warto wprowadzić :
marchewkę, która zawiera beta karoten chroniący nas przed kurzą ślepotą, czyli zaburzeniami adaptacji oka do ciemności.
olej słonecznikowy, tłuszcz roślinny wytwarzany z nasion słonecznika, nadaje się do smażenia i sałatek.
łososia - zawierającego nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i 6, które chronią wzrok, zawierają witaminę A i D i w naturalny sposób wspomagają proces widzenia.
aronię , pobudzającą organizm do produkcji rodopsyny, czyli związku stanowiącego światłoczuły barwnik siatkówki i umożliwiającą prawidłowe widzenie.
orzechy brazylijskie, które mają dużą zawartość selenu- mikroelementu, który umożliwia dobrą kondycję naszym oczom.
Wspólnie z witaminą E pozwala skutecznie powstrzymać proces starzenia i degeneracji narządu wzroku.
czerwone winogrona, zawierają antocyjany, barwniki które poprawiają proces widzenia, spowalniają rozwój zaćmy oraz procesy degeneracji nerwu wzrokowego.
awokado, świetnie wpływa na oczy dzięki dużej zawartości witaminy E oraz luteiny, która chroni wzrok przed zaćmą, zwyrodnieniem plamki żółtej, dostarcza nam cynk, którego brak prowadzi do krótkowzroczności.
borówkę amerykańską, regeneruje enzymy antocyjanowe, zawiera dużo luteiny, która chroni wzrok przed wolnymi rodnikami,
 zabezpiecza siatkówkę oka i plamkę żółtą.
brokuły, odgrywają dużą rolę w utrzymaniu sprawności widzenia. Luteina chroni przed starczym zwyrodnieniem plamki żółtej oka, zeaksantyna zabezpiecza przed wolnymi rodnikami, szkodliwym działaniem fal światła niebieskiego i odpowiada za ostrość widzenia.
banany, zawierają dużo potasu i regulują gospodarkę płynami w organizmie.

www.mojeoczy.pl; www.fazi.strefa.plWZROK

JCH

 

634302667850330000

Drzewa

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

Poprawiają samopoczucie i działają leczniczo

Akacja- daje dużo energii, pomaga zebrać siły i napełnia ochotą do pracy. Polecana tym, którzy czują zniechęcenie, są osłabieni, zbyt długo się zastanawiają i przepuszczają dobre okazje.
Brzoza- obdarza dobrym samopoczuciem, uspokaja i pociesza w kłopotach. Medytując w jej cieniu, poczujesz przypływ dobrych pomysłów i wyraźne rozbudzenie intuicji.
Buk- łagodzi napięcia i poprawia humor. Potrafi oczyścić z bólu po ciężkich przejściach i zasilić chęcią do życia. Uczy dystansu do świata.
Czereśnia- drzewo kobiet, szczególnie pomocne dla tych, które czują się stare i niepotrzebne. Pomaga odnaleźć kobiecość, uwierzyć w siebie oraz
w to, że życie niezależnie od wieku może być twórcze i piękne.
Dąb- uosobienie sił witalnych. Aktywizuje, dodaje energii, wzmacnia psychikę. Polecany przy rekonwalescencji - przyśpiesza powrót do zdrowia. Niezastąpiony dla przemęczonych nadmiarem obowiązków lub długotrwałą pracą.
Jabłoń- symbol obfitości. Dzięki niej odnajdziesz nowe sposoby materialnego zabezpieczenia lub nauczysz się doceniać, to co masz.
Dobra na kłopoty w kontaktach z młodzieżą.
Jarzębina- poszerza świadomość, pozwala dostrzec niedostrzegalne. Uczy korzystać z własnej intuicji. Dzięki jarzębinie życie staje się zrozumiałe,
rzadziej popełnia się pomyłki i szybciej podejmuje istotne decyzje.
Jesion- dla przepracowanych, smutnych i zniechęconych. Poprawia nastrój i dodaje ochoty do rozpoczynania nowych przedsięwzięć lub
kontynuowania szczególnie trudnych obowiązków.
Jodła- ułatwia radzenie sobie z emocjami, szczególnie negatywnymi, które zagłuszają głos rozsądku. Leczy z zazdrości.
Wycisza, koi, wspiera, kiedy musisz poradzić sobie z nowym doświadczeniem. Pomaga pozbyć się seksualnych zahamowań i odnaleźć radość w
intymnym pożyciu.
Kasztanowiec- koi dolegliwości duszy w chwilach załamania, poprawia nastrój w depresji. Pomaga odnaleźć w sobie siłę do przezwyciężenia
przeszkód, zwalczyć lęki i niepokoje.
Świerk- dodaje pewności siebie. Pomaga przezwyciężyć lęk i nieśmiałość. Zastanowić się nad swoimi mocnymi  stronami. Zachęca do podjęcia
ryzyka, aby osiągnąć sukces.
Topola- odpowiada za uczucia wyższe, za rozwój wewnętrzny. Kieruje ku szlachetnym celom. Pomaga odnaleźć prawdziwą miłość i przyjaźń.
Wierzba- jedno z najbardziej  tajemniczych drzew, było uważane za drzewo czarownic. Daje dużą moc, pomaga pojąć to co niezwykłe -
magię i prawa rządzące wszechświatem.

Medytacja z drzewem

1. Przyłóż obie ręce do pnia drzewa lub opleć je całym ciałem. Możesz też oprzeć się o nie plecami lub usiąść  u jego podłoża.
2. Zwróć się w myślach do drzewa i poproś o konkretną pomoc.
3. Zamknij oczy i przez chwilę wsłuchaj się w swój oddech.
4. Wycisz się, staraj się nie myśleć o niczym. Wyobrażaj sobie, że stajesz się jednością z drzewem. Poczuj na plecach dotyk kory, poczuj, jak przenikasz    do wewnątrz i razem z sokami płyniesz w górę pnia. Stań się koroną drzewa. Wyobraź sobie, że Twoje ręce, jak gałęzie, rozkładają się na wszystkie strony, sięgając nieba, a Twoje stopy wrastają jakkorzenie w poszukiwaniu wody.
5. Staraj się poczuć na twarzy ciepło słonecznych promieni, a chwilę później krople deszczu spływające po policzkach.
6. Poczuj wiatr szarpiący Twoje ręce i włosy lub głaszczący Twoje ramiona. Poczuj miękkość ziemi otulającej twoje stopy.
Niech wszystkie żywioły znajdą w Twoich myślach swoje miejsce i staraj się z wdzięcznością odbierać ich dary.
7. Przez cały czas medytacji pamiętaj, jakim drzewem jesteś. Musisz widzieć kształt swoich liści lub szpilek. Zobacz kołyszące się na Twoich gałęziach owoce i szyszki. Mogą to też być kwiaty.

Korzystałam z poradnik zdrowie tu: Katarzyna Bonda korzystała z książek Bogumiły Andrzejewskiej'' Magia Drzew" oraz Ellen Evert Hopman" Drzewa magiczne

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna

JCH

czereśnia

128 Zdjęcie-0979

Zalety cytryny

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

   Oczyszczanie organizmu z kwasu moczowego, stosujemy przy takich chorobach jak:osteoporoza, podagra, reumatyzm, kamienie żółciowe i nerkowe, anemia, dna moczanowa, niektóre choroby nerwowe, cukrzyca, nadciśnienie, katar żołądka, choroby wątrobowe.
Najlepszym sposobem oczyszczania organizmu od trujących substancji jest picie soku z cytryny. Aby przeprowadzić taką kurację, potrzebna jest cytryna. Niektórzy twierdzą, że zbyt duża ilość soku z cytryny może spowodować rozstrój żołądka, to nie jest prawda. Sok z cytryny ma kwaśny smak w momencie przygotowania. Gdy go wypijemy, enzymy w jamie ustnej zmieniają jego smak na słodki. Do żołądka dochodzi kwas cytrynowy i askorbinowy. Te dwa kwasy, w porównaniu z kwasem solnym zawartym w sokach żołądkowych, są słabe i nie szkodzą błonie śluzowej żołądka. Wręcz przeciwnie, osoby, które cierpią na katar lub wrzody żołądka odczuwają korzystne działania kuracji sokiem cytrynowym. Jest on bogaty w witaminę C, mikroelementy i hormony. Oczyszcza organizm z nierozpuszczalnych soli i śluzu. Żeby utrzymać młody wygląd, pijmy sok z jednej cytryny dziennie. Dzięki zawartości hormonów fito estrogenowych, sok z cytryny powinny pić kobiety w starszym wieku.
Kuracje sokiem z cytryny dzielimy na profilaktyczne i lecznicze.
Kuracja profilaktyczna: sok cytrynowy pijemy wg schematu:
Dzień 1 i 10 pijemy z 1 cytryny
Dzień 2 i 9 pijemy z 2 cytryn
Dzień 3 i 8 pijemy z 3 cytryn
Dzień 4 i 7 pijemy z 4 cytryn
Dzień 5 i 6 pijemy z 5 cytryn
Od 1-ego do 5-ego dnia, zwiększamy spożycie o jedną cytrynę, od 6-ego do 10-ego dnia zmniejszamy o jedną cytrynę. W sumie przez 10 dni należy wypić sok z 30 cytryn.
Przygotowanie soku:
cytrynę przekroić na dwie połówki, wycisnąć sok i pić bez cukru. Można też pić sok rozcieńczony z wodą i dodać łyżeczkę miodu. Wyciśnięte połówki cytryny, drobno kroimy, wkładamy do słoiczka, zalewamy miodem lub cukrem. Wstawiamy na 10 dni do lodówki. Po tym czasie, mamy gotowy płyn do picia, zamiast kawy czy herbaty. Do płynu można dodać wodę mineralną lub przegotowaną.
Kuracja lecznica:
W czasie tej kuracji, pijemy sok czysty bez rozcieńczania, nie dodajemy miodu ani cukru. Pijemy pół godziny przed lub po jedzeniu.

Michał Tomkow, Uleczyć nieuleczalne, Łódź, Przedsiębiorstwo Księgarskie WOLUMEN, 1999.

BG, JCH

Zdjęcie-0977

Logo Projektu

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej