Lato - stawy
Nowy Rok 2016
Nordic - Działkowa
Dzień Pracownika Socjalnego
Wycieczka do Wrocławia
Na polanie
Nordic listopadowy
Rajd rowerowy
Podsumowanie projektu
Rajd do ZOO

Zdrowie i Uroda

Kasza – jak ją gotować?

dwcho włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

   Gotować kaszę każdy może. Ale czy wiemy jak ją przyrządzić, by wydobyć z niej właściwy smak oraz aromat? To już nie lada sztuka! O tajnikach gotowania kaszy – zarówno w sposób  tradycyjny, jak i nowatorski opowiadają eksperci kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” – szef kuchni Andrzej Polan oraz specjalista ds. żywienia Katarzyna Foszner.  

   Najprostszym sposobem na kaszę jest gotowanie jej zgodnie z przepisem na opakowaniu – w osolonej wodzie i przez określony czas. Jednak, by nie tracić cennych wartości odżywczych kaszy wraz z jej odsączaniem, warto rozciąć torebkę i wsypać ziarna bezpośrednio do gotującej się wody. Gdy płynu jest odpowiednia ilość, wtedy kasza wchłonie całą zawartość wody, zachowując swoje składniki mineralne i witaminy. Jednym z najlepszych, ale wciąż mało popularnych przepisów na kaszę jęczmienną lub pęczak, jest przygotowanie jej na wzór słynnego włoskiego risotto.

– "Kaszotto to podstawa, którą każdy może przygotować. Po pierwsze na oleju smażymy cebulkę, do której dorzucamy surową kaszę i chwilę smażymy. Pamiętajmy, aby jej nie płukać – pozbawiamy ją wtedy cennych składników! Gdy zobaczymy, że kasza się wybiela, zalewamy ją gorącym płynem, najlepiej bulionem, ale może to być również woda z przyprawami. Ważne, aby nie robić tego od razu – jeżeli na raz wlejemy cały płyn, kasza go wchłonie i zmieni się jej konsystencja. Wodę należy dolewać sukcesywnie, co jakiś czas mieszać i sprawdzać ziarna – powinny być delikatnie klejące i miękkie, ale z wyczuwalną sprężystością. Jeśli tuż przed podaniem kasza się zagęści, potrzebne są dwa składniki – masło oraz starty ser dojrzewający" – radzi Andrzej Polan.

   Zgodnie z wynikami badania nt. spożycia kaszy wśród Polaków, przeprowadzonym na potrzeby I edycji kampanii „Lubię kaszę”, na naszych stołach wciąż króluje gryczana. Jest nieocenionym źródłem białka o wysokiej wartości odżywczej, pozytywnie wpływa  m.in. na wzmocnienie odporności organizmu, ogranicza procesy starzenia się oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Warto zatem wiedzieć, jak ją gotować, by była najsmaczniejsza.

– "Aby kasza była bardziej sypka, przed gotowaniem można dodać do niej białko jajka i dokładnie wymieszać. Następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 70 stopni C i suszyć około 20 min. Po wyjęciu dokładnie rozkruszyć i dopiero wtedy gotować przez 15 minut, w proporcji 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody" – mówi dietetyk Katarzyna Foszner.

– "Aby kasza była bardziej sypka, przed gotowaniem można dodać do niej białko jajka i dokładnie wymieszać. Następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 70 stopni C i suszyć około 20 min. Po wyjęciu dokładnie rozkruszyć i dopiero wtedy gotować przez 15 minut, w proporcji 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody" – mówi dietetyk Katarzyna Foszner.

   Podczas przygotowywania każdego rodzaju kaszy, należy pamiętać, że po ugotowaniu zwiększy ona swoją objętość. Przykładowo, kasza jaglana będzie po ugotowaniu ważyć 2,5-3 razy więcej, jęczmienna – od 3,5 do 4, a kukurydziana czy kuskus zwiększy swoją objętość tylko dwukrotnie. Ugotowaną kaszę można przyrządzić na wiele sposobów – na słodko, słono, pikantnie czy łagodnie, dobierając składniki według własnych preferencji.

– "Kasza to bardzo wdzięczny produkt. Można wyczarować z niej cuda – wykorzystać jako składnik przystawek, zup, dań głównych, a nawet deserów. Nie należy jednak bać się wyraźnych smaków – dodawanie przypraw i ziół to podstawa podczas kulinarnych eksperymentów z kaszą" – doradza Andrzej Polan.

O kampanii „Lubię Kaszę…”

   Ogólnopolska kampania  „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” ma przekonać Polki i Polaków, że warto jeść kaszę częściej i uwzględnić ją w codziennej diecie. Na potrzeby kampanii powstała strona internetowa  www.lubiekasze.pl, dzięki której można poznać różne rodzaje i walory zdrowotne kaszy, dowiedzieć się, jak przekonać do niej dzieci oraz zamieszczać własne przepisy na dania z kaszą. Organizatorem działań, sfinansowanych ze  środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i  Przetworów Zbożowych,  jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Więcej informacji: www.lubiekasze.pl

DW

lubię-kaszę-logo Lubię kaszę1 Lubię kaszę2

                                                                                                                                                                                      

 

Program profilaktyki raka piersi

dwcho włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

Rak piersi jest najczęściej występującym nowotworem złośliwym u kobiet. Stanowi on 23% wszystkich zachorowań na nowotwory złośliwe u Polek. Częściej występują po menopauzie, wzrasta między 50 a 69 rokiem życia.
Czynniki zachorowań:
1. wiek 50 - 69 lat
2. rak piersi wśród członków rodziny
3. mutacje stwierdzone w genach BRCA1 lub BRCA2
4. wczesna miesiączka, przed 12 rokiem życia
5. późna menopauza, po 55 rokiem życia
6. urodzenie dziecka, po 35 rokiem życia
7. bezdzietność
8. leczenie z powodu raka piersi
9. leczenie z powodu innych schorzeń piersi
   Najważniejszym czynnikiem  w wyniki leczeniu jest wykrycie nowotworu w jak najwcześniejszym stadium rozwoju. Mammografia to radiologiczna metoda badania piersi, to zdjęcie rentgenowskie. Badanie wykonuje się specjalnym aparatem, wytwarzającym promieniowanie przy użyciu czułych błon rentgenowskich. Mammografia jest najlepszą metodą wykrywania zmian w piersi. Dlatego też badajmy się.

JCH

rak2 rak1 copy rak copy

Spotkanie z dietetykiem Natur House

dwcho włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

   27.10.br. w Centrum Młodych Duchem na ul. Piaski 4 odbyło się spotkanie ze specjalistą dietetykiem w ramach ogólnopolskiej informacyjnej kampanii edukacyjnej Uwaga Nadwaga. Kampania ta pierwszy raz ruszyła jesienią 2012 roku. Akcja powstała z inicjatywy Centrów Dietetycznych Naturhouse. Miała charakter informacyjno – edukacyjny, jej głównym zadaniem było propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych, będących skuteczną profilaktyką nadwagi i otyłości.

   Gościem spotkania była Pani Natalia Furmankiewicz specjalista dietetyk z Centrum Dietetycznego NATURHOUSE. Przedstawiła ciekawą prezentację, wskazującą zasady zdrowego żywienia. Podkreśliła, że aby skutecznie schudnąć, należy trwale zmienić nawyki żywieniowe, poprzez ćwiczenie - wyrobić nawyk zdrowego sposobu odżywiania. Oczywiście potrzebna jest też motywacja, jak opieka specjalisty, który opracuje (w oparciu o przeprowadzone badania), dietę o odpowiedniej kaloryczności, smaczną, prostą i szybką w przygotowaniu. Prelegentka wskazała też konieczność odpowiednio dobranej suplementacji. Podkreśliła, jak istotne jest regularne jadanie posiłków, z których śniadanie jest niezwykle ważne, a często pomijane przez wiele osób. Mówiła o odpowiedniej ilości napojów, o zrezygnowaniu z kolorowych i słodkich wód, o ograniczeniu słodyczy (od których można się uzależnić !), fast-foodów, o roli owoców (które powinniśmy jadać w godzinach wcześniejszych), warzyw, o jedzeniu ciemnego pieczywa, o szukaniu zamienników. "Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki!" - czytamy w materiałach, które otrzymali wszyscy uczestnicy prelekcji. Nie zdawaliśmy sobie sprawy, ile błędów żywieniowych popełniamy.

   Spotkanie było niezwykle interesujące i zmusiło wiele osób do przemyślenia swojego sposobu odżywiania. Skorzystajmy więc z otrzymanego zaproszenia na bezpłatną konsultację z dietetykiem.

DW

Nadwaga3

Nadwaga4

Nadwaga2

Jak dbać o wzrok?

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

   Wzrok jest bardzo ważny u człowieka, dzięki niemu widzimy świat, podziwiamy jego piękno, dostrzegamy kształty, kolory, uśmiechamy się i   przeżywamy szczęśliwe chwile. Wzrok pozwala nam wykonywać codzienne czynności.
Oczy u osób starszych, szybciej się męczą, nasilają się objawy zespołu suchego oka, zaczynamy gorzej widzieć, szczególnie z bliska, pogarsza się widzenie o zmroku tzw. kurza ślepota.   W tym wieku pojawiają się pierwsze objawy niektórych chorób jak jaskra, zaćma. Aby spowolnić proces starzenia oczu należy zadbać o profilaktykę. Należy regularnie kontrolować wzrok, co najmniej raz na dwa lata trzeba odwiedzić okulistę. Kiedy siedzimy długo przed komputerem lub telewizorem, dobrze jest mrugać oczami i wietrzyć pomieszczenia.

Do diety warto wprowadzić :
marchewkę, która zawiera beta karoten chroniący nas przed kurzą ślepotą, czyli zaburzeniami adaptacji oka do ciemności.
olej słonecznikowy, tłuszcz roślinny wytwarzany z nasion słonecznika, nadaje się do smażenia i sałatek.
łososia - zawierającego nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i 6, które chronią wzrok, zawierają witaminę A i D i w naturalny sposób wspomagają proces widzenia.
aronię , pobudzającą organizm do produkcji rodopsyny, czyli związku stanowiącego światłoczuły barwnik siatkówki i umożliwiającą prawidłowe widzenie.
orzechy brazylijskie, które mają dużą zawartość selenu- mikroelementu, który umożliwia dobrą kondycję naszym oczom.
Wspólnie z witaminą E pozwala skutecznie powstrzymać proces starzenia i degeneracji narządu wzroku.
czerwone winogrona, zawierają antocyjany, barwniki które poprawiają proces widzenia, spowalniają rozwój zaćmy oraz procesy degeneracji nerwu wzrokowego.
awokado, świetnie wpływa na oczy dzięki dużej zawartości witaminy E oraz luteiny, która chroni wzrok przed zaćmą, zwyrodnieniem plamki żółtej, dostarcza nam cynk, którego brak prowadzi do krótkowzroczności.
borówkę amerykańską, regeneruje enzymy antocyjanowe, zawiera dużo luteiny, która chroni wzrok przed wolnymi rodnikami,
 zabezpiecza siatkówkę oka i plamkę żółtą.
brokuły, odgrywają dużą rolę w utrzymaniu sprawności widzenia. Luteina chroni przed starczym zwyrodnieniem plamki żółtej oka, zeaksantyna zabezpiecza przed wolnymi rodnikami, szkodliwym działaniem fal światła niebieskiego i odpowiada za ostrość widzenia.
banany, zawierają dużo potasu i regulują gospodarkę płynami w organizmie.

www.mojeoczy.pl; www.fazi.strefa.plWZROK

JCH

 

634302667850330000

Drzewa

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

Poprawiają samopoczucie i działają leczniczo

Akacja- daje dużo energii, pomaga zebrać siły i napełnia ochotą do pracy. Polecana tym, którzy czują zniechęcenie, są osłabieni, zbyt długo się zastanawiają i przepuszczają dobre okazje.
Brzoza- obdarza dobrym samopoczuciem, uspokaja i pociesza w kłopotach. Medytując w jej cieniu, poczujesz przypływ dobrych pomysłów i wyraźne rozbudzenie intuicji.
Buk- łagodzi napięcia i poprawia humor. Potrafi oczyścić z bólu po ciężkich przejściach i zasilić chęcią do życia. Uczy dystansu do świata.
Czereśnia- drzewo kobiet, szczególnie pomocne dla tych, które czują się stare i niepotrzebne. Pomaga odnaleźć kobiecość, uwierzyć w siebie oraz
w to, że życie niezależnie od wieku może być twórcze i piękne.
Dąb- uosobienie sił witalnych. Aktywizuje, dodaje energii, wzmacnia psychikę. Polecany przy rekonwalescencji - przyśpiesza powrót do zdrowia. Niezastąpiony dla przemęczonych nadmiarem obowiązków lub długotrwałą pracą.
Jabłoń- symbol obfitości. Dzięki niej odnajdziesz nowe sposoby materialnego zabezpieczenia lub nauczysz się doceniać, to co masz.
Dobra na kłopoty w kontaktach z młodzieżą.
Jarzębina- poszerza świadomość, pozwala dostrzec niedostrzegalne. Uczy korzystać z własnej intuicji. Dzięki jarzębinie życie staje się zrozumiałe,
rzadziej popełnia się pomyłki i szybciej podejmuje istotne decyzje.
Jesion- dla przepracowanych, smutnych i zniechęconych. Poprawia nastrój i dodaje ochoty do rozpoczynania nowych przedsięwzięć lub
kontynuowania szczególnie trudnych obowiązków.
Jodła- ułatwia radzenie sobie z emocjami, szczególnie negatywnymi, które zagłuszają głos rozsądku. Leczy z zazdrości.
Wycisza, koi, wspiera, kiedy musisz poradzić sobie z nowym doświadczeniem. Pomaga pozbyć się seksualnych zahamowań i odnaleźć radość w
intymnym pożyciu.
Kasztanowiec- koi dolegliwości duszy w chwilach załamania, poprawia nastrój w depresji. Pomaga odnaleźć w sobie siłę do przezwyciężenia
przeszkód, zwalczyć lęki i niepokoje.
Świerk- dodaje pewności siebie. Pomaga przezwyciężyć lęk i nieśmiałość. Zastanowić się nad swoimi mocnymi  stronami. Zachęca do podjęcia
ryzyka, aby osiągnąć sukces.
Topola- odpowiada za uczucia wyższe, za rozwój wewnętrzny. Kieruje ku szlachetnym celom. Pomaga odnaleźć prawdziwą miłość i przyjaźń.
Wierzba- jedno z najbardziej  tajemniczych drzew, było uważane za drzewo czarownic. Daje dużą moc, pomaga pojąć to co niezwykłe -
magię i prawa rządzące wszechświatem.

Medytacja z drzewem

1. Przyłóż obie ręce do pnia drzewa lub opleć je całym ciałem. Możesz też oprzeć się o nie plecami lub usiąść  u jego podłoża.
2. Zwróć się w myślach do drzewa i poproś o konkretną pomoc.
3. Zamknij oczy i przez chwilę wsłuchaj się w swój oddech.
4. Wycisz się, staraj się nie myśleć o niczym. Wyobrażaj sobie, że stajesz się jednością z drzewem. Poczuj na plecach dotyk kory, poczuj, jak przenikasz    do wewnątrz i razem z sokami płyniesz w górę pnia. Stań się koroną drzewa. Wyobraź sobie, że Twoje ręce, jak gałęzie, rozkładają się na wszystkie strony, sięgając nieba, a Twoje stopy wrastają jakkorzenie w poszukiwaniu wody.
5. Staraj się poczuć na twarzy ciepło słonecznych promieni, a chwilę później krople deszczu spływające po policzkach.
6. Poczuj wiatr szarpiący Twoje ręce i włosy lub głaszczący Twoje ramiona. Poczuj miękkość ziemi otulającej twoje stopy.
Niech wszystkie żywioły znajdą w Twoich myślach swoje miejsce i staraj się z wdzięcznością odbierać ich dary.
7. Przez cały czas medytacji pamiętaj, jakim drzewem jesteś. Musisz widzieć kształt swoich liści lub szpilek. Zobacz kołyszące się na Twoich gałęziach owoce i szyszki. Mogą to też być kwiaty.

Korzystałam z poradnik zdrowie tu: Katarzyna Bonda korzystała z książek Bogumiły Andrzejewskiej'' Magia Drzew" oraz Ellen Evert Hopman" Drzewa magiczne

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna

JCH

czereśnia

128 Zdjęcie-0979

Zalety cytryny

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

   Oczyszczanie organizmu z kwasu moczowego, stosujemy przy takich chorobach jak:osteoporoza, podagra, reumatyzm, kamienie żółciowe i nerkowe, anemia, dna moczanowa, niektóre choroby nerwowe, cukrzyca, nadciśnienie, katar żołądka, choroby wątrobowe.
Najlepszym sposobem oczyszczania organizmu od trujących substancji jest picie soku z cytryny. Aby przeprowadzić taką kurację, potrzebna jest cytryna. Niektórzy twierdzą, że zbyt duża ilość soku z cytryny może spowodować rozstrój żołądka, to nie jest prawda. Sok z cytryny ma kwaśny smak w momencie przygotowania. Gdy go wypijemy, enzymy w jamie ustnej zmieniają jego smak na słodki. Do żołądka dochodzi kwas cytrynowy i askorbinowy. Te dwa kwasy, w porównaniu z kwasem solnym zawartym w sokach żołądkowych, są słabe i nie szkodzą błonie śluzowej żołądka. Wręcz przeciwnie, osoby, które cierpią na katar lub wrzody żołądka odczuwają korzystne działania kuracji sokiem cytrynowym. Jest on bogaty w witaminę C, mikroelementy i hormony. Oczyszcza organizm z nierozpuszczalnych soli i śluzu. Żeby utrzymać młody wygląd, pijmy sok z jednej cytryny dziennie. Dzięki zawartości hormonów fito estrogenowych, sok z cytryny powinny pić kobiety w starszym wieku.
Kuracje sokiem z cytryny dzielimy na profilaktyczne i lecznicze.
Kuracja profilaktyczna: sok cytrynowy pijemy wg schematu:
Dzień 1 i 10 pijemy z 1 cytryny
Dzień 2 i 9 pijemy z 2 cytryn
Dzień 3 i 8 pijemy z 3 cytryn
Dzień 4 i 7 pijemy z 4 cytryn
Dzień 5 i 6 pijemy z 5 cytryn
Od 1-ego do 5-ego dnia, zwiększamy spożycie o jedną cytrynę, od 6-ego do 10-ego dnia zmniejszamy o jedną cytrynę. W sumie przez 10 dni należy wypić sok z 30 cytryn.
Przygotowanie soku:
cytrynę przekroić na dwie połówki, wycisnąć sok i pić bez cukru. Można też pić sok rozcieńczony z wodą i dodać łyżeczkę miodu. Wyciśnięte połówki cytryny, drobno kroimy, wkładamy do słoiczka, zalewamy miodem lub cukrem. Wstawiamy na 10 dni do lodówki. Po tym czasie, mamy gotowy płyn do picia, zamiast kawy czy herbaty. Do płynu można dodać wodę mineralną lub przegotowaną.
Kuracja lecznica:
W czasie tej kuracji, pijemy sok czysty bez rozcieńczania, nie dodajemy miodu ani cukru. Pijemy pół godziny przed lub po jedzeniu.

Michał Tomkow, Uleczyć nieuleczalne, Łódź, Przedsiębiorstwo Księgarskie WOLUMEN, 1999.

BG, JCH

Zdjęcie-0977

Jesień

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

   Nadeszła jesień, właśnie o tej porze dopada nas przeziębienie i grypa. Mamy katar, boli nas głowa, dokucza słabość. Czasami mamy temperaturę, okres ten zwykle trwa 4 - 7 dni. Należy w tym czasie pić, najlepiej dużo świeżych soków z malin, porzeczek, poziomek,  a zamiast cukru stosować
miód, by łatwiej z organizmu wydalić śluz i toksyny. Regularnie wietrzymy pomieszczenia, w których przebywamy. Jeśli mamy możliwość, bierzmy
naprzemienny prysznic  z gorącej  i letniej wody. Jest to hydromasaż naczyń krwionośnych,  w  wyniku którego naczynia  się  oczyszczają. Bardzo dobrze jest pić wodę z sokiem z cytryny i miodem. Wieczorem należy sobie przygotować, szklankę wody, dodać do niej łyżkę miodu, soku z połowy cytryny, wymieszać i zostawić  na noc. Rano wypić 20 minut przed śniadaniem. Najlepiej ten sok pić codziennie przez okres jesieni, zimy  i  wiosny.
   Na bolące gardło, należy ssać plasterek cytryny co 15 minut. Jeżeli cierpimy na paradontozę lub bolą nas dziąsła,to regularnie przez dwa tygodnie płuczemy jamę ustną, rano i wieczorem, szklanką ciepłej przegotowanej wody z dodatkiem soku z cytryny.

JCH

Zdjęcie-0987

Nadciśnienie tętnicze

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

   Połowa mieszkańców Europy ma wysokie ciśnienie tętnicze krwi. W Polsce około 9,5 mln osób, między 18 a 79 rokiem, życia choruje na nadciśnienie. Nadciśnienie tętnicze nie boli, może doprowadzić do wielu groźnych chorób: udaru mózgu, zawału oraz niewydolności serca, przewlekłej choroby nerek i cukrzycy. Stwierdza je lekarz.
   Objawy: bóle głowy, bezsenność, nadmierna potliwość, szybkie męczenie się, czasami uczucie kołatania serca, zaczerwienie twarzy. Ciśnienie należy mierzyć w przychodni lub w domu, własnym aparatem,zapisywać w dzienniczku samokontroli ciśnienia tętniczego lub w notesiku. W domu należy mierzyć ciśnienie dwa razy dziennie, rano i wieczorem, mniej więcej o tej samej porze, w pozycji siedzącej po 5 minutach odpoczynku. Rękę należy oprzeć na stole i rozluźnić. Mankiet powinien znajdować się na wysokości serca - powyżej stawu łokciowego. W trakcie pomiaru nie należy się ruszać i rozmawiać. 30 minut przed mierzeniem ciśnienia, nie powinno się palić papierosów, pić kawy i wykonywać ćwiczeń fizycznych.
   Zapobieganie nadciśnieniu: zmiana stylu życia. Normalizacja wagi ciała, przestrzeganie diety, zrezygnowanie z alkoholu i papierosów, ograniczenie soli, tłuszczy, zwiększenie aktywności fizycznej. Ograniczając sól należy uważać na sól ukrytą w produktach spożywczych: pieczywo, zupki w proszkach, kostki rosołowe, nabiał. Po 48 godzinach organizm przyzwyczaja się do mniej solonych potraw. Sól można zastąpić ziołami. Należy spożywać więcej warzyw i owoców, w których znajduje się potas i magnez, regulujące pracę mięśnia sercowego i układu nerwowego. Jemy ryby i pełnoziarniste produkty zbożowe. Kilka dni w tygodniu przez 30 - 45 minut, zaleca się ruch: spacer, jazdę rowerem lub pływanie. Należy też unikać stresu, prowadzić spokojny tryb życia. Podczas leczenia farmakologicznego należy wykonać okresowe badania ciśnienia, krwi i moczu oraz EKG i badanie dna oka, o tym decyduje lekarz prowadzący.

JCH
ratunek-dla-serca 20739532

Dieta odkwaszająca

MT00 włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

   Aby uporać się z zakwaszeniem organizmu i poprawić metabolizm komórkowy, odzyskać siły witalne i chęć do życia, należy przyjrzeć się swojej diecie i zmienić nawyki na zawsze, bo aby wyleczyć chorobę, trzeba pozbyć się jej przyczyn.

Codziennie jedz świeże warzywa: przygotowywane na parze, duszone, w postaci surówek, zup i soków

Dobrze skomponowana dieta odkwaszająca powinna składać się tylko w 20 proc. z produktów kwasotwórczych i aż w 80 proc. z zasadotwórczych. Na pewno powinna to być dietaniskobiałkowa, wykluczająca produkty przetworzone i słone.

Stosując dietę odkwaszającą:

  • wypijaj 2-2,5 litra wody mineralnej niskozmineralizowanej dziennie; można uzupełniać niedobory, pijąc zioła oczyszczające, napar z pokrzywy, zieloną i czerwoną herbatę, yerba mate itp.;

  • wyeliminuj z diety przetwory z mięsa, szczególnie wieprzowego - kiełbasy, wędliny, pasztety, konserwy oraz wędzone ryby - zastąp je samodzielnie pieczonym lub duszonym mięsem drobiowym lub wołowym, piecz ryby świeże, najlepiej oceaniczne, bogate w kwasy omega-3 oraz dostarczaj białko w postaci gotowanych al dente warzyw strączkowych lub niemodyfikowanej soi;

  • wprowadź do codziennej diety kaszę jaglaną (proso), która ma silne działanie zasadotwórcze, a więc działa przeciwgrzybiczo i ociepla organizm, ponadto wspomaga trawienie, dlatego polecana jest w chorobach trzustki, wątroby, nerek czy jelit. Nawet przy zwykłym przeziębieniu pomaga w usuwaniu nadmiaru śluzu z dróg oddechowych;

  • unikaj soli kuchennej oraz produktów zawierających w swoim składzie sól - gotowych mieszanek przypraw, sosów w słoikach, zup w proszku, konserw, dań do szybkiego odgrzania, samodzielnie przygotowuj natomiast potrawy z użyciem naturalnych ziół i ewentualnie odrobiny soli morskiej;

  • unikaj mocnej kawy, herbaty i alkoholu - zastąp czarną kawę - zbożową, a czarną herbatę - owocową, zieloną lub czerwoną, pij świeże soki warzywno-owocowe;

  • unikaj nadmiaru jajek kurzych - można zastąpić je jajkami przepiórczymi, bez cholesterolu;

  • wyeliminuj mąkę pszenną - zastąp ją razową, orkiszową, żytnią, amarantusem;

  • nie jedz białego pieczywa, szczególnie miękkich bułeczek ze spulchniaczami - zastąp je chlebem typu graham lub żytnim na zakwasie, który wymusza długie żucie, co eliminuje jego działanie kwasotwórcze;

  • nie używaj śmietany ani margaryn - zupy zagęszczaj zmiksowanymi warzywami;

  • nie rozgotowuj kaszy, makaronu ani brązowego ryżu - tylko ich wstępna „obróbka” w jamie ustnej chroni przed nadmiernym zakwaszeniem, dlatego należy gotować potrawy al dente oraz używać produktów razowych z pełnych, nieoczyszczonych ziaren i kaszy jaglanej;

  • całkowicie wyeliminuj biały cukier i słodycze - zamień je na suszone owoce, ciastka razowe i owsiane z bakaliami, słodź cukrem trzcinowym, syropem klonowym, miodem, syropem z agawy, ksylitolem, stewią czy fruktozą;

  • unikaj gotowych mieszanek przyprawowych takich jak vegeta - zamień je na świeże i suszone zioła;

  • jeśli czujesz zgagę po mleku i jego przetworach, zrezygnuj z nabiału - zamień je na mleko ryżowe, sojowe, migdałowe lub kozie;

  • pilnuj regularnych pór posiłków - jedz najlepiej 5 razy dziennie co 2-3 godziny;

  • zażywaj umiarkowanego ruchu, nie przeciążając się jednak sportami siłowymi;

  • nie jedz owoców na noc. Powodują fermentację w żołądku i utrudniają trawienie. Ponadto dostarczają zbyt dużo cukru, który w nadmiarze zamienia się w tkankę tłuszczową;

  • nie łącz w jednym posiłku białka i węglowodanów, czyli mięsa z ziemniakami czy makaronem. Kasze łącz z duszonymi warzywami, a mięso z surówką;

  • nie jedz na noc;

  • unikaj stresu.

Do codziennego jadłospisu należy wprowadzić:

  • warzywa świeże, przygotowywane na parze, duszone, w postaci surówek, zup, soków. Warte uwagi są warzywa zielone - szparagi, ogórki, brokuły, szpinak, natka pietruszki, brukselka, jarmuż, fasolka szparagowa, cukinia, por oraz czosnek, cebula, marchewka, papryka, kapusta, kalafior, buraki, pomidory, seler, dynia i domowe kiszonki;

  • owoce świeże i suszone, mogą być w postaci naturalnych soków bez cukru;

  • świeże i suszone zioła oraz naturalne napary z pokrzywy, skrzypu, mięty i melisy, zieloną herbatę, yerba mate;

  • oleje roślinne - tłoczony na zimno olej lniany, rzepakowy, oliwę;

  • miód zamiast cukru - dodawaj go do zimnych napojów, aby nie utracił swoich cennych wartości; - pestki dyni, nasiona słonecznika, migdały, sezam itp.;

  • soki warzywne, owocowe i warzywno-owocowe - wspaniałe źródło antyoksydantów niszczących wolne rodniki. Można je robić w domu lub kupić gotowe jednodniowe lub pasteryzowane. Samodzielnie sporządzaj soki na bazie jabłek i z dodatkiem różnych warzyw: selera, buraka, marchwi i spożywaj je między posiłkami na drugie śniadanie i podwieczorek.

   Podsumowując, jeśli czujemy się naprawdę kiepsko i wiemy, że nasz organizm jest silnie zakwaszony, powinniśmy przeprowadzić miesięczna dietę odkwaszającą, opierając się na wyżej wymienionych zasadach.

Fragment książki „Dojrzała i szczupła” Magdaleny Makarowskiej

okładka książki Dojrzałaiszczupła

Dziurawiec – ziele doskonałe na złą pogodę. Czy wiesz dlaczego?

MT00 włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

    Dziurawiec należy do tej grupy ziół, których zastosowanie jest tak wszechstronne, że w przeszłości uważane były za rośliny magiczne. Zieleleczy układ pokarmowy, bóle stawów, a nałożone na skórę przyspiesza proces gojenia ran. Szczególnie przydatny jest jednak jesienią, kiedy po słonecznym i upalnym lecie nadchodzą pierwsze dni chłodu i szarugi, na co wielu z nas reaguje pogorszeniem nastroju. Dziurawiec jest bowiem naturalnym środkiem na depresję.

   Nazwa tej rośliny odnosi się do wyglądu jej liści. Kiedy przyjrzymy się im pod słońce, wydają się być pokryte maleńkimi otworkami. W rzeczywistości nie są to jednak zwykłe dziurki, lecz zbiorniczki magazynujące olejki eteryczne ziela. Na wsiach dziurawiec zwano także zielem świętojańskim lub krwią Matki Boskiej. Pierwsza nazwa odnosi się do momentu kwitnienia dziurawca – zakwita on, podobnie jak mityczny kwiat paproci, w okolicach Nocy Świętego Jana. Druga nazwa związana jest z pewną właściwością dziurawca: jego kwiaty po roztarciu wydzielają krwiście czerwony, silnie barwiący sok.

   Roślina ta znana była w medycynie ludowej od dawna. Pierwsze zapisy na jej temat pochodzą jeszcze z czasów starożytnych. Hipokrates zalecał kurację tym zielem w przypadku różnych stanów zapalnych, nieco później odkryto zaś inną jego właściwość – dziurawiec okazał się doskonałym antidotum na zatrucia, także te najcięższe, wywołane spożyciem trucizny. Już wtedy zwrócono uwagę na szerokie zastosowanie tej rośliny w medycynie, kolejne wieki miały jednak przynieść następne odkrycia na jej temat.

   W średniowieczu odkryto, że ziele ma właściwości polepszające nastrój, dlatego też na jego bazie w klasztorach zaczęto sporządzać pierwsze ziołowe preparaty przeciwdepresyjne. Receptury zakonne nie straciły na wartości do dziś. Dziurawiec rzeczywiście jest doskonałym lekiem na jesienną melancholię. W połączeniu z odpowiednimi składnikami działa uspokajająco i łagodzi objawy depresji. Dlatego jeśli cierpimy na sezonowe pogorszenie nastroju, warto wypróbować preparaty z dziurawca. Mają wysoką skuteczność, a jednocześnie nie zawierają „chemii” obecnej w niektórych farmaceutykach.

Dziurawiec w walce z depresją

   W Internecie znajdziemy różne opinie na temat skuteczności dziurawca jako naturalnego leku na pogorszenie nastroju. Niektórzy uważają, że jest to bardzo mocne ziele, którego spożycie poprawia stan pacjenta już w pierwszych dniach kuracji, inni zaś twierdzą, że roślina w ogóle na nich nie działa. Skąd ta rozbieżność zdań? Sęk w tym, że ci drudzy przyrządzają zwykle napar z zebranego przez siebie dziurawca lub po prostu piją gotowe herbatki ziołowe z tej rośliny. A trzeba wiedzieć, że napary z dziurawca działają kojąco na przewód pokarmowy i wspomagają funkcjonowanie wątroby, jednak ich działanie antydepresyjne jest dość ograniczone. Sekret przyrządzenia eliksiru szczęścia tkwi w odpowiednim połączeniu tej rośliny z innymi składnikami. Ziele dziurawca zawdzięcza swe właściwości poprawiające nastrój jednej substancji, obecnej głównie w kwiatach rośliny. Chodzi tu o hiperycynę, ten sam związek chemiczny, który sprawia, że po zmiażdżeniu żółte kwiaty dziurawca zabarwiają się na ciemnoczerwony kolor. Hiperycyna jest jednak substancją nierozpuszczalną w wodzie, dlatego też w naparach i herbatkach jest nieaktywna. Działać zaczyna dopiero w połączeniu z alkoholem lub tłuszczem.

 Dziurawiec w praktyce – przygotowujemy naturalny środek antydepresyjny

   Pierwszym sposobem na wydobycie z kwiatu hiperycyny jest, połączenie rośliny z alkoholem. Na bazie dziurawca przygotować możemy poprawiającą nastrój nalewkę. Świeże kwiaty dziurawca (około 100 g) umieszczamy w słoju, zalewamy połową litra wódki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 dni. Po tym czasie przelewamy nalewkę przez gazę do czystego naczynia, a następnie  dosładzamy ją miodem lub cukrem. Dwie łyżeczki płynu dziennie wystarczą, aby poprawić nam  nastrój  w  szare jesienne dni (przepis według M. Gorzkowskiej).

   Jeśli nie chcemy wykorzystywać w kuracji alkoholu, możemy sporządzić olej z dziurawca, który jest równie skuteczny, co nalewka. Tym razem świeże kwiaty (te same proporcje, co w przypadku nalewki) zalewamy oliwą z oliwek i odstawiamy na miesiąc w ciepłe miejsce. Po tym czasie olej przecedzamy przez gazę i przelewamy do czystych butelek z ciemnego szkła. Stosujemy go głównie zewnętrznie – dodajemy do kąpieli relaksujących lub wcieramy w skórę. Taki masaż ma działanie uspokajające i relaksujące, a wchłaniane przez skórę substancje czynne dziurawca powodują polepszenie nastroju. Olej stosować możemy także w leczeniu oparzeń lub odmrożeń, a także wszelkiego rodzaju podrażnień skóry i wysypek (przepis według M. Gorzkowskiej).

Środki ostrożności

   Dziurawiec jest doskonały na chłodne dni. W upały preparaty z tego ziela odstawić najlepiej na półkę, ponieważ substancje w nim zawarte wywołać mogą nadwrażliwość skóry na słońce i, co za tym idzie, oparzenia słoneczne. Dlatego też dziurawiec stosujemy tylko od jesieni do wczesnej wiosny. Pamiętajmy też, że w trakcie kuracji tą rośliną należy zrezygnować z wizyt w solarium! Jeśli przyjmujemy jakieś leki (w szczególności antykoagulanty), jesienną kurację dziurawcem powinnyśmy skonsultować z lekarzem – w dużych dawkach roślina ta może wchodzić w reakcje chemiczne z niektórymi farmaceutykami.

Tekst: Anna Loska/sr, kobieta.wp.pl

dziurawiec hypericum perforatum

Logo Projektu

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej