Czosnek
Egipcjanie podawali go budowniczym piramid dla wzmocnienia sił i ochrony przed czerwonką. Europejczycy spożywali go, aby ustrzec się przed zarazą. W czasie wojny lekarze używali go do odkażania ran. Dzisiaj stosujemy go, przy przeziębieniach, kaszlu, nadciśnieniu. Czosnek poprawia krążenie krwi w całym organizmie, nie tylko w tętnicach wieńcowych, sprzyja rozszerzeniu naczyń, obniża ciśnienie. Znajdują się w nim naturalne antyoksydanty, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Antybakteryjne działanie czosnku pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, ma działanie antybiotykowe i przeciwgrzybiczne.
Korzyści ze spożycia czosnku
Codzienne spożycie świeżego ząbka czosnku może zmniejszyć ryzyko raka piersi, przełyku, jelit i prostaty. Poprawia stan zdrowia, poprzez obniżenie ciśnienia krwi, poziomu złego cholesterolu, obniża poziom cukru we krwi, koi bóle głowy i ułatwia zasypianie. Działa przeciwzakrzepowo, przy infekcjach górnych dróg oddechowych, przeziębieniach i kaszlu, przy problemach układu pokarmowego. Jest ciekawym warzywem o licznych właściwościach prozdrowotnych, warto go włączyć do swojej diety, mimo nieprzyjemnego zapachu po jego spożyciu.
Powinniśmy zjadać 1-2 ząbki dziennie.
Przepis na syrop z czosnku przy przeziębieniu:
Zmiażdżyć kilka ząbków, wymieszać je z sokiem z 2 cytryn. Do tej masy wlać pół szklanki przegotowanej, chłodnej wody. Następnie przecedzić przez sitko. Gotowy syrop można pić trzy razy dziennie po łyżeczce.
Poradnik Zdrowie.pl