Jak dbać o wzrok?
Wzrok jest bardzo ważny u człowieka, dzięki niemu widzimy świat, podziwiamy jego piękno, dostrzegamy kształty, kolory, uśmiechamy się i przeżywamy szczęśliwe chwile. Wzrok pozwala nam wykonywać codzienne czynności.
Oczy u osób starszych, szybciej się męczą, nasilają się objawy zespołu suchego oka, zaczynamy gorzej widzieć, szczególnie z bliska, pogarsza się widzenie o zmroku tzw. kurza ślepota. W tym wieku pojawiają się pierwsze objawy niektórych chorób jak jaskra, zaćma. Aby spowolnić proces starzenia oczu należy zadbać o profilaktykę. Należy regularnie kontrolować wzrok, co najmniej raz na dwa lata trzeba odwiedzić okulistę. Kiedy siedzimy długo przed komputerem lub telewizorem, dobrze jest mrugać oczami i wietrzyć pomieszczenia.
Do diety warto wprowadzić :
marchewkę, która zawiera beta karoten chroniący nas przed kurzą ślepotą, czyli zaburzeniami adaptacji oka do ciemności.
olej słonecznikowy, tłuszcz roślinny wytwarzany z nasion słonecznika, nadaje się do smażenia i sałatek.
łososia - zawierającego nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i 6, które chronią wzrok, zawierają witaminę A i D i w naturalny sposób wspomagają proces widzenia.
aronię , pobudzającą organizm do produkcji rodopsyny, czyli związku stanowiącego światłoczuły barwnik siatkówki i umożliwiającą prawidłowe widzenie.
orzechy brazylijskie, które mają dużą zawartość selenu- mikroelementu, który umożliwia dobrą kondycję naszym oczom.
Wspólnie z witaminą E pozwala skutecznie powstrzymać proces starzenia i degeneracji narządu wzroku.
czerwone winogrona, zawierają antocyjany, barwniki które poprawiają proces widzenia, spowalniają rozwój zaćmy oraz procesy degeneracji nerwu wzrokowego.
awokado, świetnie wpływa na oczy dzięki dużej zawartości witaminy E oraz luteiny, która chroni wzrok przed zaćmą, zwyrodnieniem plamki żółtej, dostarcza nam cynk, którego brak prowadzi do krótkowzroczności.
borówkę amerykańską, regeneruje enzymy antocyjanowe, zawiera dużo luteiny, która chroni wzrok przed wolnymi rodnikami,
zabezpiecza siatkówkę oka i plamkę żółtą.
brokuły, odgrywają dużą rolę w utrzymaniu sprawności widzenia. Luteina chroni przed starczym zwyrodnieniem plamki żółtej oka, zeaksantyna zabezpiecza przed wolnymi rodnikami, szkodliwym działaniem fal światła niebieskiego i odpowiada za ostrość widzenia.
banany, zawierają dużo potasu i regulują gospodarkę płynami w organizmie.
www.mojeoczy.pl; www.fazi.strefa.plWZROK
JCH