Dieta odkwaszająca
Aby uporać się z zakwaszeniem organizmu i poprawić metabolizm komórkowy, odzyskać siły witalne i chęć do życia, należy przyjrzeć się swojej diecie i zmienić nawyki na zawsze, bo aby wyleczyć chorobę, trzeba pozbyć się jej przyczyn.
Codziennie jedz świeże warzywa: przygotowywane na parze, duszone, w postaci surówek, zup i soków
Dobrze skomponowana dieta odkwaszająca powinna składać się tylko w 20 proc. z produktów kwasotwórczych i aż w 80 proc. z zasadotwórczych. Na pewno powinna to być dietaniskobiałkowa, wykluczająca produkty przetworzone i słone.
Stosując dietę odkwaszającą:
-
wypijaj 2-2,5 litra wody mineralnej niskozmineralizowanej dziennie; można uzupełniać niedobory, pijąc zioła oczyszczające, napar z pokrzywy, zieloną i czerwoną herbatę, yerba mate itp.;
-
wyeliminuj z diety przetwory z mięsa, szczególnie wieprzowego - kiełbasy, wędliny, pasztety, konserwy oraz wędzone ryby - zastąp je samodzielnie pieczonym lub duszonym mięsem drobiowym lub wołowym, piecz ryby świeże, najlepiej oceaniczne, bogate w kwasy omega-3 oraz dostarczaj białko w postaci gotowanych al dente warzyw strączkowych lub niemodyfikowanej soi;
-
wprowadź do codziennej diety kaszę jaglaną (proso), która ma silne działanie zasadotwórcze, a więc działa przeciwgrzybiczo i ociepla organizm, ponadto wspomaga trawienie, dlatego polecana jest w chorobach trzustki, wątroby, nerek czy jelit. Nawet przy zwykłym przeziębieniu pomaga w usuwaniu nadmiaru śluzu z dróg oddechowych;
-
unikaj soli kuchennej oraz produktów zawierających w swoim składzie sól - gotowych mieszanek przypraw, sosów w słoikach, zup w proszku, konserw, dań do szybkiego odgrzania, samodzielnie przygotowuj natomiast potrawy z użyciem naturalnych ziół i ewentualnie odrobiny soli morskiej;
-
unikaj mocnej kawy, herbaty i alkoholu - zastąp czarną kawę - zbożową, a czarną herbatę - owocową, zieloną lub czerwoną, pij świeże soki warzywno-owocowe;
-
unikaj nadmiaru jajek kurzych - można zastąpić je jajkami przepiórczymi, bez cholesterolu;
-
wyeliminuj mąkę pszenną - zastąp ją razową, orkiszową, żytnią, amarantusem;
-
nie jedz białego pieczywa, szczególnie miękkich bułeczek ze spulchniaczami - zastąp je chlebem typu graham lub żytnim na zakwasie, który wymusza długie żucie, co eliminuje jego działanie kwasotwórcze;
-
nie używaj śmietany ani margaryn - zupy zagęszczaj zmiksowanymi warzywami;
-
nie rozgotowuj kaszy, makaronu ani brązowego ryżu - tylko ich wstępna „obróbka” w jamie ustnej chroni przed nadmiernym zakwaszeniem, dlatego należy gotować potrawy al dente oraz używać produktów razowych z pełnych, nieoczyszczonych ziaren i kaszy jaglanej;
-
całkowicie wyeliminuj biały cukier i słodycze - zamień je na suszone owoce, ciastka razowe i owsiane z bakaliami, słodź cukrem trzcinowym, syropem klonowym, miodem, syropem z agawy, ksylitolem, stewią czy fruktozą;
-
unikaj gotowych mieszanek przyprawowych takich jak vegeta - zamień je na świeże i suszone zioła;
-
jeśli czujesz zgagę po mleku i jego przetworach, zrezygnuj z nabiału - zamień je na mleko ryżowe, sojowe, migdałowe lub kozie;
-
pilnuj regularnych pór posiłków - jedz najlepiej 5 razy dziennie co 2-3 godziny;
-
zażywaj umiarkowanego ruchu, nie przeciążając się jednak sportami siłowymi;
-
nie jedz owoców na noc. Powodują fermentację w żołądku i utrudniają trawienie. Ponadto dostarczają zbyt dużo cukru, który w nadmiarze zamienia się w tkankę tłuszczową;
-
nie łącz w jednym posiłku białka i węglowodanów, czyli mięsa z ziemniakami czy makaronem. Kasze łącz z duszonymi warzywami, a mięso z surówką;
-
nie jedz na noc;
-
unikaj stresu.
Do codziennego jadłospisu należy wprowadzić:
-
warzywa świeże, przygotowywane na parze, duszone, w postaci surówek, zup, soków. Warte uwagi są warzywa zielone - szparagi, ogórki, brokuły, szpinak, natka pietruszki, brukselka, jarmuż, fasolka szparagowa, cukinia, por oraz czosnek, cebula, marchewka, papryka, kapusta, kalafior, buraki, pomidory, seler, dynia i domowe kiszonki;
-
owoce świeże i suszone, mogą być w postaci naturalnych soków bez cukru;
-
świeże i suszone zioła oraz naturalne napary z pokrzywy, skrzypu, mięty i melisy, zieloną herbatę, yerba mate;
-
oleje roślinne - tłoczony na zimno olej lniany, rzepakowy, oliwę;
-
miód zamiast cukru - dodawaj go do zimnych napojów, aby nie utracił swoich cennych wartości; - pestki dyni, nasiona słonecznika, migdały, sezam itp.;
-
soki warzywne, owocowe i warzywno-owocowe - wspaniałe źródło antyoksydantów niszczących wolne rodniki. Można je robić w domu lub kupić gotowe jednodniowe lub pasteryzowane. Samodzielnie sporządzaj soki na bazie jabłek i z dodatkiem różnych warzyw: selera, buraka, marchwi i spożywaj je między posiłkami na drugie śniadanie i podwieczorek.
Podsumowując, jeśli czujemy się naprawdę kiepsko i wiemy, że nasz organizm jest silnie zakwaszony, powinniśmy przeprowadzić miesięczna dietę odkwaszającą, opierając się na wyżej wymienionych zasadach.
Fragment książki „Dojrzała i szczupła” Magdaleny Makarowskiej