Lato - stawy
Nowy Rok 2016
Nordic - Działkowa
Dzień Pracownika Socjalnego
Wycieczka do Wrocławia
Na polanie
Nordic listopadowy
Rajd rowerowy
Podsumowanie projektu
Rajd do ZOO

Zdrowie i Uroda

Spotkanie edukacyjne - profilaktyka zaparć

dwcho włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

   25 stycznia br. w Centrum Aktywności Seniora w Swarzędzu odbyło się kolejne spotkanie edukacyjne dla seniorów z Klubów Młodych Duchem oraz z Domu Dziennego "Senior -Wigor". Spotkanie poświęcone było profilaktyce zaparć, a temat ten zaprezentowała Natalia Furmankiewicz, dietetyk kliniczny i psychodietetyk.

   Wprowadzając do tematu prelegentka wskazała fizjologiczne zmiany zachodzące w organizmie seniorów. Zwróciła uwagę na wzrastającą zawartość tkanki tłuszczowej, a  równocześnie zmiejszająca się zawartość  tkanki mięśniowej i składników mineralnych w organizmie, co prowadzi do demineralizacji układu kostnego.

   Po części wstępnej wykładowczyni przeszła do zaprezentowania głównego problemu- profilaktyki zaparć. Mówiła o pracy jelit, rodzajach zaparć, różnnorodnej diecie i aktywności fizycznej. Są zaparcia na tle organicznym (przyczyną są nieprawidłowości w budowie jelita grubego, guzy, nowotwory) oraz czynnościowe (tu spastyczne - kurczowe i atoniczne - rozleniwienie jelit). Podkreśliła, że w przypadku zaparć na tle organicznym, jeśli nie pomoże dieta oraz aktywność fizyczna konieczna jest pomoc lekarza.

   Pani dietetyk więcej czasu poświęciła zaparciom czynnościowym, wskazując wiele przyczyn ich powstania, jak np. niewłaściwa dieta, mało błonnika i wody, brak aktywności fizycznej, różne choroby. Wskazała na znaczenie błonnika dla właściwego funkcjonowania jelit. Wiemy, że ważny jest błonnik, jadanie ciemnego pieczywa, warzyw, owoców, ale jest to bardzo ogólna wiedza. Istotne jest rozpoznanie typu zaparć i wskazanie właściwej diety. Musimy więc wiedzieć, czy stosować błonnik rozpuszczalny, czy nierozpuszczalny, pieczywo białe czy pełnoziarniste, owoce ze skórką, czy tylko miąższ, kasze grubo- czy drobnoziarniste itd.

    Na zakończenie spotkania dowiedzieliśmy się, że siedzący tryb życia sprzyja zaparciom. Prelegentka zwróciła uwagę na aktywność mieszaną: a więc nie tylko ćwiczenia tzw. wytrzymałościowe (spacery), ale również siłowe (aerobik wodny, rajdy rowerowe) oraz rozciągające.

     Wykład był bardzo ciekaw, jasny, zwięzły, wzbogacony prezentacją, odniesieniami do naszej rzeczywistości, poparty konkretnymi przykładami - podobał się wszystkim.

   Tak więc zgodnie z zaleceniami Pani Natalii pamiętając o diecie, ruszamy na spacer z kijkami, a potem uczymy się salsy i idziemy na bal, pod hasłem Lata 70- 80- 90-te.

DW

spotk.ed 1 spotk.ed 2 spotk.ed 3

Dieta Seniora

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

        Główne zasady żywienia osób starszych.

  • Zaleca się, żeby kobiety i mężczyźni po 60 roku życia, zwiększali dzienne spożycie wapnia – należy jeść 4 porcje posiłków mlecznych.
  • Należy pamiętać o witaminach antyoksydacyjnych – C, E i B karotenie w warzywach i owocach.
  • Posiłki urozmaicone i atrakcyjnie podane mają istotne znaczenie w pobudzeniu osłabionego apetytu.
  • Unikać potraw ciężko strawnych, które długo zalegają w żołądku – potraw tłustych, smażonych i wzdymających warzyw.
  • W codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty mleczne, pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce, chude mięsa i
    przetwory mięsne.
  • Ograniczyć słodycze i cukier.
  • Ograniczyć spożycie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.
  • Unikać soli i ostrych przypraw.
  • Spożywać regularnie posiłki o mniejszej objętości, ale częściej( 4- 5 razy dziennie).
  • Nie przejadać się, nie dopuszczać do nadwagi.
  • Prowadzić aktywny tryb życia ( fizyczny i umysłowy).
  • Ograniczyć spożycie alkoholu.
  • Należy pić dużo płynów.

      Starzenie  się  prowadzi  do  zmniejszenia wydolności narządów  i  zaburzeń równowagi ogólnoustrojowej, zmniejsza  się  odporność na choroby,
obniża się sprawność układu nerwowego, tkanki ulegają odwodnieniu, są mniej elastyczne. Proces starzenia przyśpieszają choroby, nieprawidłowe odżywianie, stres, nałogi, brak aktywności fizycznej i zanieczyszczenie środowiska. Istotną rolę odgrywają też wolne rodniki powstające w komórkach, w procesach metabolicznych. W wyniku ich działania dochodzi do uszkodzenia kodu genetycznego komórek, powstania nowotworów, zaburzeń układu krążenia, mózgu i innych narządów.


J.CH.
DOZ.PL Dbam o zdrowie
images images.jpg1 images.png2

Spotkanie z dietetykiem i farmaceutą

dwcho włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

    W dniu 17.12.2015 w Centrum  Aktywności Seniora w Swarzędzu przy ul. Piaski 4 odbyło się spotkanie z dietetykiem i farmaceutą na temat nadciśnienia tętniczego.

   Spotkanie rozpoczęło się od wykładu dotyczącego m.in. przyczyn choroby oraz roli odpowiedniego odżywiania się w zapobieganiu nadciśnieniu. Dowiedzieliśmy się, że oprócz czynników genetycznych, na które nie mamy wpływu, najważniejsze przyczyny powstawania nadciśnienia zależą od naszego trybu życia, t.j.  spożywania nadmiernej ilości soli w posiłkach, alkoholu i kawy, a także od nadwagi i nadmiernego stresu. Seniorzy otrzymali przykładowy jadłospis i porady dotyczące odpowiedniego odżywiania się. Był czas na dyskusję i zadawanie pytań specjalistom.

    Na koniec spotkania wykonano wszystkim chętnym uczestnikom bezpłatne badanie ciśnienia, po którym każdy otrzymał upominek w postaci parasola.

Barbara Chmiela -  OPS

nadcisnienie 1 nadciśnienie 2 nadciśnienie 3

Spotkanie o AMD

dwcho włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

   W dniu 10 grudnia br. w Centrum Aktywności Seniora w Miejsko Gminnym Ośrodku Wsparcia przy ulicy Piaski 4 w Swarzędzu odbyło się spotkanie z dr Lilianą Gralak. Spotkanie to dotyczyło AMD – zwyrodnienie siatkówki. AMD to w dzisiejszych czasach, obok jaskry i zaćmy, najpopularniejsza choroba oczu. Nieznane są przyczyny jej powstania. Jest to choroba związana ze starzeniem się organizmu. Najbardziej narażone są osoby po 60 roku życia. Początkowe objawy choroby to zniekształcenie widzenia, załamywanie linii prostych, kłopoty z rozróżnianiem kolorów i upośledzenie ostrości. 

Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania należy przestrzegać następujących zasad:

  • nie palić
  • regularnie się ruszać
  • kontrolować ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu
  • stosować dietę bogatą w witaminy A, C i E, selen, cynk (zawarty w owocach i zielonych warzywach), ryby bogate w kwasy Omega 3.

Bardzo ważne jest samobadanie swoich oczu np. testem Amslera oraz regularna kontrola wzroku u okulisty. Róbmy to i jak najdłużej patrzmy na piękny świat, nasze dzieci i wnuki.

Małgorzata Wojciulewicz - KMD Pod Kasztanami

adm 1

Zawał - objawy i pomoc

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

   Przyczyną zawału serca jest zwężenie lub zamknięcie jednej z tętnic wieńcowych, przez blaszkę miażdżycową albo powstający skrzep, który utrudnia przepływ krwi do mięśnia sercowego, martwica niedotlenionego fragmentu serca. Serce najbardziej narażone jest na zawał w godzinach wczesno rannych i przedpołudniowych. Do zawału przyczynia się też wrodzona wada zastawek i naczyń wieńcowych, skurcze tętnicy wieńcowej.

Najczęstsze objawy zawału:

  • silny, utrudniający oddychanie ból w centralnej części klatki piersiowej, jest on określany jako gniotący, piekący, dławiący, rozpierający
  • dyskomfort w klatce piersiowej trwający dłużej niż 20 – 30 minut
  • ból promieniujący z klatki piersiowej do barku, żuchwy, rąk, czasami między łopatkami
  • drętwienie kończyn dolnych
  • bladość skóry, sinienie ust i paznokci
  • silne pocenie się
  • wzrost i spadek ciśnienia tętniczego
  • zawroty głowy, nudności, wymioty i duszności

Gdy zauważymy u siebie takie objawy lub u kogoś innego należy natychmiast wezwać pogotowie ratunkowe (telefon 112 lub 999).

Jak pomóc sobie i innym
   Chorego należy ułożyć w pozycji półleżącej, podłożyć coś pod plecy, poluzować ubranie, okryć kocem. Nie należy podawać nic do picia i jedzenia. Jeżeli pacjent nie jest uczulony na aspirynę, możemy ją podać jeśli mamy przy sobie. Chorzy się boją, są niespokojni, trzeba być przy nich i ich uspokoić. Jeśli chory straci przytomność, należy go położyć w pozycji bezpiecznej, bocznej i kontrolować jego funkcje życiowe. Jeśli ustanie praca serca i oddech, należy rozpocząć resuscytację krążeniowo-oddechową i czekać na przyjazd pogotowia ratunkowego.

Poradnik - Jak żyć z chorobami układu sercowo- naczyniowego - M. Grosman
JCH
20151118 181829 20151118 181733

Zawsze do przodu

MT00 włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

   Istnieją sposoby na to, by biust kobiety dojrzałej prezentował się dobrze. Oto one: właściwy dobór stanika, odpowiednia postawa, pielęgnacja, ćwiczenia i strój.

   Polki mają duży problem z dobraniem odpowiedniego rozmiaru biustonosza – twierdzi Hanna Sitkiewicz, najbardziej doświadczona polska brafitterka, czyli osoba pomagająca dobrać kobietom właściwie dopasowaną bieliznę. Przede wszystkim wybierają staniki zbyt luźne w obwodzie i zbyt małe w miseczce. Zdaniem pani Hanny, można prawe uznać za pewnik, że kobieta która do tej pory kupowała biustonosz 80 D potrzebuje tak naprawdę rozmiaru 75 E. Większość sklepów z bielizną oferuje już pełną paletę wielkości misek – nawet do J.

   Drugim najczęściej popełnianym wg Hanny Sitkiewicz błędem, jest zbytnie luzowanie ramiączek. Stanik powinnyśmy zakładać w określonej kolejności – najpierw zapinać haftki na plecach potem układać biustw miseczkach i na koniec regulować ramiączka tak, by wydawały się w pierwszym momencie nawet nieco za krótkie. Z upływem godzin same się poluzują pod ciężarem biustu. W pierwszym momencie dobrze dopasowany stanik może wydawać się nawet za ciasny, ale w ciągu dnia się uleży. – Wtedy warto nawet zapiąć go na ciaśniejszą haftkę by dobrze trzymał biust – twierdzi pani Hanna. Piersi w staniku nie powinny opadać poniżej paska, który opina go w obwodzie. Dobrze dobrana bielizna w przypadku wyglądu biustu, to 80% sukcesu.

Sylwetka

Prosta optyczna sztuczka poprawiająca wygląd biustu u kobiety w każdym wieku, to odpowiednia postawa. Zatem prostuj się zawsze i wszędzie! Powiedzenie „pierś do przodu” ma sens nie tylko w przypadku modelek. Na dodatek jest to szalenie zdrowe, bo odciąża kręgosłup. Warto w duchu napominać siebie wiele razy w ciągu dnia. Mówić sobie w myślach „prostuj się” wtedy, kiedy prowadzisz samochód lub wózek w wnukiem albo kiedy oglądasz telewizję. Np. Francuzki, za każdym razem, gdy przechodzą przez drzwi, prostują się. To zdrowy nawyk.

Ćwiczenia

Biust praktycznie pozbawiony jest mięśni więc nie bardzo jest jak go gimnastykować. Proste ćwiczenia mogą jednak nieznacznie wzmocnić przyczepy mięśniowe (znajdują się pod obojczykami) co sprawi, że biust może się nieznacznie unieść. Oczywiście nie będzie to efekt liftingu, ale ćwiczenia mają sens, dlatego warto robić je codziennie (np. oglądając telewizję). Oto najprostsze z nich: złącz dłonie na wysokości klatki piersiowej (jak do modlitwy) odsuwając łokcie maksymalnie na boki. Teraz po prostu rytmicznie dociskaj dłonie do siebie. Innym skutecznym ćwiczeniem będzie zrobienie pionowych „pompek”, czyli oparcie dłoni o ścianę i na ugiętych łokciach przybliżanie się i odpychanie od ściany. Ćwiczyć należy codziennie, robiąc ok. 20-30 powtórzeń.

Pielęgnacja

Zabiegi i kosmetyki do biustu budzą kontrowersje, bo nie każdy widzi ich skuteczność. Rzeczywiście być może nie ma sensu kupować osobnego preparatu do tych partii ciała, jednak warto codziennie wsmarowywać w skórę piersi (a zwłaszcza dekoltu) kosmetyk nawilżający. Uwaga! Jeśli stosujesz jeden balsam do całego ciała, upewnij się czy nie ma on działania wyszczuplającego – zawarta w takich produktach kofeina sprawia, że biust wiotczeje. W końcu balsam taki ma właściwości odwadniające i wyszczuplające.

Nakładając na skórę twarzy krem (rano i wieczorem) solidną jego porcję wmasuj w dekolt. Odciśnięte na nim postarzające pionowe i promieniste zgniecenie i zmarszczki, to nic innego jak wynik odwodnionej skóry na dekolcie. Tej partii ciała wyjątkowo nie służy też opalanie. Od słońca zmarszczki na dekolcie nieznośnie się pogłębiają.

Triki i sztuczki

Co jeszcze można zrobić, aby biust wyglądał dobrze? Nie należy zakładać zbyt obcisłych i spłaszczających go ubrań – np. kusych dzianinowych swetrów lub golfów.

Istotny jest też kształt i rozmiar dekoltu w ubiorze, który nosimy. Biust (zwłaszcza większy) perfekcyjnie wygląda w dekoltach kopertowych i klasycznych w kształcie litery V. Wielkie „U” odsłaniające całą prawdę o życiu (i dekolcie) – już niekoniecznie.

Warto unikać też spania na brzuchu.

Skórze piersi zawsze dobrze robi chłodny prysznic na zakończenie gorącej kąpieli: słuchawką prysznica wykonujemy „ósemki”. To naprawdę pojędrnia skórę. Masaż szorstką rękawicą lub szczotką lub najzwyklejszy peeling zrobiony raz w tygodniu też ładnie poprawi cyrkulację krwi i poprawi koloryt dekoltu. Uwaga! Nie należy spryskiwać dekoltu perfumami. W dojrzałym wieku skoki hormonów plus słońce mogą spowodować przebarwienia i fotouczulenia na skórze.

Joanna Winiarska

zawsze-do-2 zawsze-do-4 zawsze-do-5 zawsze-do-6

Dynia, królowa późnej jesieni....

MT00 włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

Dynia jest warzywem, z którym warto zawrzeć bliższą znajomość. Kulinarne z niej przetwory nie są trudne do przygotowania, smakują prawie wszystkim, są zdrowe i niskokaloryczne. Nawet twardą skorupę dyniową możemy wykorzystać – np. do stworzenia słonecznej, jesiennej dekoracji.

Jak twierdzą dietetycy, dynia może zmienić nasze zdrowie i urodę – na dobre ! Warzywo przywędrowało do nas z Ameryki Środkowej, wyróżnia się ponad 800 (!) jego gatunków (w tym arbuzy, melony, cukinie, kabaczki i tykwy). W Polsce najczęściej uprawia się dynie o żółtopomarańczowym miąższu, oraz śródziemnomorską odmianę dyni olbrzymiej, o owocach ważących nawet powyżej 80 kg.

Sprzymierzeniec figury

Miąższ dyni jest bardzo delikatny i hipoalergiczny, dlatego idealnie nadaje się do przyrządzania dań dla niemowląt i małych dzieci. Powinien też zagościć na talerzach osób dbających o linię, obfituje bowiem a wodę i błonnik, jest niskokaloryczny – 100 g dyni to tylko 30 kcal! Ponadto związki zawarte w jej miąższu pobudzają trawienie i pomagają usuwać zbędne produkty przemiany materii, jak również działają moczopędnie, regulując gospodarkę wodną organizmu. Dietetycy uważają, że niektóre obecne w warzywie substancje posiadają zdolność wiązania związków żółciowych i tłuszczu, i przyspieszają eliminowanie ich z organizmu. Gotowana lub surowa dynia pomaga w nieżytach przewodu pokarmowego i przy uporczywych zaparciach – jest lekkostrawna nawet dla tzw. delikatnych żołądków.

Pomarańczowe złoto

Dynia zawiera szczególnie dużo prowitaminy A, czyli beta-karotenu. To silny antyoksydant, chroniący nas przed zmianami degeneracyjnymi na poziomie komórkowym, prowadzącymi do szybszego starzenia się i nowotworów. Warzywo to jest też dobrym źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza tiaminy (B1) ważnej dla dobrego stanu układu nerwowego, krążenia i trawienia ryboflawiny (B2), która odgrywa ważną rolę dla zdrowego wzroku, stanu błon śluzowych i naczyń krwionośnych, oraz pirydoksyny (B6), istotnej dla równowagi hormonalnej i.. nastroju. W miąższu dyniowym obecne są ponadto kwas pantotenowy (B5) sprzyjający pięknym włosom i mocnym paznokciom, i kwas foliowy (B9), ważny dla przyszłych i karmiących mam. W dyni znajdziemy też witaminę C i E oraz pierwiastki – wapń, żelazo, magnez, potas i fosfor. Dynia zawiera także kwasy tłuszczowe, związki konieczne organizmowi do budowania prawidłowych ścian komórek, a także syntezy witaminy D i hormonów.

Pestka, sedno zdrowia

Pestki dyni w każdej postaci zawierają mnóstwo pożytecznych związków. Są bogate we wspomniane już nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają pozytywny wpływ m.in. na stan naczyń krwionośnych i gospodarkę lipidową, poleca się je więc osobom z miażdżycą i zbyt wysokim cholesterolem. Obecność fitosteroli powinna skłonić panów do wpisania pestek dyni na listę najczęściej podjadanych przekąsek – te złożone substancje mają udowodnione działanie profilaktyczne w schorzeniach prostaty, dlatego wyciąg z pestek dyni jest częstym składnikiem preparatów wspomagających pracę męskich dróg moczowych. Duża zawartość cynku wspomaga też spermatogenezę, co jest istotne dla przyszłych ojców. Wprowadzenie pestek dyni do codziennej diety będzie miało dobry wpływ także na nasz wzrok, pracę serca i układ trawienny. Co więcej, pestki mają działanie przeciwpasożytnicze – są zalecane dla osób z rozpoznanym tasiemcem i glistą ludzką, zwłaszcza dla dzieci, jako zupełnie bezpieczna i naturalna kuracja odrobaczająca.

Zarówno dynia, jak i jej pestki, mają wielorakie zastosowanie w kuchni, więc nie będzie nam trudno wprowadzić je do menu. Są świetną przekąską, służą jako dodatek do ciast i pieczywa, mogą być składnikiem zup i sałatek, nie tylko podnosząc ich walory smakowe. Ale także wzbogacając o potrzebną dawkę mikroelementów i witamin. Dynia jest też bardzo „ekonomicznym” warzywem – nawet przepołowiona może leżeć w chłodzie dość długo, a jej miąższ nadaje się do mrożenia bez utraty wartości odżywczych. To prawdziwa warzywna królowa późnej jesieni !

MT (źródło: abc Apteki)

dynia-królowa-jesieni-1 dynia-królowa-jesieni-2 dynia-królowa-jesieni-3

Leczenie ziołami, przyprawami i kwiatami - od czego zacząć?

MT00 włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

   Domową, w 100% naturalną apteczkę skompletujesz z produktów, których używasz na co dzień. Popularne przyprawy, warzywa, owoce oraz zioła nie kosztują wiele, a zdziałają cuda dla twojego samopoczucia. Przeczytaj zamieszczone tutaj informacje, a poznasz właściwości tych z nich, których w twojej apteczce absolutnie nie może zabraknąć.

Lepsze trawienie
Zmielone ziarna kardamonu warto dodawać do dań mięsnych i rybnych, bo pomagają w przyswajaniu białek. To jednak nie koniec ich właściwości. Stosuje się je także jako środek wzmacniający organizm. Kardamon pomaga uporać się z objawami alergii wziewnej, astmy i zapalenia oskrzeli oraz usuwać wapń z nerek. Żucie ziaren kardamonu odświeża oddech.

Cholesterol w dół
Skórka pomarańczy ma czterokrotnie więcej błonnika niż jej miąższ. Jej spożywanie utrudnia wchłanianie „złego” cholesterolu. Dzięki niej łatwiej schudniesz, zwalczysz niestrawność, pozbędziesz się zgagi i obniżysz ryzyko zachorowania na raka.

Dla relaksu
Ususzone kwiaty lawendy schowane w płóciennym woreczku i trzymane przy poduszce pomogą ci zasnąć. Lawendowe olejki sprawią, że zapomnisz o stresie, a napar z tej rośliny pobudza wydzielanie soków żołądkowych i ma dobroczynny wpływ na układ trawienny.

Ratunek od mdłości
Tę właściwość imbiru zna chyba każda kobieta, która jest lub była w ciąży. Z drugiej strony wywar z gorzkiego, lekko palącego w gardle korzenia pomaga łagodzić objawy PMS i bóle miesiączkowe. Ponadto zawarty w imbirze olejek ułatwia trawienie, zwalcza migreny i przeziębienie. Działa też przeciwzakrzepowo. W Azji, skąd pochodzi, uchodzi za afrodyzjak...

Do rany przyłóż
Rumianek stosowany zewnętrznie przyspiesza leczenie ran, wyprysków, zapalenia spojówek, schorzeń reumatycznych i rwy kulszowej. Wypicie herbaty rumiankowej uspokaja, zapobiega chorobie lokomocyjnej, zaparciom czy wzdęciom. Pomoże też, jeśli cierpisz na bezsenność.

Ciśnienie spada
Granat powinien być najlepszym przyjacielem osób cierpiących na chorobę wieńcową. Ten pyszny owoc poprawia przepływ krwi, redukuje zwapnienia i złogi, a także pomaga utrzymać optymalny poziom cholesterolu. Działa odmładzająco, spowalnia postęp choroby Alzheimera. Według amerykańskich badaczy hamuje rozwój komórek rakowych (w nowotworach piersi i prostaty).

Na każdy kaszel
Anyż ma właściwości wykrztuśne, ale też przeciwbakteryjne. Dlatego pomaga leczyć dolegliwości układu oddechowego (kaszel, astma, nieżyt gardła i oskrzeli). Jego ekstrakt hamuje wydzielanie sebum (dobra wiadomość dla osób z łojotokiem i trądzikiem), przyspiesza gojenie ran i wzmaga laktację. Olejek wcierany w skórę rozgrzewa organizm, a tym samym pomaga pozbyć się bólu mięśni.

Sposób na infekcje
Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi. Lista właściwości czosnku jest długa. To warzywo zmniejsza zmiany miażdżycowe, może zapobiec udarowi mózgu i zawałowi serca, poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych. Ma też właściwości przeciwzakrzepowe.

Dla serca
Żurawina zyskała popularność jako skuteczny lek na infekcje dróg moczowych. Jest ona jednak równie skuteczna w walce z próchnicą (przeciwdziała rozwojowi bakterii w jamie ustnej i wzmacnia dziąsła), wrzodami żołądka i chorobami serca (zapobiega zatykaniu się naczyń krwionośnych i powstawaniu zakrzepów).

Żegnaj trądziku
Bratek, czyli fiołek trójbarwny, ma dobroczynny wpływ na skórę. Łagodzi nie tylko trądzik młodzieńczy, ale też egzemy. Ponadto wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiegając ich pękaniu. Pomogą ci zarówno napary, jak i kompresy. Te ostatnie przydadzą cię, gdy masz obrzęki i cienie pod oczami.

Cukier w normie
Wystarczy ok. 1/4 łyżeczki cynamonu dziennie, by łatwiej uregulować jego poziom. Nieco większa porcja, bo 1/2 łyżeczki (spożywana regularnie!) przynosi ulgę osobom cierpiącym na bóle stawów. Cynamon zmniejsza też rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych i poprawia pamięć.

MT  (materiały prasowe)

apteczka-lawenda apteczka-anyż apteczka-cynamon apteczka-imbir apteczka żurawina

Nie jedz łososia hodowlanego

dwcho włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

   Wszyscy wiemy, że łosoś jest jedną z najzdrowszych ryb, nie tylko ze względu na wysoką zawartość kwasów Omega-3 i Omega-6, ale także witamin z grupy B, A, D i E oraz pierwiastków, takich jak cynk, potas, selen, jod; ponadto zawiera niewiele kalorii, jest idealny przy dietach odchudzających. To prawda – ale ... pod warunkiem, że to jest łosoś dziki ! –  a nie hodowlany!

   Łososie norweskie są hodowane na fermach, ryby tuczy się w klatkach zanurzonych w wodach fiordów. Karmione są paszą, a aby się opłacało – najtańszą zwierającą m.in. odpady zwierzęce – wieprzowinę, kurczaki, ryby, do tego wzbogaconą antybiotykami, barwnikami typu np.  Salmo Fan (aby uzyskać pomarańczowy kolor mięsa) i innego rodzaju chemią. Ponieważ miejsca hodowlane nigdy nie są czyszczone,  na dnie zalega olbrzymia ilość odchodów i martwych, zmutowanych ryb, do tego jest olbrzymie zagęszczenie,  więc taka farma to wylęgarnia chorób i pasożytów. Szacuje się że ponad 600.000 ryb hoduje się w „zupie” pełnej śluzu, ekskrementów, chemii i patogenów, które trafiają do oceanów i supermarketów. Ryby rodzą się zmutowane, zniekształcone, z widocznymi nowotworami, otwartymi pyszczkami – ale to nie problem dla producentów  – obcina się łebki  lub wycina miejsca chorobowo zmienione i ryba trafia do sprzedaży.

   Lekarze norwescy ostrzegają przed jedzeniem tych ryb, szczególnie, by łososia nie jadły kobiety w ciąży i by nie podawać ich dzieciom, ze względu na dużą zawartość niebezpiecznych toksyn, najwięcej toksyn zawiera tłuszcz (białe smugi). Naukowcy po zbadaniu zawartości toksyn podali do mediów informację: " Należy unikać łososia hodowlanego jak ognia". Jakby tego było mało, koncerny farmerskie lobbują, aby UE zwiększyła dziesięciokrotnie dopuszczalność  pestycydu Endosulphan w paszy. Jest to pestycyd zakazany w wielu krajach ze względu szkodliwość dla zdrowia.

 Szwedzki łosoś bałtycki jest tak toksyczny, że nie wolno eksportować go do krajów UE. W 2002 roku Unia Europejska określiła dopuszczalny poziom rakotwórczych i mających wpływ na zdrowie reprodukcyjne dioksyn i dioksynopo­dob­nych PCB w żywności. Okazało się wówczas, że w szwedzkim łososiu bałtyckim poziom tych substancji wielokrotnie przekracza dopuszczalne normy. Jednak mimo zakazu jest on nielegalnie sprzedawany do kilku krajów europejskich. Francuzi wręcz uważają go za przysmak.

   Jak odróżnić łososia dzikiego od hodowlanego: dziki  jest droższy, mniejszy, mniej tłusty, jego kolor nie jest tak intensywny - najczystszy pochodzi z Alaski. Łosoś bałtycki jest jaśniejszy, ma naturalny kolor, bałtyckiego łososia poławianego przez polskich rybaków jest niezmiernie trudno kupić.

Źródło: http://sekrety-zdrowia.org/unikaj-lososia-hodowlanego-jak-ognia/

DW

łosoś1 łosoś 3 łosoś 4

 

 

 

 

 

Nie wyrzucaj skórki od banana

dwcho włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

   Obieramy banany i zjadamy, skórki wyrzucamy, a szkoda, bo zawierają cenne składniki odżywcze ienzymy bakterio-  i grzybobójcze. Można więc z powodzeniem wykorzystać je na wiele sposobów.

  1. Nawóz dla roślin domowych i ogrodowych, wystarczy je zalać i już po 2-3 godzinach można podlewać rośliny.
  2. Odstraszacz mszyc, drobno pokrojone lekko podkopać w ziemię pod rośliną.
  3. Wewnętrzna cześć skórki ładnie czyści i poleruje skórzane obuwie, skórzane meble i wyroby ze srebra.
  4. Usuwanie kurzu z liści roślin domowych, nie tylko usunie kurz, ale sprawi, że nie będzie tak szybko osiadał i nada liściom blasku.
  5. Wybielanie zębów: regularne pocieranie wewnętrzną częścią skórki bezpiecznie, nie niszcząc szkliwa, usunie nalot.
  6. Trądzik i hemoroidy: kilka minut codziennie należy wcierać skórkę w miejsca trądziku, po zabiegu nie zmywać, najlepiej zostawić na noc; podobnie podstępować w przypadku hemoroidów.
  7. Ukąszenia insektów i komarów: przyłożenie skórki na miejsce ukąszenia zmniejszy ból, swędzenie i obrzęk.
  8. Łuszczyca: pocierać 2 razy dziennie miejsca chorobowo zmienione, po kilku dniach będzie zauważalna różnica.
  9. Maseczka: pocieranie twarzy odżywi i wygładzi cerę.
  10. Położenie skórki na mięsie podczas smażenia, pieczenia lub grillowania sprawi, że będzie bardziej soczyste.
  11. Wabik dla motyli: wystarczy rozłożyć w ogrodzie w rożnych miejscach skórki, a na pewno pojawią się motyle.
  12. Usuwanie brodawek, kurzajek i drzazg: - codziennie przymocowywać skórkę za pomocą plastra lub bandaża na noc do czasu aż brodawka odpadnie; drzazga powinna wyjść sama w krótkim czasie.

UWAGA: należy używać skórek dojrzałych bananów, im bardziej dojrzałe tym lepiej.

A z banana robimy koktail: do wysokiego naczynia należy wrzucić banana, kilka truskawek, mogą być też inne kwaskowe owoce, także mrożone; dodać kilka listków bazylii (mięty), biały jogurt i ewentualnie łyżkę miodu (będzie słodsze). Całość zmiksować, schłodzić. Smakuje nie tylko dzieciom...

DW

banan 1 banan 2 banan 3

 

 

 

Logo Projektu

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej