Lato - stawy
Nowy Rok 2016
Dzień Pracownika Socjalnego
Wycieczka do Wrocławia
Na polanie
Nordic listopadowy
Rajd rowerowy
Podsumowanie projektu
Rajd do ZOO
Sfajki1

Dieta Seniora

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

        Główne zasady żywienia osób starszych.

  • Zaleca się, żeby kobiety i mężczyźni po 60 roku życia, zwiększali dzienne spożycie wapnia – należy jeść 4 porcje posiłków mlecznych.
  • Należy pamiętać o witaminach antyoksydacyjnych – C, E i B karotenie w warzywach i owocach.
  • Posiłki urozmaicone i atrakcyjnie podane mają istotne znaczenie w pobudzeniu osłabionego apetytu.
  • Unikać potraw ciężko strawnych, które długo zalegają w żołądku – potraw tłustych, smażonych i wzdymających warzyw.
  • W codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty mleczne, pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce, chude mięsa i
    przetwory mięsne.
  • Ograniczyć słodycze i cukier.
  • Ograniczyć spożycie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.
  • Unikać soli i ostrych przypraw.
  • Spożywać regularnie posiłki o mniejszej objętości, ale częściej( 4- 5 razy dziennie).
  • Nie przejadać się, nie dopuszczać do nadwagi.
  • Prowadzić aktywny tryb życia ( fizyczny i umysłowy).
  • Ograniczyć spożycie alkoholu.
  • Należy pić dużo płynów.

      Starzenie  się  prowadzi  do  zmniejszenia wydolności narządów  i  zaburzeń równowagi ogólnoustrojowej, zmniejsza  się  odporność na choroby,
obniża się sprawność układu nerwowego, tkanki ulegają odwodnieniu, są mniej elastyczne. Proces starzenia przyśpieszają choroby, nieprawidłowe odżywianie, stres, nałogi, brak aktywności fizycznej i zanieczyszczenie środowiska. Istotną rolę odgrywają też wolne rodniki powstające w komórkach, w procesach metabolicznych. W wyniku ich działania dochodzi do uszkodzenia kodu genetycznego komórek, powstania nowotworów, zaburzeń układu krążenia, mózgu i innych narządów.


J.CH.
DOZ.PL Dbam o zdrowie
images images.jpg1 images.png2

Logo Projektu

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej