Dieta Seniora
Główne zasady żywienia osób starszych.
- Zaleca się, żeby kobiety i mężczyźni po 60 roku życia, zwiększali dzienne spożycie wapnia – należy jeść 4 porcje posiłków mlecznych.
- Należy pamiętać o witaminach antyoksydacyjnych – C, E i B karotenie w warzywach i owocach.
- Posiłki urozmaicone i atrakcyjnie podane mają istotne znaczenie w pobudzeniu osłabionego apetytu.
- Unikać potraw ciężko strawnych, które długo zalegają w żołądku – potraw tłustych, smażonych i wzdymających warzyw.
- W codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty mleczne, pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce, chude mięsa i
przetwory mięsne. - Ograniczyć słodycze i cukier.
- Ograniczyć spożycie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.
- Unikać soli i ostrych przypraw.
- Spożywać regularnie posiłki o mniejszej objętości, ale częściej( 4- 5 razy dziennie).
- Nie przejadać się, nie dopuszczać do nadwagi.
- Prowadzić aktywny tryb życia ( fizyczny i umysłowy).
- Ograniczyć spożycie alkoholu.
- Należy pić dużo płynów.
Starzenie się prowadzi do zmniejszenia wydolności narządów i zaburzeń równowagi ogólnoustrojowej, zmniejsza się odporność na choroby,
obniża się sprawność układu nerwowego, tkanki ulegają odwodnieniu, są mniej elastyczne. Proces starzenia przyśpieszają choroby, nieprawidłowe odżywianie, stres, nałogi, brak aktywności fizycznej i zanieczyszczenie środowiska. Istotną rolę odgrywają też wolne rodniki powstające w komórkach, w procesach metabolicznych. W wyniku ich działania dochodzi do uszkodzenia kodu genetycznego komórek, powstania nowotworów, zaburzeń układu krążenia, mózgu i innych narządów.