Lato - stawy
Nowy Rok 2016
Dzień Pracownika Socjalnego
Wycieczka do Wrocławia
Na polanie
Nordic listopadowy
Rajd rowerowy
Podsumowanie projektu
Rajd do ZOO
Sfajki1

4 powody, dla których warto jeść jabłka

dwcho włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

    Jabłka możemy jeść przez cały rok. Polacy chętnie po nie sięgają, również ze względu na ich właściwości prozdrowotne. Wykorzystujemy je także do ciast i deserów oraz jako składnik naturalnych kosmetyków.

Na trawienie

    Z uwagi na to, że są dość niskokaloryczne, a 100 g zawiera ok. 40 kcal, pomagają schudnąć. Dodatkowo są bogate w błonnik (2 g w 100 g), przez co regulują funkcjonowanie układu pokarmowego i poprawiają trawienie, zapobiegają zaparciom i zmniejszają apetyt. Warto jeść niedobrane owoce, ponieważ w skórce jest dużo pektyn, które pomagają usuwać szkodliwe substancje z organizmu i zmniejszają wchłanianie cholesterolu, zapobiegając w ten sposób też miażdżycy i zawałom.. Jedzenie jabłek łagodzi nieprzyjemne dolegliwości związanego z zespołem nadwrażliwego jelita grubego, np. wzdęcia, zaparcia, bóle brzucha czy zaparcia. Z racji tego, że mają dużo cukru, należy je jeść z umiarem

Zapobiegają chorobom

    Jedzenie jabłek zmniejsza ryzyko nowotworów, gdyż w ich skórce znajdują się związki, które hamują rozwój komórek nowotworowych jelita grubego, wątroby, piersi oraz płuc. Chronią przed chorobą Alzheimera i Parkinsona dzięki zawartości przeciwutleniaczy. Obniżając poziom „złego” cholesterolu i podwyższając „dobrego”, zapobiegają miażdżycy i zawałom.

Na odporność

    Wzmacniają układ odpornościowy i zapobiegają infekcjom, ponieważ zawierają witaminę C. 100 g owocu ma około 8 mg witaminy, a najwięcej znajduje się pod skórką. Można jeść gotowane, pieczone lub surowe niedobrane. Dodatkowo zawierają mikroelementy, w tym cynk, który jest odpowiedzialny za prawidłowy rozwój białych krwinek, czyli limfocytów T, niszczących wirusy i bakterie. Poza tym 70% odporności organizmu zależy od pracy jelit, a w tym przypadku jabłka są nieocenione.

    Na zdrowe kości i zęby

Florydzyna, która znajduje się w jabłkach zwiększa gęstość kości, zapobiegając osteoporozie. Natomiast pektyny z jabłek zapobiegają próchnicy, ponieważ wzmacniają szkliwo. Gryzienie i żucie twardych owoców korzystnie wpływa na dziąsła. Poza tym stymuluje produkcję śliny, która zmniejsza ryzyko próchnicy i działa antybakteryjnie.

Jedzmy więc jabłka - bo to samo zdrowie!

Danuta Wereszczyńsk-Choryńska

jabłko 1 jabłko 2 jabłko 3

Logo Projektu

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej