4 powody, dla których warto jeść jabłka
Jabłka możemy jeść przez cały rok. Polacy chętnie po nie sięgają, również ze względu na ich właściwości prozdrowotne. Wykorzystujemy je także do ciast i deserów oraz jako składnik naturalnych kosmetyków.
Na trawienie
Z uwagi na to, że są dość niskokaloryczne, a 100 g zawiera ok. 40 kcal, pomagają schudnąć. Dodatkowo są bogate w błonnik (2 g w 100 g), przez co regulują funkcjonowanie układu pokarmowego i poprawiają trawienie, zapobiegają zaparciom i zmniejszają apetyt. Warto jeść niedobrane owoce, ponieważ w skórce jest dużo pektyn, które pomagają usuwać szkodliwe substancje z organizmu i zmniejszają wchłanianie cholesterolu, zapobiegając w ten sposób też miażdżycy i zawałom.. Jedzenie jabłek łagodzi nieprzyjemne dolegliwości związanego z zespołem nadwrażliwego jelita grubego, np. wzdęcia, zaparcia, bóle brzucha czy zaparcia. Z racji tego, że mają dużo cukru, należy je jeść z umiarem
Zapobiegają chorobom
Jedzenie jabłek zmniejsza ryzyko nowotworów, gdyż w ich skórce znajdują się związki, które hamują rozwój komórek nowotworowych jelita grubego, wątroby, piersi oraz płuc. Chronią przed chorobą Alzheimera i Parkinsona dzięki zawartości przeciwutleniaczy. Obniżając poziom „złego” cholesterolu i podwyższając „dobrego”, zapobiegają miażdżycy i zawałom.
Na odporność
Wzmacniają układ odpornościowy i zapobiegają infekcjom, ponieważ zawierają witaminę C. 100 g owocu ma około 8 mg witaminy, a najwięcej znajduje się pod skórką. Można jeść gotowane, pieczone lub surowe niedobrane. Dodatkowo zawierają mikroelementy, w tym cynk, który jest odpowiedzialny za prawidłowy rozwój białych krwinek, czyli limfocytów T, niszczących wirusy i bakterie. Poza tym 70% odporności organizmu zależy od pracy jelit, a w tym przypadku jabłka są nieocenione.
Na zdrowe kości i zęby
Florydzyna, która znajduje się w jabłkach zwiększa gęstość kości, zapobiegając osteoporozie. Natomiast pektyny z jabłek zapobiegają próchnicy, ponieważ wzmacniają szkliwo. Gryzienie i żucie twardych owoców korzystnie wpływa na dziąsła. Poza tym stymuluje produkcję śliny, która zmniejsza ryzyko próchnicy i działa antybakteryjnie.
Jedzmy więc jabłka - bo to samo zdrowie!
Danuta Wereszczyńsk-Choryńska