Lato - stawy
Nowy Rok 2016
Dzień Pracownika Socjalnego
Wycieczka do Wrocławia
Na polanie
Nordic listopadowy
Rajd rowerowy
Podsumowanie projektu
Rajd do ZOO
Sfajki1

Poznajemy Wielkopolskę

Pomnik Krzysztofa Komedy-Trzcińskiego
Opublikowany: 09-08-2016 Wizyty: 1629
Pomnik Krzysztofa Komedy-Trzcińskiego – zlokalizowany w Poznaniu przy ul. Przybyszewskiego, przed Centrum Kongresowo-Dydaktycznym Uniwersytetu Medycznego. Pomnik odsłonięto 19 listopada 2010, w ...
Włoszakowice
Opublikowany: 27-06-2016 Wizyty: 1720
   Włoszakowice w 2 połowie XV w. przeszły w ręce Opalińskich i były w ich posiadaniu do 1696 r. Tu w grudniu 1655 r. zmarł Krzysztof Opaliński, wojewoda poznański, który w lipcu 1655 r. ...
Studnia św. Bernarda
Opublikowany: 02-03-2016 Wizyty: 1717
   Na rynku w Grodzisku Wielkopolskim znajduje się zabytkowa studnia miejska, a przy niej pomnik św. Bernarda z Wąbrzeźna. Obecny budynek studni pochodzi z XIX wieku, ale studnia istniała ...
Zyga Latarnik
Opublikowany: 29-02-2016 Wizyty: 2199
   Postać Zygi Latarnika jest oczywiście fikcyjna – upamiętnia jednak setki poznańskich latarników, którzy każdego wieczora wędrowali ulicami miasta, zapalając kolejne lampy gazowe, by ...
Pałac Lipskich w Lewkowie
Opublikowany: 22-02-2016 Wizyty: 1706
   Lewków już na początku XV wieku był własnością rycerskiego rodu Doliwów, którzy w późniejszym okresie przyjęli nazwisko Lewkowskich herbu Doliwa. Majątek pozostawał w ich rękach do XVI ...
Bralin – kościół na Pólku
Opublikowany: 10-02-2016 Wizyty: 1616
   Świątynia usytuowana wśród pól, 2 km na południowy wschód od centrum Bralina, ściśle związana jest z pielgrzymką św. Jadwigi Śląskiej do Krakowa w 1229 r. Do dziś – mimo upływu kilku ...
Pałac w Będlewie
Opublikowany: 07-02-2016 Wizyty: 1877
   Pierwsze wzmianki o wsi Będlewo pochodzą z końca XII wieku – właścicielem był rycerski ród Łodziów, których potomkowie nosili nazwisko Będlewscy. W następnych wiekach Będlewo ...
Koniński słup milowy
Opublikowany: 04-02-2016 Wizyty: 1682
   Jest on najstarszym zachowanym i opatrzonym inskrypcją znakiem drogowym w Europie, poza granicami dawnego imperium rzymskiego. Wykonany z piaskowca brzezińskiego, liczy 2,5 metra ...
Pałac Kościelskich w Miłosławiu
Opublikowany: 14-01-2016 Wizyty: 1513
   Pierwsza wzmianka o Miłosławiu pochodzi z roku 1314, kiedy to miejscowość była własnością Miłosławskich herbu Doliwa. Od 1487 r. własność Górskich. W okresie reformacji silny ośrodek ...
Dwór w Kąkolewie
Opublikowany: 04-01-2016 Wizyty: 1810
   Kąkolewo po raz pierwszy pojawiło się w dokumentach w 1391 roku jako własność Kąkolewskich. Do nich należało jeszcze w XV i XVI wieku. W roku 1680 - Barbara z Mycielskich Gorzycka ...
Pałac w Dobrzycy
Opublikowany: 17-12-2015 Wizyty: 1647
   Historia Dobrzycy sięga czasów średniowiecza, a najwcześniejsza wzmianka z 1327 roku mówi o Mikołaju z Dobrzycy. W latach 1436-1453 Dobrzyca należała do Tumlina Dobrzyckiego z rodu ...
Brzostków – Szwajcaria Żerkowska
Opublikowany: 11-12-2015 Wizyty: 1516
   Wieś położona w powiecie jarocińskim, w gminie Żerków. W latach 1975-1998 miejscowość administracyjnie należała do województwa kaliskiego. Wieś położona jest na terenie Żerkowsko - ...
Pomnik glana
Opublikowany: 05-12-2015 Wizyty: 1593
   W lipcu 2011 roku w Jarocinie odsłonięto pomnik glana. Pomysłodawczynią postawienia pomnika była Felicja Pawlicka - artystka i animatorka kultury. Pomnik miejsce swoje znalazł niemal ...
Witaszyce
Opublikowany: 28-11-2015 Wizyty: 1615
   Witaszyce to sporej wielkości wieś leżąca niedaleko Jarocina. Historia wsi sięga wieku XIV, gdy była osadą przynależącą do dóbr biskupów poznańskich. Potem stanowiła własność ...
Kopalnia soli w Kłodawie
Opublikowany: 15-08-2015 Wizyty: 1621
   Największa czynna kopalnia soli kamiennej w kraju, oraz najgłębsza na świecie podziemna trasa turystyczna. Nie Wieliczka czy Bochnia ale właśnie kopalnia w Kłodawie jest największą i ...
Korkowy pałac
Opublikowany: 15-08-2015 Wizyty: 1549
   Prawdziwą perłą tej części Wielkopolski jest pałac znajdujący się w osadzie Moja Wola, oddalonej o 12 km od Odolanowa. Drewniany pałac na podmurówce z kamienia zbudowano w 1852 roku dla ...
Marchwacz - Wielkopolskie Łazienki
Opublikowany: 24-07-2015 Wizyty: 1483
   Marchwacz to wieś w Wielkopolsce, w powiecie kaliskim, w gminie Szczytniki, położona nad Cienią, przy trakcie biegnącym z Kalisza do Sieradza. W XIX i XX wieku była własnością ...
Skansen filmowy „Soplicowo”
Opublikowany: 15-07-2015 Wizyty: 1841
   W Cichowie, niewielkiej wsi koło Krzywina, można poczuć się jak w filmie, w bajce lub na XIX-wiecznym, litewskim folwarku. W 1999 r. powstał tam folwark filmowy „Soplicowo”, zbudowany z ...
Russów
Opublikowany: 14-07-2015 Wizyty: 1731
   Russów – wieś w południowej części województwa wielkopolskiego, położona 9 km na północ od Kalisza. Wieś była do 1796 roku królewszczyzną. Na przestrzeni wieków Russów miał wielu ...
Muzeum Oświaty im. prof. M. Falskiego
Opublikowany: 15-04-2015 Wizyty: 1421
   „Ala ma kota” - to słynne zdanie z „Elementarza” Mariana Falskiego. Wydania książki, z której pokolenia Polaków uczyły się czytać i pisać można oglądać w Muzeum Oświaty w Kuźnicy ...
Opuszczony kościół w Pisarzowicach
Opublikowany: 12-04-2015 Wizyty: 1888
Magiczne, niezwykłe, tajemnicze miejsce... Te słowa najlepiej opisują dawny kościół ewangelicki w Pisarzowicach. Zbudowany z kamienia polnego i czerwonego piaskowca w stylu neoromańskim po dziś ...
Śnieżycowy Jar
Opublikowany: 06-04-2015 Wizyty: 1507
   Rezerwat przyrody założony na mocy Zarządzenia Ministra Leśnictwa i Przemysłu Drzewnego w 1975 roku na obszarze 2,89 ha dla ochrony jednego z nielicznych w Wielkopolsce (i w ogóle na ...
Ratusz w Sulmierzycach
Opublikowany: 29-03-2015 Wizyty: 2188
   Sulmierzyce to miasto położone ok. 12 km na południowy wschód od Krotoszyna. W źródłach historycznych miejscowość pojawia się w 1420 r. Prawa miejskie otrzymały Sulmierzyce w 1457 r. ...
Ciążeń - księgi masonów
Opublikowany: 17-03-2015 Wizyty: 1576
   Do 1818 roku Ciążeń należał do biskupów poznańskich. Po konfiskacie majątek stał się własnością adiutanta cara Aleksandra I, Wacława Gutakowskiego. Pałac wyróżnia piękna ornamentyka ...

Babeczki

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

  • Ciasto FILO ( z Biedronki)
  • Wafle wieloziarniste ryżowe
  • Gotowa galaretka
  • Jogurty typu greckiego z owocami
  • Granola orzechowa

Przygotowanie:

Ciasto Filo pokroić w kwadraty i ułożyć w metalowych foremkach( babeczkach ). Piec w piekarniku wg przepisu na opakowaniu.
Po upieczeniu i ostudzeniu, babeczki układamy na waflach ryżowych i nadziewamy jogurtem, galaretką, na wierzch posypać
granolą orzechową.
Jak kto lubi, może dodać bitą śmietanę z kremówki.

Smacznego, życzą wystrzałowe babeczki ze Słonecznego Wieku.

Zdjęcie-0408 Zdjęcie-0415 Zdjęcie-0417

Pierniki

dwcho włącz . Opublikowano w Kulinaria

Pierniki Grażynki, zdjęcie trzecie –  w foremce babkowej to piernik z bakaliami.
 
piernik1 piernik2 piernik4

Sałatka śledziowa

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Kulinaria

W klubie Amorki, koleżanki zrobiły sałatkę śledziową, może spodoba Wam się przepis:

Składniki:

  • 3 lub 4 śledzie w oleju,
  • 1/4 pora, jabłko,
  • 3 jajka,
  • ogórek kiszony,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 2 łyżki jogurtu bałkańskiego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • natka pietruszki

Wykonanie:
Jajko ugotować, śledzie, ogórek, jabłko, por drobno pokroić. Majonez wymieszać z jogurtem i przyprawami.
Wszystkie składniki wymieszać, posypać zieleniną, ułożyć ugotowane i pokrojone  jajko.

Smacznego!!

ZdjÄcie0336.jpgamorki

Makiełki

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Kulinaria

przepis Grażynki

Składniki:

  • mak sparzony, przekręcony przez maszynkę (może być z puszki),
  • dodać wg uznania: powidła śliwkowe,
  • śmietankę 12% lub kremówkę ubitą z cukrem waniliowym,
  • bakalie i trochę olejku migdałowego

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na końcu pokruszyć herbatniki maślane lub kruche ciasteczka, lekko wymieszać.
Wyłożyć na talerz - dekoracja, bita kremówka i bakalie.

Smacznego!!

004.JPGmakielki

Śledzie zielone

Grazyna włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

  • 1 kg śledzi - filety
  • przyprawa do ryb

Zalewa:

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • liść laurowy
  • pieprz pachnący
  • sól, cukier do smaku

Wykonanie:

Śledzie pokroić w dzwonka i posypać przyprawą do ryb. Następnie zagotować składniki zalewy i do gotującej włożyć wszystkie śledzie. Po zagotowaniu zmnieszyć ogień  i pogotować 4 min. Po wystudzeniu przełożyć do słoja. Pyszne są po kilku dniach.

Smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu szczególnie kiedy mamy mało czasu.

Zdj cie0142

 

 

Ciasto na piernik

Grazyna włącz . Opublikowano w Kulinaria

Skladniki:

  • 0,5 kg miodu,
  • 2 szklanki cukru,
  • 25 dkg masła
  • 1 kg mąki krupczatki,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżeczki sody,
  • 100 ml mleka,
  • 4 torebki przyprawy do piernika "Kamis"

Wykonanie:

Do przestudzonej masy dodać karmel z 3 łyżek cukru i porcjami mąkę i całe jajka na przemian. Sodę rozpuścić w zimnym mleku i dodać do masy. Na końcu przyprawę i dobrze wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przełożyć do kamiennego garnka, przykryć papierem i postawić w chłodnym pomieszczeniu na 2 tygodnie. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie porcje.

I porcja - dodać dużo bakali i piec w foremce okrągłej lub prostokątnej. Po upieczeniu i wystudzeniu przełożyć powidłami, a na wierzchu dowolny lukier.  

II porcja - dodać do ciasta około 20 dkg mąki i wyrobić gęste ciasto. Wałkować i wykrawać pierniczki.

dzbanek z ciastem1 007
 

Ryba z sałatką i otrębami

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Kulinaria

Filet rybny – tilapia

Rybę kroimy na małe kawałki, posypujemy solą, pieprzem, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Układamy w kombiwarze, pieczemy 30 minut w 185 stopniach.

Sałatka:

  • opakowanie mieszanki sałat z rucolą,
  • łyżka otrębów pszennych,
  • łyżka pestek dyni,
  • ½ opakowania sera feta,
  • mała cebula,
  • pomidor,
  • sos do sałatek,
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek,
  • koperek, pietruszka, zczypiorek

Wykonanie:

Sałatę myjemy, osuszamy na sitku. Obraną cebulę kroimy w piórka, a fetę w kostkę. Pomidor w ósemki. Zieleninę drobno kroimy. Sos do sałatek ucieramy z dwoma łyżkami oliwy. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy otrębami i pestkami dyni. Zyczymy smacznego !

JCH

Zdjęcie-0426 Zdjęcie-0427 Zdjęcie-0416

Dewolaje (devolay)

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

  • pierś z indyka lub kurczaka,
  • plaster szynki gotowanej,
  • plaster sera żółtego odtłuszczonego,
  • jajko,
  • mąka kukurydziana,
  • wykałaczki

Wykonanie:
Pierś przekrawamy na pół, delikatnie rozbijamy, nakładamy plasterek szynki i sera żółtego, zwijamy w rulon, zawijając boki do środka, obtaczamy w mące, jajku i bułce, żeby nam się nie rozwinęło wkuwamy wykałaczki i smażymy na rumiano.

Dewolaje podajemy z kaszą gryczaną i buraczkami zasmażanymi.
Zdrowy obiadek gotowy.
  Zdjęcie-1085

Makaron z tuńczykiem

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

  • makaron rurki razowy -  aldente,
  • tuńczyk w sosie własnym,
  • cebulka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • kiełki brokuła,
  • kilka oliwek,
  • zielenina, bazylia, sól, pieprz

Wykonanie:
Ugotować makaron, podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę, czosnek, dodać tuńczyka, koncentrat pomidorowy, przyprawy, bazylię,
chwilę podsmażyć.

Makaron wyłożyć na talerz, polać przygotowanym sosem, posypać żółtym serem, kiełkami i pokrojonymi oliwkami. Można posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.

 

Sałatka z pora

Składniki:

  • biała część pora,
  • jabłko,
  • żurawina,
  • curry,
  • sól,
  • łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego.

Wykonanie:
Drobno pokroić por (można go sparzyć gorącą wodą), zetrzeć na tarce jabłko, dodać resztę składników, wymieszać i położyć na talerz z makaronem.

Smacznego!!

Zdjęcie-1075 Zdjęcie-1072

Kanapki z ricottą

MT00 włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

  • 1 żółta papryka

  • 1 ząbek czosnku

  • gałązka tymianku

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 75 g oliwek nadziewanych papryką

  • łyżka kiełków (mieszanych)

  • 150 g ricotty

  • sól, czarny pieprz

  • 12 okrągłych kromek pumpernikla

Wykonanie:

Paprykę i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, dodać tymianek. Ostudzić. Kilka oliwek odłożyć do dekoracji, resztę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić solą i pieprzem i formować gałki, które nakładać bezpośrednio na kromki.

kanapki ricotta

Smaczne rogaliki

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Kulinaria

4 szklanki mąki
1 kostka margaryny
2 łyżki cukru
5 dkg drożdży
0,25 ml śmietany kwaśnej
1 całe jajko
1 żółtko
szczypta soli
Ze śmietany, jajek, cukru i drożdży robimy zaczyn. Margarynę rozpuszczamy. Wszystko razem wlewamy do mąki i zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na 40 minut. Dzielimy na dwie części, wałkujemy na dwa placki, dzieląc na 8-10 części. Każdy rogalik nadziewamy masą makową lub powidłami, smarujemy białkiem, pieczemy 30 - 35 minut. Po upieczeniu polukrować.
Klub Jaśminy życzy smacznego!!!


beznazwy copy copy images copy rogaliki g

Logo Projektu

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej