Lato - stawy
Nowy Rok 2016
Dzień Pracownika Socjalnego
Wycieczka do Wrocławia
Na polanie
Nordic listopadowy
Rajd rowerowy
Podsumowanie projektu
Rajd do ZOO
Sfajki1

Poznajemy Wielkopolskę

Pomnik Krzysztofa Komedy-Trzcińskiego
Opublikowany: 09-08-2016 Wizyty: 1629
Pomnik Krzysztofa Komedy-Trzcińskiego – zlokalizowany w Poznaniu przy ul. Przybyszewskiego, przed Centrum Kongresowo-Dydaktycznym Uniwersytetu Medycznego. Pomnik odsłonięto 19 listopada 2010, w ...
Włoszakowice
Opublikowany: 27-06-2016 Wizyty: 1720
   Włoszakowice w 2 połowie XV w. przeszły w ręce Opalińskich i były w ich posiadaniu do 1696 r. Tu w grudniu 1655 r. zmarł Krzysztof Opaliński, wojewoda poznański, który w lipcu 1655 r. ...
Studnia św. Bernarda
Opublikowany: 02-03-2016 Wizyty: 1717
   Na rynku w Grodzisku Wielkopolskim znajduje się zabytkowa studnia miejska, a przy niej pomnik św. Bernarda z Wąbrzeźna. Obecny budynek studni pochodzi z XIX wieku, ale studnia istniała ...
Zyga Latarnik
Opublikowany: 29-02-2016 Wizyty: 2199
   Postać Zygi Latarnika jest oczywiście fikcyjna – upamiętnia jednak setki poznańskich latarników, którzy każdego wieczora wędrowali ulicami miasta, zapalając kolejne lampy gazowe, by ...
Pałac Lipskich w Lewkowie
Opublikowany: 22-02-2016 Wizyty: 1706
   Lewków już na początku XV wieku był własnością rycerskiego rodu Doliwów, którzy w późniejszym okresie przyjęli nazwisko Lewkowskich herbu Doliwa. Majątek pozostawał w ich rękach do XVI ...
Bralin – kościół na Pólku
Opublikowany: 10-02-2016 Wizyty: 1616
   Świątynia usytuowana wśród pól, 2 km na południowy wschód od centrum Bralina, ściśle związana jest z pielgrzymką św. Jadwigi Śląskiej do Krakowa w 1229 r. Do dziś – mimo upływu kilku ...
Pałac w Będlewie
Opublikowany: 07-02-2016 Wizyty: 1877
   Pierwsze wzmianki o wsi Będlewo pochodzą z końca XII wieku – właścicielem był rycerski ród Łodziów, których potomkowie nosili nazwisko Będlewscy. W następnych wiekach Będlewo ...
Koniński słup milowy
Opublikowany: 04-02-2016 Wizyty: 1682
   Jest on najstarszym zachowanym i opatrzonym inskrypcją znakiem drogowym w Europie, poza granicami dawnego imperium rzymskiego. Wykonany z piaskowca brzezińskiego, liczy 2,5 metra ...
Pałac Kościelskich w Miłosławiu
Opublikowany: 14-01-2016 Wizyty: 1513
   Pierwsza wzmianka o Miłosławiu pochodzi z roku 1314, kiedy to miejscowość była własnością Miłosławskich herbu Doliwa. Od 1487 r. własność Górskich. W okresie reformacji silny ośrodek ...
Dwór w Kąkolewie
Opublikowany: 04-01-2016 Wizyty: 1810
   Kąkolewo po raz pierwszy pojawiło się w dokumentach w 1391 roku jako własność Kąkolewskich. Do nich należało jeszcze w XV i XVI wieku. W roku 1680 - Barbara z Mycielskich Gorzycka ...
Pałac w Dobrzycy
Opublikowany: 17-12-2015 Wizyty: 1647
   Historia Dobrzycy sięga czasów średniowiecza, a najwcześniejsza wzmianka z 1327 roku mówi o Mikołaju z Dobrzycy. W latach 1436-1453 Dobrzyca należała do Tumlina Dobrzyckiego z rodu ...
Brzostków – Szwajcaria Żerkowska
Opublikowany: 11-12-2015 Wizyty: 1516
   Wieś położona w powiecie jarocińskim, w gminie Żerków. W latach 1975-1998 miejscowość administracyjnie należała do województwa kaliskiego. Wieś położona jest na terenie Żerkowsko - ...
Pomnik glana
Opublikowany: 05-12-2015 Wizyty: 1593
   W lipcu 2011 roku w Jarocinie odsłonięto pomnik glana. Pomysłodawczynią postawienia pomnika była Felicja Pawlicka - artystka i animatorka kultury. Pomnik miejsce swoje znalazł niemal ...
Witaszyce
Opublikowany: 28-11-2015 Wizyty: 1615
   Witaszyce to sporej wielkości wieś leżąca niedaleko Jarocina. Historia wsi sięga wieku XIV, gdy była osadą przynależącą do dóbr biskupów poznańskich. Potem stanowiła własność ...
Kopalnia soli w Kłodawie
Opublikowany: 15-08-2015 Wizyty: 1621
   Największa czynna kopalnia soli kamiennej w kraju, oraz najgłębsza na świecie podziemna trasa turystyczna. Nie Wieliczka czy Bochnia ale właśnie kopalnia w Kłodawie jest największą i ...
Korkowy pałac
Opublikowany: 15-08-2015 Wizyty: 1549
   Prawdziwą perłą tej części Wielkopolski jest pałac znajdujący się w osadzie Moja Wola, oddalonej o 12 km od Odolanowa. Drewniany pałac na podmurówce z kamienia zbudowano w 1852 roku dla ...
Marchwacz - Wielkopolskie Łazienki
Opublikowany: 24-07-2015 Wizyty: 1483
   Marchwacz to wieś w Wielkopolsce, w powiecie kaliskim, w gminie Szczytniki, położona nad Cienią, przy trakcie biegnącym z Kalisza do Sieradza. W XIX i XX wieku była własnością ...
Skansen filmowy „Soplicowo”
Opublikowany: 15-07-2015 Wizyty: 1841
   W Cichowie, niewielkiej wsi koło Krzywina, można poczuć się jak w filmie, w bajce lub na XIX-wiecznym, litewskim folwarku. W 1999 r. powstał tam folwark filmowy „Soplicowo”, zbudowany z ...
Russów
Opublikowany: 14-07-2015 Wizyty: 1731
   Russów – wieś w południowej części województwa wielkopolskiego, położona 9 km na północ od Kalisza. Wieś była do 1796 roku królewszczyzną. Na przestrzeni wieków Russów miał wielu ...
Muzeum Oświaty im. prof. M. Falskiego
Opublikowany: 15-04-2015 Wizyty: 1421
   „Ala ma kota” - to słynne zdanie z „Elementarza” Mariana Falskiego. Wydania książki, z której pokolenia Polaków uczyły się czytać i pisać można oglądać w Muzeum Oświaty w Kuźnicy ...
Opuszczony kościół w Pisarzowicach
Opublikowany: 12-04-2015 Wizyty: 1888
Magiczne, niezwykłe, tajemnicze miejsce... Te słowa najlepiej opisują dawny kościół ewangelicki w Pisarzowicach. Zbudowany z kamienia polnego i czerwonego piaskowca w stylu neoromańskim po dziś ...
Śnieżycowy Jar
Opublikowany: 06-04-2015 Wizyty: 1507
   Rezerwat przyrody założony na mocy Zarządzenia Ministra Leśnictwa i Przemysłu Drzewnego w 1975 roku na obszarze 2,89 ha dla ochrony jednego z nielicznych w Wielkopolsce (i w ogóle na ...
Ratusz w Sulmierzycach
Opublikowany: 29-03-2015 Wizyty: 2188
   Sulmierzyce to miasto położone ok. 12 km na południowy wschód od Krotoszyna. W źródłach historycznych miejscowość pojawia się w 1420 r. Prawa miejskie otrzymały Sulmierzyce w 1457 r. ...
Ciążeń - księgi masonów
Opublikowany: 17-03-2015 Wizyty: 1576
   Do 1818 roku Ciążeń należał do biskupów poznańskich. Po konfiskacie majątek stał się własnością adiutanta cara Aleksandra I, Wacława Gutakowskiego. Pałac wyróżnia piękna ornamentyka ...

Konfitura z truskawek

MT00 włącz . Opublikowano w Kulinaria

Konfitura truskawkowa na spirytusie – stara receptura

Prawdziwa konfitura wg dawnej receptury, truskawki są całe, nie rozpadają się, zachowują kolor, a smak jest doskonały. Najlepsza konfitura z truskawek jaką jadłam :)

Składniki:

  • 2 kg ładnych, dojrzałych, suchych truskawek
  • 2 kg cukru
  • ok. 100 ml spirytusu

Przygotowanie:

Truskawki umyć, osączyć, każdą zanurzyć w spirytusie, oderwać szypułkę, wrzucić do przygotowanego szerokiego garnka. Całość przesypać cukrem i zostawić na całą noc. Następnie zagotować, zebrać szum i gotować jeszcze 1 minutę, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Czynność krótkiego gotowania powtórzyć jeszcze 3 razy. Gorącą konfiturę wlać do słoiczków, dobrze zakręcić, ułożyć do góry dnem, pozostawić tak do ostygnięcia.
Jest trochę przy niej pracy, ale warta jest zachodu.

konfitura truskawkowa

 

Sałatka z gruszką

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Kulinaria

Skład:

  • pomidor
  • por
  • jajko
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • ogórek zielony
  • gruszka
  • sól, pierz wg uznania

Wszystkie składniki pokroić w kostkę, przyprawić i wymieszać. Gotową sałatkę mieszamy z sosem. Do sałatki można dodać też owoce morza.

 Sos:

  • jogurt naturalny
  • olej lniany
  • łyżka majonezu
  • łyżka musztardy
  • bazylia, sól, pieprz wg uznania.

  20150430 134729 20150430 134330 20150430 134542

Koktajl zielony

Grazyna włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

  • 2 garście jarmużu
  • 1 banan
  • sok z połowy cytryny
  • maślanka
  • do dekoracji rukola i otręby wielozbożowe

Wykonanie:

Do blendera wkładamy jarmuż, pokrojony banan i sok z cytryny - miksujemy i wykładamy do miski. Następnie wlewamy  

maślankę, mieszamy i rozlewamy do szklaneczek. Dodajemy łyżeczkę otrąb i kilka listków rukoli. Pyszne i zdrowe.

Zdj cie0141

Dawka zdrowia

dwcho włącz . Opublikowano w Kulinaria

Kulinaria to nasze spotkania z nowymi smakami. Zwracamy uwagę na zdrową żywność i odpowiednią dietę. Zamiast ciasta proponujemy dawkę energetyczną w sam raz na przekąskę. Przepisy Krystyny Skibińskiej. Smacznego !

Przekąska 

  • 2 kiwi
  • 2 jabłka
  • płatki migdałów
  • orzechy
  • otręby ze śliwkami
  • jogurt bałkański

Przygotowanie: owoce pokroić w plasterki, orzechy, migdały i otręby posypać na wierzchu i dodać jogurt. Na środek położyć wiśnie w miodzie.

 

Sałatka jajeczna

  • 3 jajka
  • 3 ogórki konserwowe
  • pomidor
  • 1 kostka sera białego
  • ½ kostki sera Feta
  • olej lniany, przyprawy: bazylia, carry, pieprz czarny

Przygotowanie: jajka zatrzeć na tarce.  Ogórki, pomidory, ser pokroić na drobną kostkę. Całość wymieszać i doprawić do smaku.

 

Pasta wg przepisu Pani Krysi

  • 6 pieczarek
  • 1 cebula
  • 5 jajek
  • pieprz, sól
  • szczypiorek, koperek
  • majonez lub olej lniany

Przygotowanie: pieczarki i jajka, cebulę podsmażyć, wymieszać wszystko i doprawić.

Halina Bendlewska - KMD Amorki

Amorki sałatka1 Amorki sałatka2

Sałatka z jarmużem

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

  • pomidor
  • papryka
  • zielony ogórek
  • rzodkiewka
  • seler naciowy
  • puszka kukurydzy
  • sparzony jarmuż
  • 20 dkg szynki konserwowej (zamiast szynki, można dodać śledzia)
  • świeży estragon

Sos:

  • płaska łyżeczka majonezu 
  • 2 łyżki oleju o smaku maślanym
  • krojone pomidorki z czosnkiem z puszki
  • przyprawy (sól, pieprz)

Wykonanie:
Wszystkie składniki kroimy w kostkę, mieszamy, polewamy sosem.
20150416 135241 20150416 133340

Chlebek z ziarnami

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Kulinaria

Żyjmy Zdrowiej – spotkania w Centrum KMD

   W ramach poniedziałkowych spotkań kulinarnych  w  Centrum Klubów Młodych Duchem STOKROTKI zapoznały  się  z  zaletami zdrowej żywności.
Koleżanka Zosia przyniosła absolutną nowość tj. olej rzepakowo-lniany o smaku maślanym. Olej ten zawiera kwasy Omega 3 i Omega 6 oraz witaminę E. Koleżanka Gabrysia zrobiła pyszną sałatkę na bazie jajka i ogórka konserwowego. Każda z nas ceni własne receptury dlatego na śniadanie polecamy koleżankom twarożek biały z bazylią, pietruszką i szczypiorkiem polany olejem lnianym pierwszego tłoczenia. Przysmaki te „drażniły „ nasze podniebienia, dzięki wspaniałemu chlebkowi , który upiekła kol. Mirka w/g przepisu Basi. Ponadto dowiedziałyśmy się o zaletach ziół wg Przewodnika po zdrowym życiu - S. Korzawskiej , który przygotowała nasza instruktorka. Chrupiący chlebek z dodatkiem powideł koleżanki Gabrysi, dynię z jabłkiem i imbirem serwowała nasza nowa koleżanka Bogusława.

Seniorze jeśli masz ochotę na prozdrowotny poczęstunek w doborowym towarzystwie zapraszamy do Klubu „STOKROTEK" przy Centrum
Klubów Młodych Duchem w Swarzędzu ul. Piaski.

A oto przepis na chlebek z ziarnami:
składniki:
1 kg mąki tortowej i 1 szk mąki żurkowej
5-6 dkg drożdży
1 szklanka ziaren / słonecznik , len , dynia / ,
1 szklanka otrąb
¾ litra wody ciepłej przegotowanej
3 płaskie łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Do miski wkładamy zaczyn z poprzedniego pieczenia. Zaczyn rozrabiamy w misce 12 godzin wcześniej z 1 szklanka wody przegotowanej i 1 szklanka mąki żytniej. Wlewamy wodę z drożdżami, otrębami, ziarnami i dodajemy mąkę i sól. Całość wymieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Foremki keksowe wysmarować masłem, wlać ciasto i piec ok. 60 min.Zostawić 2 łyżki ciasta na następny wypiek. Włożyć do lodówki.

Zofia Nowak, KMD Stokrotki

Stokroty kulinaria3 Stokroty kulinaria1 Stokroty kulinaria2

 

Zapiekanka makaronowa

Grazyna włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

  • makaron ryżowy
  • mrożonka wieloskładnikowa
  • pomidory z puszki krojone
  • kilka plasterków szynki
  • ser starty
  • bazylia
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, mrożonkę podsmażyć na oleju. Naczynie do zapiekanek posmarować masłem i układać: makaron, jarzyny, pomidory, przyprawy, paseczki szynki posypać serem. Zapiekać w kombiwarze 180o 20 min.

Na ostatnich zajęciach pyszną zapiekankę popijałyśmy maślanką z przecierem pomidorowym.

Grażyna Żok                              

JPGzyjmy dluzej Ggrazyna zapiekanka

Kotlety z piersi kurczaka

Grazyna włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka vegety
  • 2 cebule
  • świeża papryka kolorowa
  • por

Wykonanie:

Mięso, cebulę, paprykę, por - pokroić w kostkę włożyć do miski dodając resztę składników - wymieszać, zamknąć i wstawić do lodówki na noc. Na drugi dzień kładąc łyżką smażyć na sklarowanym maśle z obu stron. Kotlecików jest dosyć sporo i można jeść na zimno - a pyszne są domowe hamburgery jak na zdjęciu poniżej.

3264x1832-images-zdjecia-GZ-001 3264x1832-images-zdjecia-GZ-006

Chleb czystoziarnisty

MT00 włącz . Opublikowano w Kulinaria

Jest pyszny, zdrowy, nie zawiera mąki, drożdży i jaj! Spróbujcie, bo warto!

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych

  • szklanka ziaren słonecznika

  • 0,5 szklanki siemienia lnianego

  • 0,5 szklanki orzechów (u mnie laskowe)

  • 4 łyżki nasion babki płesznika (drogi składnik)

  • łyżeczka soli

  • łyżka płynnego miodu

  • 3 łyżki masła

  • 1,5 szklanki wody

Wykonanie:

Mieszamy suche składniki. Na patelni podgrzewamy masło z miodem i wodą. Łączymy suche składniki z mokrymi i przekładamy do silikonowej keksówki ugniatając łyżką (po 2h powtarzamy ugniatanie). Zostawiamy na całą noc, po czym wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z keksówki, przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 40-45 minut. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia (chleb się kruszy, gdy pokroimy ciepły).

chleb-czystoziarnisty   chleb czystoziarnisty

Chleb bananowy

MT00 włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

  • 3-4 bardzo dojrzałe banany

  • 4 łyżki rodzynek

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1 jajko

  • 5 włoskich orzechów

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 i 1/2 szklanki maki pszennej

  • 1/3 szklanki roztopionego masła

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 1/3-1/2 szklanki cukru pudru

  • szczypta soli

Wykonanie:

Rodzynki zalej wrzącą wodą, odstaw na ok. 10 min, a następnie odsącz na sicie. Orzechy włoskie drobno posiekaj. Banany rozgnieć widelcem. Do jednej miski przesiej mąkę, dodaj sól, sodę, cynamon, rodzynki oraz posiekane orzechy, wymieszaj. Do drugiej włóż banany, dodaj wystudzone masło lub margarynę, zmiksuj. Następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz roztrzepane jajko, krótko utrzyj mikserem. Na koniec, wciąż miksując na wolnych obrotach, powoli dosypuj suche składniki oraz rodzynki. Miksuj do momentu, aż składniki ciasta dokładnie się połączą.

Keksówkę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej przygotowane ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C, piecz ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka.

Rada: Chlebek bananowy świetnie znosi mrożenie.

chlebek-bananowy chlebek banan

Parówki inaczej

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Kulinaria

W Klubie Słoneczny Wiek, spotkałyśmy się przy wspólnym stole. Mamy nowe, smaczne pomysły.

Składniki:

  • parówki
  • żółty ser
  • wędzony boczek
  • pieczarki
  • por
  • masło
  • bułka tarta

Przygotowanie:

Parówki drobiowe, zawinąć w plaster żółtego sera i plaster wędzonego boczku. Zapiekać 20 minut w 180 stopniach.
Pieczarki umyte i pokrojone delikatnie podsmażyć. Por pokroić w nieduże kawałki, ugotować, posypać bułką tartą z masłem.

Życzymy smacznego!!

Zdjęcie-0418 Zdjęcie-0420

Logo Projektu

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej