Lato - stawy
Nowy Rok 2016
Dzień Pracownika Socjalnego
Wycieczka do Wrocławia
Na polanie
Nordic listopadowy
Rajd rowerowy
Podsumowanie projektu
Rajd do ZOO
Sfajki1

Kulinaria

Wiosenne koktajle

Grazyna włącz . Opublikowano w Kulinaria

W naszym klubie wiosna przywitała nas zdrowymi koktajlami ,które zrobiłyśmy w blenderze-oto przepis:

Koktajl bananowo-jabłowy porcja na jedną osobę -oczyszcza organizm z toksyn i nadmiaru cholesterolu.

1/2 banana,pomarańcza,jabłka

2 łyżki soku z cytryny

1 lyżka siemienia lnianego zmielonego,płatki owsiane błyskawiczne,zielona pietruszka dużo

cynamon do smaku

1 szklanka wody mineralnej

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze przez dwie minuty.

Koktajl zielony poprawia przemianę materii i odchudzający

1 szklanka napoju sojowego lub ryżowego

4 lyżki płatków owsianych,1 łyżka rodzynek

dwie średnie marchewki w dużą kostkę

kilka liści szpinaku,zielona pietruszka

Zmiksować jak wyżej

Do koktajli możemy dodawać dowolnie skomponowane składniki w/g własnego pomysłu.Dodatek surowego buraka,marchwi,sałaty,owoców

pokryje nasze dzienne zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych.

Smacznego i pozdrowienia ze Słonecznego Wieku

Grażyna 

 

 

Owoce pod kruszonką /crumble/

Grazyna włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

owoce leśne lub śliwki

Kruszonka: 50g mąki pszennej,50g masła,50g cukru,1 łyżeczka cukru waniliowego.

Wykonanie:

Ceramiczne miseczki posmarować delikatnie masłem i włożyć owoce w/g uznania. Z podanych składników zrobić palcami okruchy i posypać na owoce.

Piekarnik rozgrzać 180 stopni włożyć miseczki i piec 20 min do zrumienienia kruszonki a owoce puszczą sok.

Podawać ciepłe z jogurtem,śmietanką lub lodami waniliowymi pycha

 

Pyszna zupa włoska

dwcho włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

puszka pomidorów bez skórki, 1/2 szkl. soczewicy,

marchewka, pietruszka, cebula, 1/3 selera, 2 ziemniaki, ząbek czosnku

ok. 5 łyżek oliwy, sól, pieprz, kilka gałązek natki pietruszki

Wykonanie:

Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę, natkę pietruszki posiekać. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Wlać ok.  1,5 l wody, dodać pomidory razem z zalewą, marchewkę, pietruszkę i selera, gotować. Gdy warzywa zmiękną dodać ziemniaki i soczewicę i gotować jeszcze 20 min., aż wszystkie składniki będą miękkie. Wlać resztę oliwy, doprawić i jeszcze chwilę pogotować. Posypać obficie pietruszką. Smacznego.

Danuta Wereszczyńska-Choryńska

zupa włoska 1 zupa włoska 2 zupa włoska 3

Frytki pieczone w piekarniku

Grazyna włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

4 duże marchewki,1 batat,1 seler, 3 łyżki oleju i trochę soli na każdą porcję warzyw, przyprawy: do marchwi - tymianek lub czubryca lub imbir, do batatów - majeranek, przyprawa prowansalska, do selera - słodka papryka, tymianek, majeranek.

Wykonanie:

Warzywa myjemy, obieramy oraz kroimy w grube słupki - kształt frytek. Każde warzywo umieszczamy w osobnej misce dodając 3 łyżki oleju i odpowiednią dla danego warzywa przyprawę i całość mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy frytki. Do piekarnika nagrzanego 200 stopni /góra dół/ wstawiamy blachę z frytkami na 30 min. Po 20 minutach można przełączyć na termoobieg. Pod koniec pieczenia obserwujemy frytki. Gdy brzegi zaczną się przypiekać - gotowe.

Takie frytki można przyrządzać z innych warzyw, jak ziemniaki, buraki. Są bardzo zdrowe, ponieważ mają właściwości zasadotwórcze, obfitują w wit. C, potas, magnez trochę wapnia, żelaza, fosforu, wit. z grupy B i błonnik, który ułatwia trawienie.

     W poniedziałek w naszym Klubie Słoneczny Wiek piekłyśmy frytki z marchwi, batatu i selera. Były pyszne - zobacz zdjęcia. Smacznego.

Grażyna Żok

frytki 1 frytki 2 frytki 3 frytki 4 frytki 5

 

 

 

Kartoflane kotlety

dwcho włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

25 dag ziemniaków

1 jajko

cebula nieduża

olej

sól, pieprz, natka pietruszki

tarta bułka

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki zemleć, wymieszać z posiekaną i zrumienioną cebulą, natką, jajkiem i przyprawami. Uformować kotlety, usmażyć i podawać z sosem pieczarkowym oraz surówką.

Danuta Wereszczyńska-Choryńska

placki kotlety 1 placki kotlety 2 placki kotlety 3 placki kotlety 4

Dynia w curry z kurczakiem i ciecierzycą

Grazyna włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

70 dkg dyni oczyszczonej w kostkę

2 cebule -kostka

2 piersi z kurczaka

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

250 ml przecieru pomidorowego

4 ząbki czosnku

świeża kolenda lub natka pietruszki

2 papryczki chili

puszka ciecierzycy

suszony tymianek,slodka papryka,sól,pieprz,curry,olej

Wykonanie:

Piersi pokroić w kostkę,skropić sosem,opruszyć papryką i curry.Odstawić do lodówki.Na oleju podsmażyć cebulę,czosnek i chili,dodać w kostkę dynię na krótko ma być trochę twarda.Ciecierzycę odsączyć i dodać wraz z przecierem pomidorowym.Kurczaka usmażyć na złoto na osobnej patelni.Dodać kurczaka, przyprawy i pogotować 10 min.

Przed podaniem posypać kolendrą lub pietruszką. Oczywiście każdy przepis można zmienić w/g swego smaku na przykład dodać świeżą paprykę kolorową i inne przyprawy.Ja lubię ten przepis pierwszy-smacznego.

Grażyna

Zupa krem z dyni + mleczko kokosowe

Grazyna włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

1 kg wydrylowanej i obranej dyni

1 puszka mleka kokosowego

1 szklanka bulionu

1 cebula,1 ząbek czosnku

przyprawa curry, papryczka chili (może być w proszku), pieprz biały, trochę cynamonu, świeża kolendra lub zielona pietruszka, ser pleśniowy (pokrojony w kostkę daje inny, pyszny smak).

Wykonanie:

Dynię, cebulę, czosnek pokroić w kostkę wlać bulion i gotować do miękkości. Zdjąć z ognia -zbledować. Dodać całą puszkę mleka kokosowego, przyprawy i chwilkę pogotować. Smak jest pyszny, gdy jest trochę ostry. Krem wlewamy na talerz dodając pokrojony w kostkę ser pleśniowy, posypując kolendrą lub natką pietruszki. Smacznego

Grażyna Żok

zupa krem dynia 1 zupa krem dynia 2

 

 

Poniedziałkowe zajęcia kulinarne

dwcho włącz . Opublikowano w Kulinaria

     Na poniedziałkowych zajęciach kulinarnych w  Klubie Stokrotki, po chlebowym torcie, powstał kolejny hit autorstwa naszej koleżanki Wandzi – błyskawiczna sałatka makaronowa.

Oto przepis:

- opakowanie makaronu w kształcie ryżu (400g)

- jeden zielony ogórek szklarniowy lub dwa gruntowe

-10 dkg sera żółtego

-10 dkg szynki gotowanej

- 1 pęczek zielonego koperku

- mały majonez.

Ugotowany makaron łączymy z pokrojonymi w drobna kostkę produktami dodając posiekany koperek i majonez. Można doprawić solą i pieprzem. Unoszący się zapach zachęca do natychmiastowej konsumpcji. Smacznego.

     Po zjedzeniu pyszności ćwiczyłyśmy sposoby układania serwetek dekorujących nasze stoły w czasie świąt czy innych uroczystości rodzinnych. Każda z pań dzieliła się swoimi sposobami. Do następnego spotkania.

Halina Begier - KMD Stokrotki

sałatka makaronowa 1 sałatka makaronowa 2 sałatka makaronowa 3

Dynia Hokkaido nadziewana

Grazyna włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

  • 1 dynia Hokkaido średniej wielkości
  • 150g kaszy kuskus lub dowolnej innej
  • średnia-marchewka,pietruszka - korzeń
  • 1/2 papryki czerwonej i pomidor w kostkę
  • ziel.: pietruszka, koper, szczypiorek, sól, pieprz, papryka słodka, chili

Wykonanie:

Dynię umyć dokładnie-odkroić kapelusik. Z wnętrza usuwamy pestki i włókna pozostawiając warstwę miąższu. Ja dałam kaszę kuskus +1/2 szklanki wrzątku i łyżeczkę oleju, ale można dodać inną kaszę. Pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę podsmażyć na odrobinie masła sklarowaanego. W misce wymieszać: kaszę, warzywa i przyprawy. Dynię napełnić farszem, przykryć kapelusikiem i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 40 do 50 min. aż będzie miękka. Skórka dyni Hakkoido będzie miękka i pyszna, proszę jeść razem. Kroić porcje tak jak na zdjęciu. Smacznego!

Grażyna Żok 


01 02 03 04

 

Ciasteczka owsiane z D.D. Senior – WIGOR

dwcho włącz . Opublikowano w Kulinaria

Przesyłam przepis na ciasteczka owsiane, które upiekliśmy dla naszych gości przy okazji spotkania - warsztatu z ceramiką w piątek, 29.07.2016 w Dziennym Domu Senior – WIGOR. Pozdrawiamy i dziękujemy za miłe towarzystwo. Zapraszamy do spotkań z Wigorem!

Anna Szpakowska - Dzienny Dom Senior – WIGOR

 

Ciasteczka owsiane z D.D. Senior – WIGOR

Składniki:

  • 1 opakowanie 500 g płatków owsianych górskich
  • ¾ szklanki cukru
  • pół kostki masła osełki 300 g
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 jajka
  • bakalie wg uznania: małą paczkę żurawiny, 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich, pół małej paczki pestek z dyni, pół małej paczki pestek ze słonecznika, parę suszonych owoców mango pokrojonych w małe kawałki, migdały w słupkach , paczkę małą rodzynek

Wykonanie:

Wsypać do miski płatki i cukier,  dodać rozpuszczone i schłodzone masło, miód, rozmieszane jajka oraz dobrze wymieszane bakalie. Masę mieszać łyżką, potem dość mocno ręcznie wyrabiać (jak masę na klopsiki), uformowaną kulkę i rozgnieść. Raczej nie piec ciasteczek w formie kulek, bo w pieczeniu się „rozejdą”. Ugnieść, spłaszczyć i uformowane przekładać na papier do pieczenia. Wychodzi 30 -35 ciastek, czyli 2 blachy. Można piec razem, można jedną po drugiej. Piec 20 do 25 min. w rozgrzanym piekarniku do 170 -180 st.

     To co się rozkruszy można jeść z jogurtem jako musli. Można dać mniej cukru, ewentualnie jedno jajko mniej – to modyfikacja. Smacznego !

Anna Szpakowska - Dzienny Dom Senior – WIGOR

ciasteczkaows. wigor 1 ciasteczkaows. wigor 2 ciasteczkaows. wigor 3

Logo Projektu

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej