Lato - stawy
Nowy Rok 2016
Dzień Pracownika Socjalnego
Wycieczka do Wrocławia
Na polanie
Nordic listopadowy
Rajd rowerowy
Podsumowanie projektu
Rajd do ZOO
Sfajki1

Kulinaria

Chleb czystoziarnisty

MT00 włącz . Opublikowano w Kulinaria

Jest pyszny, zdrowy, nie zawiera mąki, drożdży i jaj! Spróbujcie, bo warto!

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych

  • szklanka ziaren słonecznika

  • 0,5 szklanki siemienia lnianego

  • 0,5 szklanki orzechów (u mnie laskowe)

  • 4 łyżki nasion babki płesznika (drogi składnik)

  • łyżeczka soli

  • łyżka płynnego miodu

  • 3 łyżki masła

  • 1,5 szklanki wody

Wykonanie:

Mieszamy suche składniki. Na patelni podgrzewamy masło z miodem i wodą. Łączymy suche składniki z mokrymi i przekładamy do silikonowej keksówki ugniatając łyżką (po 2h powtarzamy ugniatanie). Zostawiamy na całą noc, po czym wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z keksówki, przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 40-45 minut. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia (chleb się kruszy, gdy pokroimy ciepły).

chleb-czystoziarnisty   chleb czystoziarnisty

Chleb bananowy

MT00 włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

  • 3-4 bardzo dojrzałe banany

  • 4 łyżki rodzynek

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1 jajko

  • 5 włoskich orzechów

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 i 1/2 szklanki maki pszennej

  • 1/3 szklanki roztopionego masła

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 1/3-1/2 szklanki cukru pudru

  • szczypta soli

Wykonanie:

Rodzynki zalej wrzącą wodą, odstaw na ok. 10 min, a następnie odsącz na sicie. Orzechy włoskie drobno posiekaj. Banany rozgnieć widelcem. Do jednej miski przesiej mąkę, dodaj sól, sodę, cynamon, rodzynki oraz posiekane orzechy, wymieszaj. Do drugiej włóż banany, dodaj wystudzone masło lub margarynę, zmiksuj. Następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz roztrzepane jajko, krótko utrzyj mikserem. Na koniec, wciąż miksując na wolnych obrotach, powoli dosypuj suche składniki oraz rodzynki. Miksuj do momentu, aż składniki ciasta dokładnie się połączą.

Keksówkę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej przygotowane ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C, piecz ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka.

Rada: Chlebek bananowy świetnie znosi mrożenie.

chlebek-bananowy chlebek banan

Parówki inaczej

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Kulinaria

W Klubie Słoneczny Wiek, spotkałyśmy się przy wspólnym stole. Mamy nowe, smaczne pomysły.

Składniki:

  • parówki
  • żółty ser
  • wędzony boczek
  • pieczarki
  • por
  • masło
  • bułka tarta

Przygotowanie:

Parówki drobiowe, zawinąć w plaster żółtego sera i plaster wędzonego boczku. Zapiekać 20 minut w 180 stopniach.
Pieczarki umyte i pokrojone delikatnie podsmażyć. Por pokroić w nieduże kawałki, ugotować, posypać bułką tartą z masłem.

Życzymy smacznego!!

Zdjęcie-0418 Zdjęcie-0420

Babeczki

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

  • Ciasto FILO ( z Biedronki)
  • Wafle wieloziarniste ryżowe
  • Gotowa galaretka
  • Jogurty typu greckiego z owocami
  • Granola orzechowa

Przygotowanie:

Ciasto Filo pokroić w kwadraty i ułożyć w metalowych foremkach( babeczkach ). Piec w piekarniku wg przepisu na opakowaniu.
Po upieczeniu i ostudzeniu, babeczki układamy na waflach ryżowych i nadziewamy jogurtem, galaretką, na wierzch posypać
granolą orzechową.
Jak kto lubi, może dodać bitą śmietanę z kremówki.

Smacznego, życzą wystrzałowe babeczki ze Słonecznego Wieku.

Zdjęcie-0408 Zdjęcie-0415 Zdjęcie-0417

Pierniki

dwcho włącz . Opublikowano w Kulinaria

Pierniki Grażynki, zdjęcie trzecie –  w foremce babkowej to piernik z bakaliami.
 
piernik1 piernik2 piernik4

Sałatka śledziowa

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Kulinaria

W klubie Amorki, koleżanki zrobiły sałatkę śledziową, może spodoba Wam się przepis:

Składniki:

  • 3 lub 4 śledzie w oleju,
  • 1/4 pora, jabłko,
  • 3 jajka,
  • ogórek kiszony,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 2 łyżki jogurtu bałkańskiego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • natka pietruszki

Wykonanie:
Jajko ugotować, śledzie, ogórek, jabłko, por drobno pokroić. Majonez wymieszać z jogurtem i przyprawami.
Wszystkie składniki wymieszać, posypać zieleniną, ułożyć ugotowane i pokrojone  jajko.

Smacznego!!

ZdjÄcie0336.jpgamorki

Makiełki

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Kulinaria

przepis Grażynki

Składniki:

  • mak sparzony, przekręcony przez maszynkę (może być z puszki),
  • dodać wg uznania: powidła śliwkowe,
  • śmietankę 12% lub kremówkę ubitą z cukrem waniliowym,
  • bakalie i trochę olejku migdałowego

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na końcu pokruszyć herbatniki maślane lub kruche ciasteczka, lekko wymieszać.
Wyłożyć na talerz - dekoracja, bita kremówka i bakalie.

Smacznego!!

004.JPGmakielki

Śledzie zielone

Grazyna włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

  • 1 kg śledzi - filety
  • przyprawa do ryb

Zalewa:

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • liść laurowy
  • pieprz pachnący
  • sól, cukier do smaku

Wykonanie:

Śledzie pokroić w dzwonka i posypać przyprawą do ryb. Następnie zagotować składniki zalewy i do gotującej włożyć wszystkie śledzie. Po zagotowaniu zmnieszyć ogień  i pogotować 4 min. Po wystudzeniu przełożyć do słoja. Pyszne są po kilku dniach.

Smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu szczególnie kiedy mamy mało czasu.

Zdj cie0142

 

 

Ciasto na piernik

Grazyna włącz . Opublikowano w Kulinaria

Skladniki:

  • 0,5 kg miodu,
  • 2 szklanki cukru,
  • 25 dkg masła
  • 1 kg mąki krupczatki,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżeczki sody,
  • 100 ml mleka,
  • 4 torebki przyprawy do piernika "Kamis"

Wykonanie:

Do przestudzonej masy dodać karmel z 3 łyżek cukru i porcjami mąkę i całe jajka na przemian. Sodę rozpuścić w zimnym mleku i dodać do masy. Na końcu przyprawę i dobrze wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przełożyć do kamiennego garnka, przykryć papierem i postawić w chłodnym pomieszczeniu na 2 tygodnie. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie porcje.

I porcja - dodać dużo bakali i piec w foremce okrągłej lub prostokątnej. Po upieczeniu i wystudzeniu przełożyć powidłami, a na wierzchu dowolny lukier.  

II porcja - dodać do ciasta około 20 dkg mąki i wyrobić gęste ciasto. Wałkować i wykrawać pierniczki.

dzbanek z ciastem1 007
 

Ryba z sałatką i otrębami

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Kulinaria

Filet rybny – tilapia

Rybę kroimy na małe kawałki, posypujemy solą, pieprzem, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Układamy w kombiwarze, pieczemy 30 minut w 185 stopniach.

Sałatka:

  • opakowanie mieszanki sałat z rucolą,
  • łyżka otrębów pszennych,
  • łyżka pestek dyni,
  • ½ opakowania sera feta,
  • mała cebula,
  • pomidor,
  • sos do sałatek,
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek,
  • koperek, pietruszka, zczypiorek

Wykonanie:

Sałatę myjemy, osuszamy na sitku. Obraną cebulę kroimy w piórka, a fetę w kostkę. Pomidor w ósemki. Zieleninę drobno kroimy. Sos do sałatek ucieramy z dwoma łyżkami oliwy. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy otrębami i pestkami dyni. Zyczymy smacznego !

JCH

Zdjęcie-0426 Zdjęcie-0427 Zdjęcie-0416

Logo Projektu

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej