Lato - stawy
Nowy Rok 2016
Dzień Pracownika Socjalnego
Wycieczka do Wrocławia
Na polanie
Nordic listopadowy
Rajd rowerowy
Podsumowanie projektu
Rajd do ZOO
Sfajki1

Kulinaria

Cebulą w przeziębienie

MT00 włącz . Opublikowano w Kulinaria

Cebula to jedno z najlepszych warzyw w walce z przeziębieniem. Dostarcza wiele składników mineralnych, takich jak: żelazo, magnez, selen i krzem. Dla tych, którzy nie przepadają za smakiem cebulowego syropu, mamy ciekawą propozycję.

Czerwona cebula z pomarańczą

  • 2 czerwone cebule
  • 2 pomarańcze
  • 8 czarnych oliwek bez zalewy
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • sok z 1 pomarańczy
  • sól, pieprz biały
  • łyżeczka natki pietruszki
  • gałązka świeżej mięty

Cebule obrać i pokroić w krążki. Pomarańcze wyszorować, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Pokroić w niezbyt grube plastry i ułożyć na talerzu. Na pomarańczy ułożyć cebulę i oliwki. Całość doprawić pieprzem i solą, a następnie skropić sokiem z pomarańczy i olejem. Posypać posiekaną natką pietruszki i miętą.

Cebulą-w-przeziębienie

Tort chlebowy

dwcho włącz . Opublikowano w Kulinaria

Na zajęciach z p. Małgosią przygotowywałyśmy tort chlebowy.

Podajemy przepis:

2 chleby tostowe

3 serki almette

6 gotowanych jajek

1 jogurt grecki

20 dkg szynki konserwowej

2 pomidory i koperek 

Aleksandra Głowacka - KMD Stokrotki

tort 1 tort 2 tort 3

 

 

Konfitura z truskawek

MT00 włącz . Opublikowano w Kulinaria

Konfitura truskawkowa na spirytusie – stara receptura

Prawdziwa konfitura wg dawnej receptury, truskawki są całe, nie rozpadają się, zachowują kolor, a smak jest doskonały. Najlepsza konfitura z truskawek jaką jadłam :)

Składniki:

  • 2 kg ładnych, dojrzałych, suchych truskawek
  • 2 kg cukru
  • ok. 100 ml spirytusu

Przygotowanie:

Truskawki umyć, osączyć, każdą zanurzyć w spirytusie, oderwać szypułkę, wrzucić do przygotowanego szerokiego garnka. Całość przesypać cukrem i zostawić na całą noc. Następnie zagotować, zebrać szum i gotować jeszcze 1 minutę, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Czynność krótkiego gotowania powtórzyć jeszcze 3 razy. Gorącą konfiturę wlać do słoiczków, dobrze zakręcić, ułożyć do góry dnem, pozostawić tak do ostygnięcia.
Jest trochę przy niej pracy, ale warta jest zachodu.

konfitura truskawkowa

 

Sałatka z gruszką

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Kulinaria

Skład:

  • pomidor
  • por
  • jajko
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • ogórek zielony
  • gruszka
  • sól, pierz wg uznania

Wszystkie składniki pokroić w kostkę, przyprawić i wymieszać. Gotową sałatkę mieszamy z sosem. Do sałatki można dodać też owoce morza.

 Sos:

  • jogurt naturalny
  • olej lniany
  • łyżka majonezu
  • łyżka musztardy
  • bazylia, sól, pieprz wg uznania.

  20150430 134729 20150430 134330 20150430 134542

Koktajl zielony

Grazyna włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

  • 2 garście jarmużu
  • 1 banan
  • sok z połowy cytryny
  • maślanka
  • do dekoracji rukola i otręby wielozbożowe

Wykonanie:

Do blendera wkładamy jarmuż, pokrojony banan i sok z cytryny - miksujemy i wykładamy do miski. Następnie wlewamy  

maślankę, mieszamy i rozlewamy do szklaneczek. Dodajemy łyżeczkę otrąb i kilka listków rukoli. Pyszne i zdrowe.

Zdj cie0141

Dawka zdrowia

dwcho włącz . Opublikowano w Kulinaria

Kulinaria to nasze spotkania z nowymi smakami. Zwracamy uwagę na zdrową żywność i odpowiednią dietę. Zamiast ciasta proponujemy dawkę energetyczną w sam raz na przekąskę. Przepisy Krystyny Skibińskiej. Smacznego !

Przekąska 

  • 2 kiwi
  • 2 jabłka
  • płatki migdałów
  • orzechy
  • otręby ze śliwkami
  • jogurt bałkański

Przygotowanie: owoce pokroić w plasterki, orzechy, migdały i otręby posypać na wierzchu i dodać jogurt. Na środek położyć wiśnie w miodzie.

 

Sałatka jajeczna

  • 3 jajka
  • 3 ogórki konserwowe
  • pomidor
  • 1 kostka sera białego
  • ½ kostki sera Feta
  • olej lniany, przyprawy: bazylia, carry, pieprz czarny

Przygotowanie: jajka zatrzeć na tarce.  Ogórki, pomidory, ser pokroić na drobną kostkę. Całość wymieszać i doprawić do smaku.

 

Pasta wg przepisu Pani Krysi

  • 6 pieczarek
  • 1 cebula
  • 5 jajek
  • pieprz, sól
  • szczypiorek, koperek
  • majonez lub olej lniany

Przygotowanie: pieczarki i jajka, cebulę podsmażyć, wymieszać wszystko i doprawić.

Halina Bendlewska - KMD Amorki

Amorki sałatka1 Amorki sałatka2

Sałatka z jarmużem

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

  • pomidor
  • papryka
  • zielony ogórek
  • rzodkiewka
  • seler naciowy
  • puszka kukurydzy
  • sparzony jarmuż
  • 20 dkg szynki konserwowej (zamiast szynki, można dodać śledzia)
  • świeży estragon

Sos:

  • płaska łyżeczka majonezu 
  • 2 łyżki oleju o smaku maślanym
  • krojone pomidorki z czosnkiem z puszki
  • przyprawy (sól, pieprz)

Wykonanie:
Wszystkie składniki kroimy w kostkę, mieszamy, polewamy sosem.
20150416 135241 20150416 133340

Chlebek z ziarnami

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Kulinaria

Żyjmy Zdrowiej – spotkania w Centrum KMD

   W ramach poniedziałkowych spotkań kulinarnych  w  Centrum Klubów Młodych Duchem STOKROTKI zapoznały  się  z  zaletami zdrowej żywności.
Koleżanka Zosia przyniosła absolutną nowość tj. olej rzepakowo-lniany o smaku maślanym. Olej ten zawiera kwasy Omega 3 i Omega 6 oraz witaminę E. Koleżanka Gabrysia zrobiła pyszną sałatkę na bazie jajka i ogórka konserwowego. Każda z nas ceni własne receptury dlatego na śniadanie polecamy koleżankom twarożek biały z bazylią, pietruszką i szczypiorkiem polany olejem lnianym pierwszego tłoczenia. Przysmaki te „drażniły „ nasze podniebienia, dzięki wspaniałemu chlebkowi , który upiekła kol. Mirka w/g przepisu Basi. Ponadto dowiedziałyśmy się o zaletach ziół wg Przewodnika po zdrowym życiu - S. Korzawskiej , który przygotowała nasza instruktorka. Chrupiący chlebek z dodatkiem powideł koleżanki Gabrysi, dynię z jabłkiem i imbirem serwowała nasza nowa koleżanka Bogusława.

Seniorze jeśli masz ochotę na prozdrowotny poczęstunek w doborowym towarzystwie zapraszamy do Klubu „STOKROTEK" przy Centrum
Klubów Młodych Duchem w Swarzędzu ul. Piaski.

A oto przepis na chlebek z ziarnami:
składniki:
1 kg mąki tortowej i 1 szk mąki żurkowej
5-6 dkg drożdży
1 szklanka ziaren / słonecznik , len , dynia / ,
1 szklanka otrąb
¾ litra wody ciepłej przegotowanej
3 płaskie łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Do miski wkładamy zaczyn z poprzedniego pieczenia. Zaczyn rozrabiamy w misce 12 godzin wcześniej z 1 szklanka wody przegotowanej i 1 szklanka mąki żytniej. Wlewamy wodę z drożdżami, otrębami, ziarnami i dodajemy mąkę i sól. Całość wymieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Foremki keksowe wysmarować masłem, wlać ciasto i piec ok. 60 min.Zostawić 2 łyżki ciasta na następny wypiek. Włożyć do lodówki.

Zofia Nowak, KMD Stokrotki

Stokroty kulinaria3 Stokroty kulinaria1 Stokroty kulinaria2

 

Zapiekanka makaronowa

Grazyna włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

  • makaron ryżowy
  • mrożonka wieloskładnikowa
  • pomidory z puszki krojone
  • kilka plasterków szynki
  • ser starty
  • bazylia
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, mrożonkę podsmażyć na oleju. Naczynie do zapiekanek posmarować masłem i układać: makaron, jarzyny, pomidory, przyprawy, paseczki szynki posypać serem. Zapiekać w kombiwarze 180o 20 min.

Na ostatnich zajęciach pyszną zapiekankę popijałyśmy maślanką z przecierem pomidorowym.

Grażyna Żok                              

JPGzyjmy dluzej Ggrazyna zapiekanka

Kotlety z piersi kurczaka

Grazyna włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka vegety
  • 2 cebule
  • świeża papryka kolorowa
  • por

Wykonanie:

Mięso, cebulę, paprykę, por - pokroić w kostkę włożyć do miski dodając resztę składników - wymieszać, zamknąć i wstawić do lodówki na noc. Na drugi dzień kładąc łyżką smażyć na sklarowanym maśle z obu stron. Kotlecików jest dosyć sporo i można jeść na zimno - a pyszne są domowe hamburgery jak na zdjęciu poniżej.

3264x1832-images-zdjecia-GZ-001 3264x1832-images-zdjecia-GZ-006

Logo Projektu

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej