Lato - stawy
Nowy Rok 2016
Dzień Pracownika Socjalnego
Wycieczka do Wrocławia
Na polanie
Nordic listopadowy
Rajd rowerowy
Podsumowanie projektu
Rajd do ZOO
Sfajki1

Konfitura z truskawek

Konfitura truskawkowa na spirytusie – stara receptura

Prawdziwa konfitura wg dawnej receptury, truskawki są całe, nie rozpadają się, zachowują kolor, a smak jest doskonały. Najlepsza konfitura z truskawek jaką jadłam :)

Składniki:

  • 2 kg ładnych, dojrzałych, suchych truskawek
  • 2 kg cukru
  • ok. 100 ml spirytusu

Przygotowanie:

Truskawki umyć, osączyć, każdą zanurzyć w spirytusie, oderwać szypułkę, wrzucić do przygotowanego szerokiego garnka. Całość przesypać cukrem i zostawić na całą noc. Następnie zagotować, zebrać szum i gotować jeszcze 1 minutę, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Czynność krótkiego gotowania powtórzyć jeszcze 3 razy. Gorącą konfiturę wlać do słoiczków, dobrze zakręcić, ułożyć do góry dnem, pozostawić tak do ostygnięcia.
Jest trochę przy niej pracy, ale warta jest zachodu.

konfitura truskawkowa

 

Logo Projektu

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej