Lato - stawy
Nowy Rok 2016
Dzień Pracownika Socjalnego
Wycieczka do Wrocławia
Na polanie
Nordic listopadowy
Rajd rowerowy
Podsumowanie projektu
Rajd do ZOO
Sfajki1

Kulinaria

Babeczki

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

  • Ciasto FILO ( z Biedronki)
  • Wafle wieloziarniste ryżowe
  • Gotowa galaretka
  • Jogurty typu greckiego z owocami
  • Granola orzechowa

Przygotowanie:

Ciasto Filo pokroić w kwadraty i ułożyć w metalowych foremkach( babeczkach ). Piec w piekarniku wg przepisu na opakowaniu.
Po upieczeniu i ostudzeniu, babeczki układamy na waflach ryżowych i nadziewamy jogurtem, galaretką, na wierzch posypać
granolą orzechową.
Jak kto lubi, może dodać bitą śmietanę z kremówki.

Smacznego, życzą wystrzałowe babeczki ze Słonecznego Wieku.

Zdjęcie-0408 Zdjęcie-0415 Zdjęcie-0417

Pierniki

dwcho włącz . Opublikowano w Kulinaria

Pierniki Grażynki, zdjęcie trzecie –  w foremce babkowej to piernik z bakaliami.
 
piernik1 piernik2 piernik4

Sałatka śledziowa

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Kulinaria

W klubie Amorki, koleżanki zrobiły sałatkę śledziową, może spodoba Wam się przepis:

Składniki:

  • 3 lub 4 śledzie w oleju,
  • 1/4 pora, jabłko,
  • 3 jajka,
  • ogórek kiszony,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 2 łyżki jogurtu bałkańskiego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • natka pietruszki

Wykonanie:
Jajko ugotować, śledzie, ogórek, jabłko, por drobno pokroić. Majonez wymieszać z jogurtem i przyprawami.
Wszystkie składniki wymieszać, posypać zieleniną, ułożyć ugotowane i pokrojone  jajko.

Smacznego!!

ZdjÄcie0336.jpgamorki

Makiełki

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Kulinaria

przepis Grażynki

Składniki:

  • mak sparzony, przekręcony przez maszynkę (może być z puszki),
  • dodać wg uznania: powidła śliwkowe,
  • śmietankę 12% lub kremówkę ubitą z cukrem waniliowym,
  • bakalie i trochę olejku migdałowego

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na końcu pokruszyć herbatniki maślane lub kruche ciasteczka, lekko wymieszać.
Wyłożyć na talerz - dekoracja, bita kremówka i bakalie.

Smacznego!!

004.JPGmakielki

Śledzie zielone

Grazyna włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

  • 1 kg śledzi - filety
  • przyprawa do ryb

Zalewa:

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • liść laurowy
  • pieprz pachnący
  • sól, cukier do smaku

Wykonanie:

Śledzie pokroić w dzwonka i posypać przyprawą do ryb. Następnie zagotować składniki zalewy i do gotującej włożyć wszystkie śledzie. Po zagotowaniu zmnieszyć ogień  i pogotować 4 min. Po wystudzeniu przełożyć do słoja. Pyszne są po kilku dniach.

Smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu szczególnie kiedy mamy mało czasu.

Zdj cie0142

 

 

Ciasto na piernik

Grazyna włącz . Opublikowano w Kulinaria

Skladniki:

  • 0,5 kg miodu,
  • 2 szklanki cukru,
  • 25 dkg masła
  • 1 kg mąki krupczatki,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżeczki sody,
  • 100 ml mleka,
  • 4 torebki przyprawy do piernika "Kamis"

Wykonanie:

Do przestudzonej masy dodać karmel z 3 łyżek cukru i porcjami mąkę i całe jajka na przemian. Sodę rozpuścić w zimnym mleku i dodać do masy. Na końcu przyprawę i dobrze wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przełożyć do kamiennego garnka, przykryć papierem i postawić w chłodnym pomieszczeniu na 2 tygodnie. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie porcje.

I porcja - dodać dużo bakali i piec w foremce okrągłej lub prostokątnej. Po upieczeniu i wystudzeniu przełożyć powidłami, a na wierzchu dowolny lukier.  

II porcja - dodać do ciasta około 20 dkg mąki i wyrobić gęste ciasto. Wałkować i wykrawać pierniczki.

dzbanek z ciastem1 007
 

Ryba z sałatką i otrębami

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Kulinaria

Filet rybny – tilapia

Rybę kroimy na małe kawałki, posypujemy solą, pieprzem, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Układamy w kombiwarze, pieczemy 30 minut w 185 stopniach.

Sałatka:

  • opakowanie mieszanki sałat z rucolą,
  • łyżka otrębów pszennych,
  • łyżka pestek dyni,
  • ½ opakowania sera feta,
  • mała cebula,
  • pomidor,
  • sos do sałatek,
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek,
  • koperek, pietruszka, zczypiorek

Wykonanie:

Sałatę myjemy, osuszamy na sitku. Obraną cebulę kroimy w piórka, a fetę w kostkę. Pomidor w ósemki. Zieleninę drobno kroimy. Sos do sałatek ucieramy z dwoma łyżkami oliwy. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy otrębami i pestkami dyni. Zyczymy smacznego !

JCH

Zdjęcie-0426 Zdjęcie-0427 Zdjęcie-0416

Dewolaje (devolay)

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

  • pierś z indyka lub kurczaka,
  • plaster szynki gotowanej,
  • plaster sera żółtego odtłuszczonego,
  • jajko,
  • mąka kukurydziana,
  • wykałaczki

Wykonanie:
Pierś przekrawamy na pół, delikatnie rozbijamy, nakładamy plasterek szynki i sera żółtego, zwijamy w rulon, zawijając boki do środka, obtaczamy w mące, jajku i bułce, żeby nam się nie rozwinęło wkuwamy wykałaczki i smażymy na rumiano.

Dewolaje podajemy z kaszą gryczaną i buraczkami zasmażanymi.
Zdrowy obiadek gotowy.
  Zdjęcie-1085

Makaron z tuńczykiem

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

  • makaron rurki razowy -  aldente,
  • tuńczyk w sosie własnym,
  • cebulka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • kiełki brokuła,
  • kilka oliwek,
  • zielenina, bazylia, sól, pieprz

Wykonanie:
Ugotować makaron, podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę, czosnek, dodać tuńczyka, koncentrat pomidorowy, przyprawy, bazylię,
chwilę podsmażyć.

Makaron wyłożyć na talerz, polać przygotowanym sosem, posypać żółtym serem, kiełkami i pokrojonymi oliwkami. Można posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.

 

Sałatka z pora

Składniki:

  • biała część pora,
  • jabłko,
  • żurawina,
  • curry,
  • sól,
  • łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego.

Wykonanie:
Drobno pokroić por (można go sparzyć gorącą wodą), zetrzeć na tarce jabłko, dodać resztę składników, wymieszać i położyć na talerz z makaronem.

Smacznego!!

Zdjęcie-1075 Zdjęcie-1072

Kanapki z ricottą

MT00 włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

  • 1 żółta papryka

  • 1 ząbek czosnku

  • gałązka tymianku

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 75 g oliwek nadziewanych papryką

  • łyżka kiełków (mieszanych)

  • 150 g ricotty

  • sól, czarny pieprz

  • 12 okrągłych kromek pumpernikla

Wykonanie:

Paprykę i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, dodać tymianek. Ostudzić. Kilka oliwek odłożyć do dekoracji, resztę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić solą i pieprzem i formować gałki, które nakładać bezpośrednio na kromki.

kanapki ricotta

Smaczne rogaliki

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Kulinaria

4 szklanki mąki
1 kostka margaryny
2 łyżki cukru
5 dkg drożdży
0,25 ml śmietany kwaśnej
1 całe jajko
1 żółtko
szczypta soli
Ze śmietany, jajek, cukru i drożdży robimy zaczyn. Margarynę rozpuszczamy. Wszystko razem wlewamy do mąki i zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na 40 minut. Dzielimy na dwie części, wałkujemy na dwa placki, dzieląc na 8-10 części. Każdy rogalik nadziewamy masą makową lub powidłami, smarujemy białkiem, pieczemy 30 - 35 minut. Po upieczeniu polukrować.
Klub Jaśminy życzy smacznego!!!


beznazwy copy copy images copy rogaliki g

Logo Projektu

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej