Lato - stawy
Nowy Rok 2016
Dzień Pracownika Socjalnego
Wycieczka do Wrocławia
Na polanie
Nordic listopadowy
Rajd rowerowy
Podsumowanie projektu
Rajd do ZOO
Sfajki1

Kulinaria

Konfitura z truskawek

MT00 włącz . Opublikowano w Kulinaria

Konfitura truskawkowa na spirytusie – stara receptura

Prawdziwa konfitura wg dawnej receptury, truskawki są całe, nie rozpadają się, zachowują kolor, a smak jest doskonały. Najlepsza konfitura z truskawek jaką jadłam :)

Składniki:

  • 2 kg ładnych, dojrzałych, suchych truskawek
  • 2 kg cukru
  • ok. 100 ml spirytusu

Przygotowanie:

Truskawki umyć, osączyć, każdą zanurzyć w spirytusie, oderwać szypułkę, wrzucić do przygotowanego szerokiego garnka. Całość przesypać cukrem i zostawić na całą noc. Następnie zagotować, zebrać szum i gotować jeszcze 1 minutę, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Czynność krótkiego gotowania powtórzyć jeszcze 3 razy. Gorącą konfiturę wlać do słoiczków, dobrze zakręcić, ułożyć do góry dnem, pozostawić tak do ostygnięcia.
Jest trochę przy niej pracy, ale warta jest zachodu.

konfitura truskawkowa

 

Sałatka z gruszką

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Kulinaria

Skład:

  • pomidor
  • por
  • jajko
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • ogórek zielony
  • gruszka
  • sól, pierz wg uznania

Wszystkie składniki pokroić w kostkę, przyprawić i wymieszać. Gotową sałatkę mieszamy z sosem. Do sałatki można dodać też owoce morza.

 Sos:

  • jogurt naturalny
  • olej lniany
  • łyżka majonezu
  • łyżka musztardy
  • bazylia, sól, pieprz wg uznania.

  20150430 134729 20150430 134330 20150430 134542

Koktajl zielony

Grazyna włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

  • 2 garście jarmużu
  • 1 banan
  • sok z połowy cytryny
  • maślanka
  • do dekoracji rukola i otręby wielozbożowe

Wykonanie:

Do blendera wkładamy jarmuż, pokrojony banan i sok z cytryny - miksujemy i wykładamy do miski. Następnie wlewamy  

maślankę, mieszamy i rozlewamy do szklaneczek. Dodajemy łyżeczkę otrąb i kilka listków rukoli. Pyszne i zdrowe.

Zdj cie0141

Dawka zdrowia

dwcho włącz . Opublikowano w Kulinaria

Kulinaria to nasze spotkania z nowymi smakami. Zwracamy uwagę na zdrową żywność i odpowiednią dietę. Zamiast ciasta proponujemy dawkę energetyczną w sam raz na przekąskę. Przepisy Krystyny Skibińskiej. Smacznego !

Przekąska 

  • 2 kiwi
  • 2 jabłka
  • płatki migdałów
  • orzechy
  • otręby ze śliwkami
  • jogurt bałkański

Przygotowanie: owoce pokroić w plasterki, orzechy, migdały i otręby posypać na wierzchu i dodać jogurt. Na środek położyć wiśnie w miodzie.

 

Sałatka jajeczna

  • 3 jajka
  • 3 ogórki konserwowe
  • pomidor
  • 1 kostka sera białego
  • ½ kostki sera Feta
  • olej lniany, przyprawy: bazylia, carry, pieprz czarny

Przygotowanie: jajka zatrzeć na tarce.  Ogórki, pomidory, ser pokroić na drobną kostkę. Całość wymieszać i doprawić do smaku.

 

Pasta wg przepisu Pani Krysi

  • 6 pieczarek
  • 1 cebula
  • 5 jajek
  • pieprz, sól
  • szczypiorek, koperek
  • majonez lub olej lniany

Przygotowanie: pieczarki i jajka, cebulę podsmażyć, wymieszać wszystko i doprawić.

Halina Bendlewska - KMD Amorki

Amorki sałatka1 Amorki sałatka2

Sałatka z jarmużem

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

  • pomidor
  • papryka
  • zielony ogórek
  • rzodkiewka
  • seler naciowy
  • puszka kukurydzy
  • sparzony jarmuż
  • 20 dkg szynki konserwowej (zamiast szynki, można dodać śledzia)
  • świeży estragon

Sos:

  • płaska łyżeczka majonezu 
  • 2 łyżki oleju o smaku maślanym
  • krojone pomidorki z czosnkiem z puszki
  • przyprawy (sól, pieprz)

Wykonanie:
Wszystkie składniki kroimy w kostkę, mieszamy, polewamy sosem.
20150416 135241 20150416 133340

Chlebek z ziarnami

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Kulinaria

Żyjmy Zdrowiej – spotkania w Centrum KMD

   W ramach poniedziałkowych spotkań kulinarnych  w  Centrum Klubów Młodych Duchem STOKROTKI zapoznały  się  z  zaletami zdrowej żywności.
Koleżanka Zosia przyniosła absolutną nowość tj. olej rzepakowo-lniany o smaku maślanym. Olej ten zawiera kwasy Omega 3 i Omega 6 oraz witaminę E. Koleżanka Gabrysia zrobiła pyszną sałatkę na bazie jajka i ogórka konserwowego. Każda z nas ceni własne receptury dlatego na śniadanie polecamy koleżankom twarożek biały z bazylią, pietruszką i szczypiorkiem polany olejem lnianym pierwszego tłoczenia. Przysmaki te „drażniły „ nasze podniebienia, dzięki wspaniałemu chlebkowi , który upiekła kol. Mirka w/g przepisu Basi. Ponadto dowiedziałyśmy się o zaletach ziół wg Przewodnika po zdrowym życiu - S. Korzawskiej , który przygotowała nasza instruktorka. Chrupiący chlebek z dodatkiem powideł koleżanki Gabrysi, dynię z jabłkiem i imbirem serwowała nasza nowa koleżanka Bogusława.

Seniorze jeśli masz ochotę na prozdrowotny poczęstunek w doborowym towarzystwie zapraszamy do Klubu „STOKROTEK" przy Centrum
Klubów Młodych Duchem w Swarzędzu ul. Piaski.

A oto przepis na chlebek z ziarnami:
składniki:
1 kg mąki tortowej i 1 szk mąki żurkowej
5-6 dkg drożdży
1 szklanka ziaren / słonecznik , len , dynia / ,
1 szklanka otrąb
¾ litra wody ciepłej przegotowanej
3 płaskie łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Do miski wkładamy zaczyn z poprzedniego pieczenia. Zaczyn rozrabiamy w misce 12 godzin wcześniej z 1 szklanka wody przegotowanej i 1 szklanka mąki żytniej. Wlewamy wodę z drożdżami, otrębami, ziarnami i dodajemy mąkę i sól. Całość wymieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Foremki keksowe wysmarować masłem, wlać ciasto i piec ok. 60 min.Zostawić 2 łyżki ciasta na następny wypiek. Włożyć do lodówki.

Zofia Nowak, KMD Stokrotki

Stokroty kulinaria3 Stokroty kulinaria1 Stokroty kulinaria2

 

Zapiekanka makaronowa

Grazyna włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

  • makaron ryżowy
  • mrożonka wieloskładnikowa
  • pomidory z puszki krojone
  • kilka plasterków szynki
  • ser starty
  • bazylia
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, mrożonkę podsmażyć na oleju. Naczynie do zapiekanek posmarować masłem i układać: makaron, jarzyny, pomidory, przyprawy, paseczki szynki posypać serem. Zapiekać w kombiwarze 180o 20 min.

Na ostatnich zajęciach pyszną zapiekankę popijałyśmy maślanką z przecierem pomidorowym.

Grażyna Żok                              

JPGzyjmy dluzej Ggrazyna zapiekanka

Kotlety z piersi kurczaka

Grazyna włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka vegety
  • 2 cebule
  • świeża papryka kolorowa
  • por

Wykonanie:

Mięso, cebulę, paprykę, por - pokroić w kostkę włożyć do miski dodając resztę składników - wymieszać, zamknąć i wstawić do lodówki na noc. Na drugi dzień kładąc łyżką smażyć na sklarowanym maśle z obu stron. Kotlecików jest dosyć sporo i można jeść na zimno - a pyszne są domowe hamburgery jak na zdjęciu poniżej.

3264x1832-images-zdjecia-GZ-001 3264x1832-images-zdjecia-GZ-006

Chleb czystoziarnisty

MT00 włącz . Opublikowano w Kulinaria

Jest pyszny, zdrowy, nie zawiera mąki, drożdży i jaj! Spróbujcie, bo warto!

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych

  • szklanka ziaren słonecznika

  • 0,5 szklanki siemienia lnianego

  • 0,5 szklanki orzechów (u mnie laskowe)

  • 4 łyżki nasion babki płesznika (drogi składnik)

  • łyżeczka soli

  • łyżka płynnego miodu

  • 3 łyżki masła

  • 1,5 szklanki wody

Wykonanie:

Mieszamy suche składniki. Na patelni podgrzewamy masło z miodem i wodą. Łączymy suche składniki z mokrymi i przekładamy do silikonowej keksówki ugniatając łyżką (po 2h powtarzamy ugniatanie). Zostawiamy na całą noc, po czym wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z keksówki, przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 40-45 minut. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia (chleb się kruszy, gdy pokroimy ciepły).

chleb-czystoziarnisty   chleb czystoziarnisty

Chleb bananowy

MT00 włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

  • 3-4 bardzo dojrzałe banany

  • 4 łyżki rodzynek

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1 jajko

  • 5 włoskich orzechów

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 i 1/2 szklanki maki pszennej

  • 1/3 szklanki roztopionego masła

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 1/3-1/2 szklanki cukru pudru

  • szczypta soli

Wykonanie:

Rodzynki zalej wrzącą wodą, odstaw na ok. 10 min, a następnie odsącz na sicie. Orzechy włoskie drobno posiekaj. Banany rozgnieć widelcem. Do jednej miski przesiej mąkę, dodaj sól, sodę, cynamon, rodzynki oraz posiekane orzechy, wymieszaj. Do drugiej włóż banany, dodaj wystudzone masło lub margarynę, zmiksuj. Następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz roztrzepane jajko, krótko utrzyj mikserem. Na koniec, wciąż miksując na wolnych obrotach, powoli dosypuj suche składniki oraz rodzynki. Miksuj do momentu, aż składniki ciasta dokładnie się połączą.

Keksówkę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej przygotowane ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C, piecz ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka.

Rada: Chlebek bananowy świetnie znosi mrożenie.

chlebek-bananowy chlebek banan

Parówki inaczej

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Kulinaria

W Klubie Słoneczny Wiek, spotkałyśmy się przy wspólnym stole. Mamy nowe, smaczne pomysły.

Składniki:

  • parówki
  • żółty ser
  • wędzony boczek
  • pieczarki
  • por
  • masło
  • bułka tarta

Przygotowanie:

Parówki drobiowe, zawinąć w plaster żółtego sera i plaster wędzonego boczku. Zapiekać 20 minut w 180 stopniach.
Pieczarki umyte i pokrojone delikatnie podsmażyć. Por pokroić w nieduże kawałki, ugotować, posypać bułką tartą z masłem.

Życzymy smacznego!!

Zdjęcie-0418 Zdjęcie-0420

Logo Projektu

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej