Chleb czystoziarnisty
Jest pyszny, zdrowy, nie zawiera mąki, drożdży i jaj! Spróbujcie, bo warto!
Składniki:
- 
1,5 szklanki płatków owsianych 
- 
szklanka ziaren słonecznika 
- 
0,5 szklanki siemienia lnianego 
- 
0,5 szklanki orzechów (u mnie laskowe) 
- 
4 łyżki nasion babki płesznika (drogi składnik) 
- 
łyżeczka soli 
- 
łyżka płynnego miodu 
- 
3 łyżki masła 
- 
1,5 szklanki wody 
Wykonanie:
Mieszamy suche składniki. Na patelni podgrzewamy masło z miodem i wodą. Łączymy suche składniki z mokrymi i przekładamy do silikonowej keksówki ugniatając łyżką (po 2h powtarzamy ugniatanie). Zostawiamy na całą noc, po czym wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z keksówki, przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 40-45 minut. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia (chleb się kruszy, gdy pokroimy ciepły).

 
				
                 
                                               
				
                 
                                               
				
                 
                                               
				
                 
                                               
				
                 
                                               
				
                 
                                               
				
                 
                                               
				
                 
                                              

