Lato - stawy
Nowy Rok 2016
Dzień Pracownika Socjalnego
Wycieczka do Wrocławia
Na polanie
Nordic listopadowy
Rajd rowerowy
Podsumowanie projektu
Rajd do ZOO
Sfajki1

Nadziewane ziemniaczki

Grazyna włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

Ugotowane w łupinach ziemniaki,mielone z indyka,gotowany ryż,pomidor bez pestek i skórki,parmezan mielony lub inny ser do zapiekanek, przyprawy w/g uznania.

Wykonanie:

Ziemniaki przekroić na pół i trochę wydrążyć. Do nadzienia wlożyć resztki ziemniaków, mięso, ryż, pomidor w kostkę ,jajko, przyprawy i koperek. Napełnić ziemniaczki i posypać parmezanem. Zapiekać w kombiwarze 180C przez 15 min.

Zdjęcie-0944

 

 

 

 

 

 

 

TALARKI NA PRZYSTAWKĘ

Składniki:

Ziemniaki ugotowane w łupinach, pasty z przepisu obok, dekoracje w/g własnego pomysłu.

Wykonanie:

Obrane zimne ziemniaki pokroić w grubsze talarki i ułożyć na talerzu. Posmarować pastami z przepisu"Amorków" i przybrać: papryka kolorowa, ogórek świeży, kiszony, pomidor, sałata, szczypiorek, koperek, pietruszka zielona i inne dodatki. Ten przepis to nasze klubowe pomysły z "żyjmy dłużej", żeby się nie objadać.

Bułeczki i chleb z dynią

Grazyna włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

  • 1/2 kg dyni,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 jajka,
  • 5 dkg drożdży,
  • do 1 kg mąki tortowej

Wykonanie:

Dynię ugotować w małej ilości wody i zmiksować. Margarynę roztopić. Do letniej dyni wkruszyć drożdże, posypać cukrem i trochę mąki. Jajka utrzepać z solą. Teraz sypać porcjami mąkę, jajka. Gdy ciasto jest dosyć gęste wlewać margarynę i ubijać jak drożdżowe ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Formować bułeczki lub chleb w foremce babkowej.

Bułki piec 180 -30 min., chleb 60 min.

  Zdjęcie-0973

Krem z dyni

Grazyna włącz . Opublikowano w Kulinaria


Składniki:

1 kg dyni, kostka rosołowa, serek topiony naturalny, sól, biały pieprz, curry, imbir w proszku, odrobina cynamonu.

Wykonanie:

   Dynię pokroić w dużą kostkę i zalać1 litrem wody. Gotować do miękkości dodać pozostałe składniki i przyprawy.Zmiksować i ponownie zagotować.Podawać w bulionówkach z serduszkiem jogurtowym i uśmiechem. Taką pychotkę jadłyśmy w naszym klubie Słoneczny Wiek.

Zdjęcie0021 Zdjęcie0039 copy

Zdjęcie0030

 

 

 

 

 

 

 

 

Nadziewane pomidorki

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

  • 6 pomidorów,
  • 1 torebka ryżu,
  • 40 dkg pieczarek,
  • koperek,
  • cebula,
  • ząbek czosnku

Przygotowanie :

Ugotować ryż, pokroić cebulę i oczyszczone pieczarki, podsmażyć, wszystko razem wymieszać wykorzystując miąż z wydrążonych pomidorków, dodając  koperek  i  czosnek  według uznania. Nadziewać wydrążone pomidory  i  zapiekać  w  piekarniku  w  temp. 180 st. przez ok. 20 minut. Smacznego

JCH

Zdjęcie-0401

Nadziewane papryki

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki :

  • 5 dużych papryk,
  • 30dkg mięsa mielonego,
  • 40 dkg pieczarek,
  • 1 torebka ryżu,
  • cebula,
  • zielenina,
  • sól

Przygotowanie:

Ugotować ryż, podsmażyć mielone, dodać do tego pokrojoną cebulkę, oczyszczone i pokrojone pieczarki, razem kilka minut podsmażyć. Wszystko wymieszać z ryżem, dodać zieleninę, sól do smaku. Odkroić górną część wydrążonych papryk, nadziewać farszem, przykryć odkrojonym wcześniej wieczkiem papryki. Piec w piekarniku w 180 st. przez 40 minut.

Przepis na sos:

1 jogurt bałkański, koperek, pietruszka, czosnek, odrobina ziół prowarsalskich, zielony ogórek

Przygotowanie:

Zetrzeć ogórek na grubych oczkach tarki, zieleninę drobno pokroić, czosnek i zioła w/g uznania, zmieszać z jogurtem, polać paprykę.

Smacznego!

Zdjęcie-0400

 

Ciasteczka dietetyczne

dwcho włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

  • 1 jabłko,
  • 1/2 banana,
  • 40 g suszonej żurawiny,
  • 80 g płatków owsianych,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżki mąki (płaskie),
  • 2 łyżki jogurtu lub śmietany

Wykonanie:

Jabłko utrzeć na tarce (duże oczka), banana udusić. Wyrobić z w.w składników ciasto, uformować ciasteczka, ułożyć je na papierze do pieczenia, wstawić do piekarnika: 30 min. 160 stopni z termobiegiem.

Smacznego !

Przepis Adama

 

ciastko

Zupa z zielonych ogórków

Grazyna włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

  • 3 ogórki (średniej wielkości),
  • 1 serek topiony naturalny,
  • 1 kostka rosołowa,
  • przyprawy: curry, sól, pieprz biały,
  • śmietana słodka

Wykonanie:

Ogórki ze skórką pokroić na kawałki, gotować 10 min. Zmiksować, dodać resztę składników i ponownie zagotować. Dodać śmietanę. Podawać z groszkiem ptysiowym.

IMG 2673

Logo Projektu

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej