Lato - stawy
Nowy Rok 2016
Dzień Pracownika Socjalnego
Wycieczka do Wrocławia
Na polanie
Nordic listopadowy
Rajd rowerowy
Podsumowanie projektu
Rajd do ZOO
Sfajki1

Archiwum

Sałatki

Grazyna włącz . Opublikowano w Kulinaria

Sałata z rukolą i suszonymi pomidorami 

  • 1 główka sałaty 
  • 10 dkg rukoli
  • 1/2 słoika pomidorów suszonych w oliwie
  • garść orzechów włoskich uprażonych
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • gałązki tymianku,oregano,bazyli
  • 1/2 soku z cytryny,sól,pieprz,kiełki do dekoracji

Wykonanie:

Sałatę,rukolę i świeże przyprawy umyć,osuszyć. Do szklanego naczynia poszarpać sałatę,posiekać przyprawy zielone.Pomidory suszone pokroić dodać do sałaty. Z soku z cytryny,soli,pieprzu i 3 łyżek oliwy z suszonych pomidorów zrobić aksamitną emulsję. Sałatę polać sosem i orzechami. Dekoracja-małe pomidorki i kiełki. Polecamy też inne sosy.

Sos śmietankowy: kwaśna i gęsta śmietana, chrzan ,jajka ugotowane na twardo, sól, cukier.

Sos curry: śmietana szczeciniecka, taka sama ilość majonezu, 4 ząbki czosnku, biały pieprz, sól, dużo curry, magii w płynie.

Sos czerwony: jogurt, czosnek, sól, pieprz, pasta pomidorowa

Grażyna Żok

sałatki.sosy 1 sałatki.sosy 3

 

 

 

Logo Projektu

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej