Lato - stawy
Nowy Rok 2016
Dzień Pracownika Socjalnego
Wycieczka do Wrocławia
Na polanie
Nordic listopadowy
Rajd rowerowy
Podsumowanie projektu
Rajd do ZOO
Sfajki1

Archiwum

Frytki pieczone w piekarniku

Grazyna włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

4 duże marchewki,1 batat,1 seler, 3 łyżki oleju i trochę soli na każdą porcję warzyw, przyprawy: do marchwi - tymianek lub czubryca lub imbir, do batatów - majeranek, przyprawa prowansalska, do selera - słodka papryka, tymianek, majeranek.

Wykonanie:

Warzywa myjemy, obieramy oraz kroimy w grube słupki - kształt frytek. Każde warzywo umieszczamy w osobnej misce dodając 3 łyżki oleju i odpowiednią dla danego warzywa przyprawę i całość mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy frytki. Do piekarnika nagrzanego 200 stopni /góra dół/ wstawiamy blachę z frytkami na 30 min. Po 20 minutach można przełączyć na termoobieg. Pod koniec pieczenia obserwujemy frytki. Gdy brzegi zaczną się przypiekać - gotowe.

Takie frytki można przyrządzać z innych warzyw, jak ziemniaki, buraki. Są bardzo zdrowe, ponieważ mają właściwości zasadotwórcze, obfitują w wit. C, potas, magnez trochę wapnia, żelaza, fosforu, wit. z grupy B i błonnik, który ułatwia trawienie.

     W poniedziałek w naszym Klubie Słoneczny Wiek piekłyśmy frytki z marchwi, batatu i selera. Były pyszne - zobacz zdjęcia. Smacznego.

Grażyna Żok

frytki 1 frytki 2 frytki 3 frytki 4 frytki 5

 

 

 

Logo Projektu

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej