Lato - stawy
Nowy Rok 2016
Nordic - Działkowa
Dzień Pracownika Socjalnego
Wycieczka do Wrocławia
Na polanie
Nordic listopadowy
Rajd rowerowy
Podsumowanie projektu
Rajd do ZOO

Wargacze

MT00 włącz . Opublikowano w Zwierzęta

   Wargacz (Melursus ursinus), inaczej nazywany aswalem występuje głównie w Indiach, Nepalu i na Sri Lance. Jeszcze do lat 90- tych XX wieku był gatunkiem dość często spotykanym na tych terenach, obecnie jest zagrożony wyginięciem. Zamieszkuje tereny lesiste i trawiaste. Chociaż zaliczany jest do drapieżników, jego dieta składa się głównie z produktów pochodzenia roślinnego. Chętnie żywi się także termitami – jego organizm, wyposażony w długie i mocne pazury, jak również charakterystyczne wargi potrafiące ułożyć się w ,,ssącą rurkę” zdaje się być idealnie przystosowany do pozyskiwania tych owadów.

   W przeciwieństwie do wielu gatunków niedźwiedziowatych, wargacz nie żyje w pojedynkę – mini stada tych zwierząt liczą z reguły 4-5 sztuk. Dla wargacza nie istnieją sztywne ramy czasowe okresu godowego – samica może zajść w ciążę o dowolnej porze roku, chociaż najczęściej ma to miejsce od kwietnia do czerwca. Po 7 miesiącach przychodzi na świat 1-3 młodych, które rodzą się zupełnie niesamodzielne i zależne od matki. Co ciekawe, przemieszczają się one na jej grzbiecie. Wargacz dożywa w warunkach naturalnych nawet 30 lat. Samiec łączy się z jedną partnerką, której wierny jest przez całe życie.

   Długość ciała tego niedźwiedzia dochodzi do 180 cm, wysokość w kłębie do 80 cm, ogon ma długość 12 cm, a waga osiąga 145 kg. Ciało jest krępe, nogi krótkie o dużych stopach zakończonych potężnymi, zakrzywionymi pazurami. Wydłużony pysk zaopatrzony jest w ruchliwe wargi, które mogą zwijać się w rurkę i długi język, brakuje w nim natomiast górnych siekaczy. Ciało pokryte jest gęstą, długą sierścią koloru brązowego lub czarnego, tworzącą na karku grzywę. Jasny, skąpo owłosiony pysk wyraźnie odróżnia się od reszty ciała.

Czy wiesz, że...

  • Wargacze słyną z nawyku żywieniowego niezupełnie korzystnego dla ich zdrowia. Zjadają sfermentowane kwiaty roślin z rodziny sączyńcowatych, żeby uzyskać przyjemne oszołomienie alkoholem.

  • Jako gatunek zagrożony wyginięciem objęty programem hodowlanym EEP przez europejskie ogrody zoologiczne, chroniony również przepisami Konwencji Waszyngtońskiej (CITES).

MT

Wargacz-3 Wargacz-1 Wargacz-4 Wargacz-5

Logo Projektu

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej