Lato - stawy
Nowy Rok 2016
Nordic - Działkowa
Dzień Pracownika Socjalnego
Wycieczka do Wrocławia
Na polanie
Nordic listopadowy
Rajd rowerowy
Podsumowanie projektu
Rajd do ZOO

Niedźwiedzie

MT00 włącz . Opublikowano w Zwierzęta

   Do rodziny niedźwiedzi należy kilka odrębnych gatunków, żyjących w różnych rejonach świata. Wszystkie charakteryzuje krępy, ciężki tułów i krótkie, mocne nogi oraz mały ogon. Stopy mają płaskie i duże, każda jest uzbrojona w pięć długich, ostrych jak brzytwy, pazurów, które – w przeciwieństwie do kocich – są nieruchome. Całe ciało jest pokryte gęstym futrem, którego włos ma różny kolor i gęstość. Niedźwiedź chodzi zwykle na czterech łapach, w charakterystyczny, ociężały sposób. Od czasu do czasu jednak potrafi stanąć na dwóch łapach i przejść w takiej pozycji kilka kroków. Chodzi opierając się na całych stopach, podobnie jak człowiek. W razie potrzeby jest w stanie przejść w galop i osiąga zaskakującą prędkość – do 50-60 km/h. Świetnie potrafi się wspinać, często wchodzi na drzewa, wszystkie potrafią pływać, a najlepszym pływakiem jest niedźwiedź polarny.

   Niedźwiedzie jedzą najmniej mięsa ze wszystkich im podobnych ssaków. Większą część ich diety stanowi pokarm roślinny. Wyjątkiem jest niedźwiedź polarny. Pokryte śniegiem i lodem tereny, na których przyszło mu żyć, oferują niewiele pokarmów roślinnych, zatem niedźwiedź ten jest bardzo aktywnym myśliwym – szczególnie łasym na foki. Inne niedźwiedzie stale poszukują owoców i jagód, grzybów, orzechów i żołędzi, uzupełniając tę dietę owadami, miodem i larwami pszczół – w okresach, kiedy można znaleźć takie przysmaki. Zabijają też i zjadają mniejsze ssaki i gady, jeśli napotkają takowe. Większość niedźwiedzi jest aktywna w ciągu dnia – główną część swojej aktywności koncentrują na poszukiwaniu jedzenia. Węch jest najostrzejszym ze zmysłów, toteż często siadają na zadnich łapach i wdychają powietrze w nozdrza.

   Niedźwiedzie zamieszkujące chłodniejsze tereny, z wyjątkiem niedźwiedzia polarnego, pochłaniają najwięcej pokarmu jesienią, aby zmagazynować jak największą ilość tłuszczu przed zapadnięciem w sen zimowy. Kiedy ziemię zaczyna pokrywać śnieg – misie znajdują sobie kryjówkę, wyściełając ją trawą, liśćmi i mchem – zapadają w głęboki sen. Po około sześciu miesiącach, słabe i wychudzone, wychodzą wiosną z kryjówki.

   Samice wszystkich niedźwiedzi rodzą – w środku zimowego snu – niewiarygodnie małe młode, najczęściej bliźnięta. Nowonarodzony potomek waży tylko 200-700g, wygląda jak mały szczur, jest ślepy, bezzębny i pozbawiony owłosienia. Po urodzeniu pozostaje w kryjówce z matką, pijąc jej, bogate w składniki odżywcze, mleko i szybko rosnąc. Gdy wiosną wyjdzie, trochę niepewnie, na słońce, będzie wyglądał jak prawdziwy mały miś. Młode pozostają z matką przez pierwsze dwa, trzy lata swojego życia. Po tym okresie samica znowu zachodzi w ciążę, więc właściwie większość swego życia spędza opiekując się młodymi.

 Czy wiesz, że ….

  • Futro północnoamerykańskich czarnych niedźwiedzi służy do wyrobu tradycyjnych nakryć głowy brytyjskich żołnierzy. W 1953 roku 700 amerykańskich niedźwiedzi zostało zabitych w Kolumbii Brytyjskiej w celu dostarczenia futra dla żołnierzy obecnych przy koronacji królowej Elżbiety II.

  • Niedźwiedzie polarne są znane ze swojego wyostrzonego węchu. Potrafią z odległości 3 km wyczuć zapach palonego foczego tranu (używanego jako przynęta przez myśliwych i badaczy).

  • Naukowcy potrafią ocenić wiek niedźwiedzia usuwając mu ząb, przecinając go w poprzek i licząc pod mikroskopem ilość pierścieni – podobnie jak słoje rocznego przyrostu w pniach drzew.

  • Pod koniec lata niedźwiedzie przyjmują 20000 kalorii dziennie, aby odłożyć zapasy tłuszczu na zimowy sen. Na początku zimy niedźwiedź brunatny może mieć pod skórą warstwę tłuszczu grubości 15-25 cm.

  • Waga nowo narodzonego niedźwiedzia brunatnego stanowi zaledwie 1/720 wagi jego matki.

 Źródło: Świat Wiedzy

  MT

niedzwiedzie-polowanie-ryba-rzeka niedzwiedz polarny kra niedzwiedzia łapa

Logo Projektu

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej