Imbir nie tylko na przeziębienie
Imbir jest jedną z przypraw o najbardziej intensywnym zapachu. Ma też bardzo dużo walorów zdrowotnych. Jest świetny w walce z pierwszymi objawami przeziębienia. Zbija lekką gorączkę, łagodzi katar, kaszel i ból gardła, ułatwia trawienie, działa rozkurczowo, uwalnia od wzdęć, ma działanie moczopędne. Masaż olejkiem imbirowym przynosi ukojenie bolącym mięśniom. Wzmaga także apetyt, dlatego może służyć jako „sposób na niejadka”.
Łagodzi mdłości (wykorzystuje się go do produkcji leków przeciwwymiotnych). Koi bóle migrenowe, zmniejsza intensywność i częstotliwość ataków. Spożywany regularnie zmniejszy też bóle mięśniowe i reumatyczne. Odkaża i odświeża jamę ustną. Pozostawia miły zapach i świeży oddech. Wspomaga działanie mózgu, poprawia jego ukrwienie i zwiększa koncentracje. Ale nie wolno przesadzić - to ostra przyprawa, której nie należy podawać dzieciom poniżej 1. roku życia, a starszym w umiarkowanej ilości. Z imbiru powinny zrezygnować osoby z wrzodami i innymi chorobami układu pokarmowego.
Aby w pełni korzystać z pozytywnych właściwości tej przyprawy, należy stosować świeży imbir. Jak sprawdzić, czy taki jest? Świeży korzeń imbiru ma jaśniejszą skórkę pozbawioną plam. Po przełamaniu jest soczysty i jasny. Stary korzeń będzie ciemniejszy, a w środku wysuszony i łykowaty.
Ze względu na swój zapach i smak, imbir ciężko byłoby jeść na surowo. Jednak doskonale nadaje się jako przyprawa, np. do sporządzenia imbirowej herbaty. Ten napój jest bardzo smaczny i z pewnością przyniesie ulgę wszystkim cierpiącym na przeziębienie.
Jak przygotować herbatkę z imbirem?
Składniki:
plasterek korzenia imbiru o grubości ok. 0,5cm,
2 filiżanki wody
1 łyżka (lub torebka) herbaty
cynamon lub sproszkowany kardamon (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
Obrać plasterek korzenia imbiru i skruszyć (sprzedawany w sklepach sproszkowany imbir może zawierać dodatkowe składniki, które nie będą nadawać się do sporządzenia herbaty). Do rondla wlać 2 filiżanki wody, doprowadzić do wrzenia, dodać skruszony imbir i gotować na wolnym ogniu 2 minuty. Następnie wrzucić do wody łyżkę herbaty liściastej lub torebkę ekspresowej i ponownie doprowadzić wodę do wrzenia - gotować całość na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut (jeśli zapach imbiru jest zbyt mocny, można dodać cynamonu lub proszkowanego kardamonu). Pozostawić pod przykryciem na kolejne 5 minut. Do herbaty można dodać mleko (najpierw należy je podgrzać). Posłodzić według uznania.
Jeśli smak imbiru jest zbyt intensywny, herbatę można rozcieńczyć wodą. Po kilku próbach dopracuje się najlepsze dla siebie proporcje składników.
Danuta Wereszczyńska-Choryńska