Lato - stawy
Nowy Rok 2016
Nordic - Działkowa
Dzień Pracownika Socjalnego
Wycieczka do Wrocławia
Na polanie
Nordic listopadowy
Rajd rowerowy
Podsumowanie projektu
Rajd do ZOO

Żyworódka - domowy lek

dwcho włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

     Żyworódka ma bardzo szerokie zastosowanie lecznicze: działa wiruso, grzybo i bakteriobójczo. Ma także właściwości regenerujące i przeciwzapalne. Poza tym wspiera pracę układu odpornościowego, dlatego jest pomocna w leczeniu wielu chorób, np. zapalenia płuc, zapalenia spojówek, grzybic, odleżyn, wrzodów, trudno gojących się ran, a także trądziku i łupieżu oraz wielu innych dolegliwości.

     Tę leczniczą roślinę można uprawiać w domu. Należy do rodziny sukulentów - roślin, które przystosowały się do życia w warunkach ograniczonej dostępności do wody. Gromadzą ją na czas suszy w swoich grubych i mięsistych liściach w kształcie serca. W tych właśnie liściach znajduje się bogactwo witaminy C, mikro i makro elementów: manganu, miedzi, selenu, glinu, krzemu, potasu, wapnia i żelaza.

     Jak ją uprawiać ? Żyworódka potrzebuje jasnego i słonecznego pomieszczenia, w którym temperatura wynosi od 15 do 23 st. C. Jej grube liście magazynują dużo wody, stąd należy podlewać tylko 2 razy w tygodniu. Liście te są domowym lekiem na niemalże wszystkie dolegliwości. Można z nich zrobić soki konserwowane spirytusem lub herbatki, leczące choroby układu oddechowego, (np. zapalenie płuc), łagodzące bóle reumatyczne i wyrównujące poziom cukru we krwi. Nalewki z żyworódki wspomagają pracę układu odpornościowego i oczyszczają organizm z toksyn. Można z niej sporządzić: sok, nalewkę, maść, krople do oczu, nosa i uszu.

     Jak zrobić sok z żyworódki:                                  

  • umyte, osuszone i owinięte w papier liście włożyć do lodówki na kilka dni;
  • schłodzone liście pokroić w kostkę, przesypać do szklanego naczynia i wygnieść;
  • powstały w ten sposób sok z miazgą wstawić do lodówki na kilka dni;
  • po tym okresie odcedzić sok przez sitko;
  • postawić w ciemnym miejscu - po tygodniu leżakowania sok jest gotowy do spożycia

Źródło: www.poradnikzdrowie.pl

Danuta Wereszczyńska-Choryńska

żyworódka 1 żyworódka 2 żyworódka 3 żyworódka 4 żyworódka 5

Logo Projektu

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej