Lato - stawy
Nowy Rok 2016
Dzień Pracownika Socjalnego
Wycieczka do Wrocławia
Na polanie
Nordic listopadowy
Rajd rowerowy
Podsumowanie projektu
Rajd do ZOO
Sfajki1

Sezon na szparagi i rabarbar

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

Sezon na szparagi zaczął się na dobre. Szparagi mają tylko 18 kcal, w 100 g zawierają znaczne ilości cennych witamin i składników mineralnych. Są doskonałym źródłem witaminy A i beta - karotenu, witamin z grupy B i witaminy C. Dostarczają sporo potasu. Szparagi są dobrym źródłem kwasu foliowego, który jest niezwykle istotnym składnikiem dla kobiet planujących macierzyństwo, także tych będących w ciąży.

Rabarbar to rzewień - warzywo. Kojarzy nam się z owocami głównie dlatego, że jest składnikiem wielu deserów, ciast i kompotów. Jest polecany na diecie i przy ogólnym zdrowym odżywianiu, ponieważ ma w 100g tylko 9 kcal. Na 100 g produktu przypada 3,2 g błonnika. Rabarbar w swym składzie posiada także witaminy, przede wszystkim C, beta - karoten, E oraz witaminy z grupy B. To warzywo jest także źródłem wapnia, żelaza i potasu.
Jedzmy więc sezonowe warzywa.

Por.Diet. Agnieszka Tomaszewska

Jolanta Cholewka

sezon rabarbar 1 sezon rabarbar 2

 

 

Logo Projektu

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej