Siemie lniane, Jarmuż, Papryczki Chili
Siemie lniane - cudowne ziarenka. W trosce o zdrowie i właściwy poziom cholesterolu we krwi można wprowadzić do diety rośliny bogate w naturalne statyny, czyli substancje obniżające poziom złego LDL. Siemie lniane, które zazwyczaj jest przyjmowane z powodu niedomagania przewodu pokarmowego, może także być pomocne w walce z wysokim poziomem cholesterolu. Dzieje się tak dlatego, że siemie zawiera bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, które wpływają na unormowanie poziomu cholesterolu we krwi. To również bogate źródło błonnika, a ten w połączeniu z wodą tworzy substancję żelową, która wchłania cholesterol.
Warto też sięgnąć po płatki owsiane, które oprócz bogactwa witamin zawierają też błonnik rozpuszczalny i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Także połączenie składników płatków pozwala wyregulować poziom cholesterolu: obniżyć zły i podwyższyć dobry.
Jarmuż - to odmiana kapusty o długich pomarszczonych liściach, której właściwości zdrowotne są doceniane m.in. w Skandynawii. W Polsce mało kto wie, jakie wartości odżywcze posiada jarmuż, dlatego jest traktowany bardziej jak roślina ozdobna. Tymczasem barwne liście jarmużu ( w różnych odcieniach zieleni, fioletowozielone, fioletowobrązowe) są skarbnicą białka, błonnika, witamin- przede wszystkim C i K, a także soli mineralnych - zwłaszcza wapnia i potasu oraz sulforafanu- silnego przeciwutleniacza.
Papryczka Chili: jest bogata w kapsaicynę, służy zdrowiu:
- Chili wspomaga w odchudzaniu
- Oczyszcza drogi oddechowe w przeziębieniach
- Zapobiega zatruciom pokarmowym
- Obniża poziom cholesterolu
Warto więc dodawać do potraw ostrą papryczkę chili, gdyż bardzo korzystnie wpływają na nasz organizm.
Por. Diet. mgr Agnieszka Tomaszewska