Cukrzyca
Po 40 roku życia obserwujemy wzrost zachorowań na cukrzycę typu II zwanej też cukrzycą insulinoniezależną. W ramach profilaktyki powinniśmy zadbać o styl życia i dietę.
Jeśli jesteśmy otyli, mamy nadciśnienie, spędzamy dużo czasu przed telewizorem lub biurkiem, kontrolujmy poziom cukru we krwi. W naszym jadłospisie powinny znaleźć się: produkty zbożowe pełnoziarniste, błonnik, produkty białkowe niskotłuszczowe tj . chudy nabiał, mięso, ryby oraz oleje roślinne. Musimy unikać węglowodanów ( zawartych m.in. w produktach zbożowych, owocach, warzywach, słodyczach) w mniejszym stopniu tłuszcze i białka. Badania wykazują, że nawet jeśli różne produkty spożywcze zawierają tę samą ilość cukru to nie wpływają jednakowo na poziom glukozy we krwi .
Ogólne zasady diety chorych na cukrzycę lub podejrzanych :
1. Unikać smażenia i pieczenia . Starać się grilować , gotować w wodzie lub na parze.
2. Do smażenia używać małych ilości oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
3. Warzywa i owoce spożywać na surowo.
4. Jeść 4 - 5 posiłków dziennie.
5. Sosy i zupy przygotowowywać na wywarze z warzyw z jarzyn , można podprawiać zawiesiną z chudego mleka , jogurtu , kefiru i mąki.
6. Sól zastąp ziołami .
7. Bądź aktywny , wystarczy 45 minut spaceru.
8. Przestań palić papierosy, zrezygnuj z alkoholu i słodyczy.
J.Ch