Seler naciowy - właściwości lecznicze
Pochodzi od dziko rosnącego selera na terenach Eurazji, uznawany jest jako najstarsze warzywo na świecie.
Właściwości lecznicze
Seler oczyszcza organizm z toksyn zawartych w pożywieniu. Pobudza przemianę materii, usuwa szkodliwe produkty, powstający z tego procesu np. kwas moczowy, niewydalony zamienia się w kryształki które odkładają się w stawach powodując skazę moczanową i silne bóle.
Seler wzmaga produkcję żółci, zapobiega jej zastoju w woreczku żółciowym, który przyczynia się do powstania kamieni. Ułatwia trawienie, likwiduje zaparcia. Odtruwa organizm, pomaga trawić tłuszcze, poprawia prace nerek i serca. Zawiera dużo witaminy C, B2, E i PP oraz kwas foliowy. Korzeń selera, zawiera najwięcej fosforu, wapnia, cynku, potasu, magnezu i żelaza.
Sok z selera, przygotowujemy w równej proporcji z jabłkiem, wypijamy na czczo, działa on oczyszczająco, nawilża skórę, nadaje jej aksamitną gładkość, likwiduje obrzęki, chroni przed wolnymi rodnikami. Jedzenie i picie soków z selera przynosi ulgę obolałym stawom.