Właściwości lecznicze i odżywcze szparagów
Szparagi są dietetyczne, mają dużo witamin i składników mineralnych.
Zawierają:
Kwas foliowy – jest potrzebny dla kobiet, które są w ciąży lub ją planują. Odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu. Opóźniają proces starzenia, regenerują uszkodzenie komórek i wspomagają pracę układu krążenia.
Witamina C, E i beta karoten – poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci.
Aspargina – poprawia pracę nerek.
Wapń, fosfor i potas – wzmacniają kości, zęby, działają moczopędnie.
Glutation – wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza wątrobę z toksyn, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych i chorobie Alzheimera.
Błonnik – poprawia perystaltykę jelit, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Mamy trzy rodzaje szparagów: białe, zielone i fioletowe. Są one pędami jednego gatunku tylko inaczej uprawiane. Najzdrowsze są zielone dlatego, że są miękkie i nie trzeba je obierać. Pod skórką mają dużo składników mineralnych, jak potas, magnez, fosfor i wapń. Przyszedł sezon na szparagi, starajmy się więc je jeść często.
Źródło: Poradnik Zdrowie.pl
JCH