Lato - stawy
Nowy Rok 2016
Dzień Pracownika Socjalnego
Wycieczka do Wrocławia
Na polanie
Nordic listopadowy
Rajd rowerowy
Podsumowanie projektu
Rajd do ZOO
Sfajki1

Właściwości lecznicze i odżywcze szparagów

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

Szparagi są dietetyczne, mają dużo witamin i składników mineralnych.
Zawierają:
Kwas foliowy – jest potrzebny dla kobiet, które są w ciąży lub ją planują. Odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu. Opóźniają proces starzenia, regenerują uszkodzenie komórek i wspomagają pracę układu krążenia.
Witamina C, E i beta karoten poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci.
Aspargina – poprawia pracę nerek.
Wapń, fosfor i potas – wzmacniają kości, zęby, działają moczopędnie.
Glutation – wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza wątrobę z toksyn, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych i chorobie Alzheimera.
Błonnik – poprawia perystaltykę jelit, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.

Mamy trzy rodzaje szparagów: białe, zielone i fioletowe. Są one pędami jednego gatunku tylko inaczej uprawiane. Najzdrowsze są zielone dlatego, że są miękkie i nie trzeba je obierać. Pod skórką mają dużo składników mineralnych, jak potas, magnez, fosfor i wapń. Przyszedł sezon na szparagi, starajmy się więc je jeść często.
Źródło: Poradnik Zdrowie.pl
JCH

szparagi2 szparagi1 szparagi

Logo Projektu

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej