Spotkanie z dietetykiem – podsumowanie
W dniu 28.04.2015 w Centrum Aktywności Seniora przy ul. Piaski 4 odbyło się spotkanie z dietetykiem - Natalią Furmankiewicz. Tematem spotkania była nadwaga i otyłość oraz osteoporoza. Dowiedzieliśmy się, co to jest bilans energetyczny. Dzieli się on na bilans energetyczny dodatni - czyli jemy więcej, niż zużywamy, mamy wówczas do czynienia z otyłością. Bilans zerowy - czyli tyle ile zjemy tyle zużyjemy, jest to bilans najbardziej korzystny. Bilans ujemny - mamy z nim do czynienia najczęściej przy nadwadze. Nadwaga prowadzi m.in. do takich chorób jak: cukrzyca, nowotwory, choroby serca, stawów i kręgosłupa.
Zapoznaliśmy się również z określeniem - indeks glikemiczny. Produkt, który negatywnie wpływa na naszą tusze, to cukier. Po zjedzeniu szybko jest wchłaniany do organizmu, potem następuje jego spadek, co jest powodem, że doznajemy uczucia głodu i sięgamy po następny produkt do zjedzenia. Co jeszcze może wpłynąć na naszą otyłość… otóż mechanizm nieprawidłowej diety, która może doprowadzić do efektu jo-jo, jak również do ospałości i odwodnienia.
Zalecamy zdrowy styl życia, czyli: pozytywne myślenie, unikanie stresu, zdrowe odżywianie, ruch, hartowanie, życie bez zagrożeń.
Kolejnym omawianym tematem było zagadnienie osteoporoza. Kobiety po menopauzie często zapadają na osteoporozę, choroba ta jest na 3 miejscu wśród przyczyn zgonu. Żeby zapobiec dalszym następstwom choroby, stosuje się odpowiednią dietę plus środki farmakologiczne. Najbardziej pożądanym produktem, który hamuje rozwój choroby jest wapń i witamina D. Wapń znajduje się w mleku, warzywach strączkowych, rybach, jajach, witaminie K i C oraz potas który znajduje się w pomidorach.
Podano nam również wskazania żywnościowe w/g prof. S. Bergera tj. Zasada 6U+U
- Urozmaicenie w kuchni
- Umiarkowanie w jedzeniu
- Uregulowanie diety
- Uprawianie aktywności fizycznej
- Umiejętne przygotowanie potraw
- Unikanie produktów tłustych, cukru, soli
A na koniec pamiętaj o uśmiechu, bo śmiech to zdrowie.
Bogusława Głąb - MGOW