Lato - stawy
Nowy Rok 2016
Dzień Pracownika Socjalnego
Wycieczka do Wrocławia
Na polanie
Nordic listopadowy
Rajd rowerowy
Podsumowanie projektu
Rajd do ZOO
Sfajki1

Kiełki - pokarm życia

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

  Kiełki znane i stosowane jako żywność i leki były stosowane już w Starożytnych Chinach. Na Zachodzie uznane zostały stosunkowo niedawno, szybko zdobywają popularność szczególnie u wegeterian. W kiełkujących nasionach uaktywniane są enzymy, dzięki którym w młodych kiełkach powstają duże ilości witamin. Wielkocząsteczkowe substancje zapasowe ( białka, węglowodany, tłuszcze) skumulowane w nasionach są podczas procesu kiełkowania rozkładane na związki proste, łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. Enzymy biorące udział w rozkładaniu tych substancji, ułatwiają trawienie pokarmów jedzonych z dodatkiem kiełków. Kiełki nasion są doskonałym źródłem mikroelementów, soli mineralnych oraz innych składników odżywczych. Świeże kiełki zawierają dużo wartościowego białka i kwasów tłuszczowych omega-3, są bogate w błonnik. Regularne ich spożywanie przeciwdziałają wielu poważnym schorzeniom, wzmacniają system odpornościowy, uzupełniają niedobór witamin i składników mineralnych, a także działają przeciwnowotworowo.

 Kiełki brokułów działają na dobry wzrok, zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, które opóźniają pojawienie się zmarszczek, likwidujące wolne rodniki sulforafany stosowane w profilaktyce nowotworów. Poza tym pomagają, zachować dobry wzrok: chronią siatkówkę przed promieniami UV, wzmacniają układ nerwowy. Zawartość tej cennej substancji w kiełkujących nasionach jest nawet 20- 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.

 O kiełkach lucerny powinni pamiętać wegetarianie. Roślinę tę Arabowie nazwali Alf-al-fa (ojciec wszelkiego pożywienia). Jej kiełki są źródłem żelaza i łatwo przyswajalnego białka. To kopalnia witaminy B12, białka i żelaza. Systematyczne jedzenie kiełków pomaga w problemach z niedokrwistością, osteoporozą i menopauzą. Usprawniają układ ruchowy, polecane są osobom z reumatyzmem, sportowcom i kobietom w ciąży. Wspomagają też odchudzanie i odtruwanie organizmu.

 Kiełki soczewicy zawierają kwas foliowy o działaniu krwiotwórczym. Powinny je jeść osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.

 Kiełki rzodkiewki to przede wszystkim mnóstwo witaminy C, witaminy młodości, która pomaga w walce ze zmarszczkami. Pomagają wzmocnić
układ odpornościowy w czasie infekcji i sezonu grypowego. Kiełki zawierają też siarkę, która wzmacnia włosy i paznokcie.

 Pomysł na jedzenie świeżych kiełków zawędrował do Europy z Dalekiego Wschodu. Według chińskiego podania kiełki odkryte zostały przez żeglarzy, którzy w poszukiwaniu lądu, płynęli w górę rzeki Jang-tse-kiang, kiedy jedynym prowiantem na pokładzie została suszona fasola, która pod wpływem wilgoci zaczęła kiełkować. Nie mając co jeść, zaczęli ją spożywać, odkryli, że jest nie tylko smaczna, ale także dodaje sił.
 Od tego czasu, spożywa się kiełki innych roślin strączkowych, zbóż i nasion oleistych. Z doświadczenia starożytnych Chińczyków korzystał w XVIII wieku angielski podróżnik James Cook. Podczas wielomiesięcznych wypraw, na jego okrętach, świeżo wykiełkowane ziarno służyło jako źródło witaminy C, która chroniła marynarzy przed szkorbutem.
 Obecnie jedzenie kiełków, służy nam jako wartościowe uzupełnienie diety i ochrona przed chorobami cywilizacji, jak zawał czy rak. Warto jeść kiełki nie tylko, że są smaczne i niskokaloryczne, ale zawierają naturalne, łatwo przyswajalne przez organizm koncentraty witamin i mikroelementy.

Źródło: Wiecznie młoda.com
JCH

Zdjęcie-1184 Zdjęcie-1186

Logo Projektu

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej