Targi Smaków w Poznaniu
W dniu 29 września grupa pań z KMD Swarzędz wybrała się na Targi Smaków. W hali targowej były ustawione stoiska z polską żywnością. Była również prezentacja potraw z ekologicznych produktów. W związku z prowadzonymi zajęciami kulinarnymi "Żyjmy Dłużej" zwracałyśmy szczególną uwagę na nowości kulinarne. Zupełnie nam nieznane bulwy Topinambura - godne polecenia dla chorych na cukrzycę, zawierają bowiem nie skrobię, lecz aż 18% inuliny przeksztalcającej się w fruktozę (cukier prosty). Warzywo to poprawia też przemianę materii i utrzymuje właściwą mikroflorę jelit. Gorąca herbata z plasterkiem topinambura lepiej smakuje, niż z plasterkiem cytryny. Podziwiałyśmy stoiska pełne miodów,pieczywa,warzyw,pysznych serów,wędlin,przetworów z owoców i wiele innych produktów z naszej rodzimej kuchni. Bardzo zadowolone z wycieczki, z zakupami produktów wracałyśmy do Swarzędza.
GŻ