Lato - stawy
Nowy Rok 2016
Nordic - Działkowa
Dzień Pracownika Socjalnego
Wycieczka do Wrocławia
Na polanie
Nordic listopadowy
Rajd rowerowy
Podsumowanie projektu
Rajd do ZOO

Ogródek ziołowy

MT00 włącz . Opublikowano w Ogród

   Większość ziół rośnie na stanowiskach ciepłych i słonecznych, mogą też przetrwać w ubogiej ziemi. Do podłoża gliniastego należy jednak dodać kompost, obornik i torf. Zabieg ten przyspiesza odpływ wody, ponieważ zioła nie lubią wilgoci (choć jest kilka gatunków, np. mięta i chrzan, które wolą rosnąć na wilgotnej glebie i w miejscu cienistym). Sadzenie na wzniesionych grządkach także usprawnia odpływ deszczu.

   Ogródek ziołowy nie musi być duży – rośliny można posadzić w donicach. Miniogródek to idealna propozycja dla mieszkańców miast, gdyż zioła znakomicie znoszą obojętną glebę i dobrze rosną na zamkniętych terenach. Osoby, które w ciągu dnia są poza domem, powinny sadzić zioła pachnące wieczorem: dyptan jesionolistny, marzankę wonną, wiesiołek i rezedę pachnącą.

   Zioła najlepiej zbierać w południe, gdy nie są mokre od rosy, a promienie słoneczne nie nagrzały jeszcze ich liści. Rośliny powinny być zbierane przed okresem kwitnienia – zawierają wówczas największą ilość olejków eterycznych. Po zerwaniu rośliny oczyszczamy, raczej nie myjemy. Najlepszym sposobem suszenia ziół jest powieszenie ich w wiązkach w ciepłym miejscu. Nie tworzymy jednej wiązki ze zbyt wielu gałązek. Powinny być one raczej luźne, by powietrze mogło swobodnie przepływać między listkami. Zioła wieszamy ściętymi częściami łodyg do góry, w ciemnym przewiewnym miejscu. Kiedy wyschną, odrywamy listki od gałązek i umieszczamy w słoiku.

   Oprócz suszenia dobrą metodą przechowywania ziół jest zamrażanie w małych woreczkach lub kostkach lodu. W tym celu świeże zioła należy posiekać, umieścić w pojemniku na lód, zalać wodą i wstawić do zamrażarki.

Wykorzystanie ziół w kuchni

arcydzięgiel – do likierów, keksów, do dekoracji tortów

bazylia – do sałatek i dań śródziemnomorskich

cząber – do potraw z roślin strączkowych

gorczyca – do sosów, do wyrobu musztardy

kolendra – przyprawa do wędlin i marynat

lubczyk (maggi) – do masła ziołowego, wołowiny i baraniny, do zup

majeranek – przyprawa do wędlin i zup

ogórecznik – do sałatek i napojów

pokrzywa – do sałatek

rozmaryn – do dań mięsnych

trybula – do zup, sosów, dań z ryb i kurczaka

MT

ogródek-ziołowy-3 ogrodek-ziołowy-1 ogródek-ziołowy-4 ogródek-ziołowy-2

 

Logo Projektu

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej