Kulinaria inaczej w Centrum Aktywności Seniora
Październik to miesiąc, w którym w sklepach i na straganach króluje dynia. Jest lekkostrawna, zawiera dużo błonnika, który zapobiega zaparciom i obniża poziom cholesterolu. Betakaroten natomiast, który chroni przed atakami i zaburzeniami rytmu serca, nie ulega zniszczeniu podczas gotowania dyni. To warzywo zawiera witaminy: C, E, kwas foliowy, minerały, takie jak: żelazo, fosfor i wapń. Dlatego w Centrum Aktywności Seniora podczas zajęć kulinarnych nasza koleżanka Wandzia zaprezentowała jak szybko ugotować smaczną zupę z dyni.
Składniki:
1 kg dyni
1 marchew
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól i przyprawy
konfitura z żurawiny
pestki dyni
Wandzia z naszą pomocą pokroiła wszystkie produkty w kostkę potem obsmażyłyśmy to na maśle, rozdrobniłyśmy miękkie już warzywa blenderem Do całości dodałyśmy bulion i przegotowaną wodę (ok 1/2 szklanki). Następnie zupę o zagęszczonej konsystencji rozlałyśmy do miseczek. Smak potrawy wzbogaciłyśmy łyżką śmietany 12%, owocami żurawiny i posypałyśmy całość suszonymi uprażonymi pestkami dyni. To było pyszne i wszystkie Panie poprosiły o dokładkę.
Teresa Snopczyńska - KMD Stokrotki