Lato - stawy
Nowy Rok 2016
Dzień Pracownika Socjalnego
Wycieczka do Wrocławia
Na polanie
Nordic listopadowy
Rajd rowerowy
Podsumowanie projektu
Rajd do ZOO
Sfajki1

Kulinaria inaczej w Centrum Aktywności Seniora

W.R włącz . Opublikowano w Informacje z Klubów

     Październik to miesiąc, w którym w sklepach i na straganach króluje dynia. Jest lekkostrawna, zawiera dużo błonnika, który zapobiega zaparciom i obniża poziom cholesterolu. Betakaroten natomiast, który chroni przed atakami i zaburzeniami rytmu serca, nie ulega zniszczeniu podczas gotowania dyni. To warzywo zawiera witaminy: C, E, kwas foliowy, minerały, takie jak: żelazo, fosfor i wapń. Dlatego w Centrum Aktywności Seniora podczas zajęć kulinarnych nasza koleżanka Wandzia zaprezentowała jak szybko ugotować smaczną zupę z dyni.

Składniki:

1 kg dyni

1 marchew

1 cebula

2 ząbki czosnku

sól i przyprawy

konfitura z żurawiny

pestki dyni

     Wandzia z naszą pomocą pokroiła wszystkie produkty w kostkę potem obsmażyłyśmy to na maśle, rozdrobniłyśmy miękkie już warzywa blenderem Do całości dodałyśmy  bulion i przegotowaną wodę (ok 1/2 szklanki). Następnie zupę o zagęszczonej konsystencji   rozlałyśmy do miseczek. Smak potrawy wzbogaciłyśmy  łyżką śmietany 12%, owocami żurawiny i posypałyśmy całość suszonymi uprażonymi pestkami dyni. To było pyszne i wszystkie Panie poprosiły o dokładkę.

 Teresa Snopczyńska - KMD Stokrotki

 

20171002 123815 20171002 123907

Logo Projektu

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej