Chleb bananowy
Składniki:
-
3-4 bardzo dojrzałe banany
-
4 łyżki rodzynek
-
1/2 łyżeczki cynamonu
-
1 jajko
-
5 włoskich orzechów
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
1 i 1/2 szklanki maki pszennej
-
1/3 szklanki roztopionego masła
-
1 opakowanie cukru waniliowego
-
1/3-1/2 szklanki cukru pudru
-
szczypta soli
Wykonanie:
Rodzynki zalej wrzącą wodą, odstaw na ok. 10 min, a następnie odsącz na sicie. Orzechy włoskie drobno posiekaj. Banany rozgnieć widelcem. Do jednej miski przesiej mąkę, dodaj sól, sodę, cynamon, rodzynki oraz posiekane orzechy, wymieszaj. Do drugiej włóż banany, dodaj wystudzone masło lub margarynę, zmiksuj. Następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz roztrzepane jajko, krótko utrzyj mikserem. Na koniec, wciąż miksując na wolnych obrotach, powoli dosypuj suche składniki oraz rodzynki. Miksuj do momentu, aż składniki ciasta dokładnie się połączą.
Keksówkę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej przygotowane ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C, piecz ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka.
Rada: Chlebek bananowy świetnie znosi mrożenie.