Lato - stawy
Nowy Rok 2016
Dzień Pracownika Socjalnego
Wycieczka do Wrocławia
Na polanie
Nordic listopadowy
Rajd rowerowy
Podsumowanie projektu
Rajd do ZOO
Sfajki1

Chleb bananowy

MT00 włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

  • 3-4 bardzo dojrzałe banany

  • 4 łyżki rodzynek

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1 jajko

  • 5 włoskich orzechów

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 i 1/2 szklanki maki pszennej

  • 1/3 szklanki roztopionego masła

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 1/3-1/2 szklanki cukru pudru

  • szczypta soli

Wykonanie:

Rodzynki zalej wrzącą wodą, odstaw na ok. 10 min, a następnie odsącz na sicie. Orzechy włoskie drobno posiekaj. Banany rozgnieć widelcem. Do jednej miski przesiej mąkę, dodaj sól, sodę, cynamon, rodzynki oraz posiekane orzechy, wymieszaj. Do drugiej włóż banany, dodaj wystudzone masło lub margarynę, zmiksuj. Następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz roztrzepane jajko, krótko utrzyj mikserem. Na koniec, wciąż miksując na wolnych obrotach, powoli dosypuj suche składniki oraz rodzynki. Miksuj do momentu, aż składniki ciasta dokładnie się połączą.

Keksówkę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej przygotowane ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C, piecz ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka.

Rada: Chlebek bananowy świetnie znosi mrożenie.

chlebek-bananowy chlebek banan

Logo Projektu

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej